Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η προϊστορία με τον ΠΑΣ στο Κύπελλο

 

Πανιώνιος και ΠΑΣ Γιάννινα συναντιούνται στο κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Πέρυσι βρέθηκαν αντίπαλοι στην φάση των ομίλων, από την οποία προκρίθηκαν και οι δύο. Αντίθετα φέτος αγωνίζονται στο νοκ-άουτ γύρο των 16, οπότε μόνο μία ομάδα θα προκριθεί. Πιο παλιά έχουν βρεθεί αντίπαλοι στο κύπελλο μόνο άλλη μια φορά, το 1984-85 στον Β΄ γύρο (φάση των 32) και ο Πανιώνιος είχε προκριθεί. Στα τρία συνολικά ματς κυπέλλου που έχουν παίξει μεταξύ τους, ο Πανιώνιος έχει μία νίκη με 3-1 και δύο ισοπαλίες: 0-0 και 1-1. Ας τα δούμε αναλυτικά.


1984-85. Β΄ γύρος.
Οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντίπαλες στο κύπελλο μόλις λίγους μήνες μετά το δραματικό μπαράζ της 19ης Μαΐου 1984 στη Λάρισα, στο οποίο ο Πανιώνιος είχε επικρατήσει με 2-0 στην παράταση και παρέμεινε στην Α΄ Εθνική. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων (Μανίκας, Χαλκίδης, Κουτρόπουλος, Χατζόπουλος, Λαζάρου, Εμβολιάδης, Μαυρίκης, Αποσπόρης, Λίμα, Γραβάνης του Ιστορικού και Γκόλας, Πρίσκας, Μάιπας, Μαντζούκης, Παπάζογλου, Κατσίφας, Μπονόβας, Παπαχρήστου, Μανέφσκι του ΠΑΣ) είχαν ζήσει εκείνο το ματς ζωής ή θανάτου και καλούνταν να αναμετρηθούν ξανά σε αγώνα νοκ-άουτ. Ειδικά οι Γιαννιώτες επιθυμούσαν μια άτυπη ρεβάνς εκείνης της ήττας που τους είχε ρίξει στη Β΄ Εθνική, έπειτα από δεκαετή συνεχή παρουσία στην ανώτερη κατηγορία.

Παρά το ό,τι το δυναμικό τους δεν είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη σεζόν, οι δυο ομάδες είχαν αλλάξει ριζικά όψη. Ο Πανιώνιος, με το Νίκο Αλέφαντο στο τιμόνι, είχε σφιχτή άμυνα, ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα ως τα Χριστούγεννα και παρά την κοιλιά που έκανε στο β΄ γύρο, τερμάτισε στην 7η θέση. Ο ΠΑΣ, με καθοδηγητή τον Χρήστο Αρχοντίδη, είχε κάνει μέτριο ξεκίνημα στη Β΄ Εθνική αλλά είχε επίθεση φωτιά και με ένα ντεμαράζ στο β΄ γύρο πήρε τον τίτλο και την άνοδο. Το ζευγάρι αναμενόταν συναρπαστικό, αλλά ο Πανιώνιος ήταν πιο αποφασιστικός στα δύο παιχνίδια και προκρίθηκε.


Αθλητική Ηχώ, 28-12-1984

Ν. Σμύρνη, 27/12/1984: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΠΑΣ Γιάννινα 3-1.
Τα γκολ: Μανούσος 49΄, 62΄, 75΄ - Λάππας 87΄.
Διαιτητής: Κοντογιαννίδης.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Αλέφαντος): Φιλιππής, Μπέριος, Λαζάρου, Χατζόπουλος, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Μαυρίκης (55΄ Αποσπόρης), Μακροδημήτρης (46΄ Μανούσος), Μπαρζόφ, Λίμα, Καραμίχαλος.
ΠΑΣ Γιάννινα (Αρχοντίδης): Γκόλας, Κώνστας, Μάιπας, Μαντζούκης, Παπάζογλου (46΄ Κατσίφας), Λάππας, Μπονόβας, Παπαχρήστου, Παπαδημητρίου, Γιάτσος, Μανέφσκι.

Το πρώτο ματς βρήκε «παραφαγωμένους» τους ποδοσφαιριστές καθώς διεξήχθη δυο μέρες μετά τα Χριστούγεννα. Το πρώτο ημίχρονο ήταν νευρικό, οι ομάδες είχαν πάθος αλλά όχι αποτελεσματικότητα. Ο ΠΑΣ ήταν πιο δραστήριος και δυο φορές χρειάστηκε να επέμβει σωτήρια ο Φιλιππής. Στο β΄ μέρος ο «Αλέ» έκανε τα μαγικά του στο κέντρο αλλάζοντας ρόλους σε Μπαρζόφ, Λίμα και κυρίως εμπιστεύτηκε τον Γιάννη Μανούσο στην επίθεση, που ως τότε δεν είχε δείξει την αξία του καθώς είχε κάνει εγχείριση μηνίσκου, λίγο μετά την μεταγραφή του στον Πανιώνιο από τον Αιολικό. Επιπλέον ο τραυματισμός του Παπάζογλου αποδυνάμωσε τον ΠΑΣ.
Γιάννης Μανούσος

Ο Μυτιληνιός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Με μια κεφαλιά και δυο ρουκέτες καθάρισε το ματς. Το τρίτο γκολ έβαλε έπειτα από χτύπημα πέναλτι του Μπαρζόφ στο δοκάρι. Έκανε ίσως το καλύτερο ματς της καριέρας του σε υψηλό επίπεδο καθώς αργότερα υποβλήθηκε και σε άλλες εγχειρίσεις μηνίσκου και τελικά σταμάτησε την μπάλα μόλις 28 ετών. Δυο καλές ευκαιρίες του Λαζάρου, μία του Λίμα και ένα δοκάρι από σουτ του Εμβολιάδη συμπλήρωσαν την εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας των κυανέρυθρων στον αγώνα.
Όμως, ο ενθουσιασμός των παικτών έφερε μια αδράνεια στην άμυνα και ο Λάππας σκόραρε στο τέλος, αφήνοντας στον ΠΑΣ κάποια ελπίδα για τη ρεβάνς.


Αθλητική Ηχώ, 17-1-1985


Γιάννενα, 16/1/1985: ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-0.
Θεατές: 9.000.
Διαιτητής: Τριανταφύλλου.
ΠΑΣ Γιάννινα (Αρχοντίδης): Παπακώστας, Πρίσκας, Μαντζούκης, Ρίζος (32΄ Μπονόβας), Παπάζογλου, Μάιπας, Λάππας, Χατζηελευθερίου (65΄ Χατζηιωαννίδης), Παπαχρήστου, Παπαδημητρίου, Μανέφσκι.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Αλέφαντος): Μανίκας, Μπέριος, Γραβάνης, Χατζόπουλος, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Λαζάρου, Μανούσος, Μπαρζόφ (88΄ Μακροδημήτρης), Λίμα, Καραμίχαλος.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο οι Γιαννιώτες μπήκαν με ενθουσιασμό προκειμένου να πάρουν την πρόκριση και παράλληλα «εκδίκηση» για τον υποβιβασμό τους. Είχαν δοκάρι στο 7΄ σε σουτ του Λάππα και κάποιες ευκαιρίες στο α΄ ημίχρονο. Στο β΄ μέρος ο Ιστορικός με κλειστές γραμμές ανάγκασε τον ΠΑΣ να έχει υπεροχή χωρίς ουσία. Μάλιστα θα μπορούσε να σκοράρει σε δυο περιπτώσεις αν ο Καραμίχαλος και ο Λίμα ήταν πιο εύστοχοι. Προς το τέλος ο ΠΑΣ είχε ένα ακόμα δοκάρι σε κεφαλιά του Λάππα. Τελικά, το ματς έμεινε στο μηδέν και η πρόκριση ήρθε στη Ν. Σμύρνη.

2017-18. Β΄ φάση (32), 7ος όμιλος, 1η αγωνιστική.

Το περσινό ματς έγινε το Σεπτέμβριο στη Ν. Σμύρνη και ήταν το εναρκτήριο της διοργάνωσης. Λίγες ημέρες νωρίτερα οι δυο ομάδες είχαν παίξει στους Ζωσιμάδες για το πρωτάθλημα και ήταν ισόπαλες 1-1. Το ίδιο σκορ προέκυψε και στον αγώνα του κυπέλλου και μάλιστα με την ίδια εξέλιξη (προηγήθηκε ο Πανιώνιος και ισοφάρισε ο ΠΑΣ), παρά το ό,τι χρησιμοποίησαν πολλούς αναπληρωματικούς παίκτες. Ήταν ένα μέτριο παιχνίδι, με λίγους φιλάθλους στην κερκίδα καθώς διεξήχθη σε ένα καυτό απομεσήμερο.
Σερντζάν Σπιριντόνοβιτς

Ο Πανιώνιος είχε την κατοχή στο α΄ ημίχρονο, και πέτυχε γκολ σχετικά νωρίς, ενώ είχε κι άλλες ευκαιρίες. Στο δεύτερο αποκοιμήθηκε και τελικά δεν γλίτωσε την ισοφάριση στο τέλος. Ενωρίτερα ο ΠΑΣ είχε δοκάρι, ενώ δυο-τρεις καλές επεμβάσεις του Αστρά αποσόβησαν άλλα γκολ. Το αποτέλεσμα δεν εμπόδισε τις δύο ομάδες να προκριθούν στην επόμενη φάση, αποκλείοντας τις άλλες δύο ομάδες του ομίλου, τον Άρη και τον Παναιγιάλειο.

Ν. Σμύρνη, 21/9/2017: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1.
Τα γκολ: Σπιριντόνοβιτς 21΄ - Γιάκος 84΄
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μιχάλης Γρηγορίου): Αστράς, Παπαγεωργίου, Κάργας, Γκιοατά, Ταπόκο (77΄ Γεσίλ), Σαραμαντάς (65΄ Λάμπρου), Κόρμπος, Σαββίδης (65΄ Πινιώτης), Σπιριντόνοβιτς, Χατζισαφί, Μασούρας.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Γιαννίκογλου, Αποστολόπουλος, Ναδάλες (9΄ Καρανίκας), Σκόνδρας, Μπέριος, Μαυροπάνος, Λίλα, Κοζορώνης (46΄ Γιάκος), Μανθάτης, Βιντάλ, Μπετρά (66΄ Σολτάνι).
Βαθμολογία ομίλου:
1) ΠΑΣ Γιάννινα 5β (5-2)
2) Πανιώνιος 4β (3-3) [νίκησε 2-1 τον Άρη]
3) Άρης 4β (3-3)
4) Παναιγιάλειος 3β (1-4).

2018-19. Γύρος των 16: ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος
Αξιοπρόσεκτα των φετινών αναμετρήσεων
Από τους ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου που αγωνίστηκαν στο περσινό ματς, στην ομάδα συνεχίζουν μόνο τέσσερις: Παπαγεωργίου, Σαραμαντάς, Κόρμπος, Σπιριντόνοβιτς.
Στον ΠΑΣ από την περυσινή ομάδα συνεχίζουν οι: Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Λίλα, Γιάκος, Βιντάλ.
  
Γιώργος Μανθάτης πέρυσι στον ΠΑΣ, φέτος στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ

Ο Γιώργος Μανθάτης που στο περσινό ματς αγωνίστηκε με τον ΠΑΣ, φέτος παίζει στον Πανιώνιο.
Στα Γιάννινα ανήκουν τρεις παίκτες που αγωνίστηκαν παλιότερα στον Πανιώνιο:
Ο Στέφανος Ευαγγέλου έμαθε μπάλα στις ακαδημίες των κυανέρυθρων και υπήρξε διεθνής με τις εθνικές παίδων και εφήβων ως τα 17 του που υπέγραψε συμβόλαιο στον ΠΑΟ.
Ο Κώστας Περιστερίδης υπήρξε βασικός τερματοφύλακας του Ιστορικού το 2012-13 και διεθνής με την ελπίδων.
Ο Γιάννης Λουκίνας, διεθνής με την εθνική νέων Κ-19, έμεινε δυο χρόνια (2009-2011) στη Ν. Σμύρνη, χωρίς να καταφέρει να γίνει βασικός.

Πηγές
Αθλητική Ηχώ, φ. 28/12/1984 και 17/1/1985.
Φως των Σπορ, φ. 17/1/1985 [από τον φίλο Αλέξανδρο Βάσιλα, ευχαριστώ!] 
Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, «Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική!», Αθήνα 2011.

Θοδωρής Μπελίτσος
Νέα Σμύρνη, 6 Ιανουαρίου 2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου