Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Απολογισμός ομαδικών 2018-2019

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ.
Απολογισμός ομαδικών 2018-2019




Η σεζόν 2018-19 για τα ομαδικά αθλήματα που καλλιεργεί ο Πανιώνιος ολοκληρώθηκε με τη λήξη του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης. Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είχαν μέτρια σεζόν καθώς και οι γυναικείες ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ. Αντίθετα πολύ καλή ήταν η παρουσία των ομάδων πόλο ανδρών-γυναικών που επανήλθαν στην Α1, του βόλεϊ ανδρών και του χάντμπολ (ανέβηκε στην Α2 ως επιλαχούσα ομάδα).
Γενικά, το μπάσκετ και το βόλεϊ είχαν μια δύσκολη σεζόν, καθώς αγωνίστηκαν σε διάφορα γήπεδα λόγω της κατεδάφισης του «Άρτακης». Μόνιμο εδώ και πέντε χρόνια είναι το πρόβλημα στέγης του χάντμπολ. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τον απολογισμό των ομάδων του Ιστορικού, ανά άθλημα.



Ποδόσφαιρο.
Για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια ένιωσε κίνδυνο, δεδομένου πως υποβιβάζονταν τέσσερις ομάδες. Παρομοίως, έπειτα από τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να αλλάξει προπονητή στη μέση της σεζόν. Τελικά σώθηκε σχετικά άνετα και τερμάτισε ψηλά στη βαθμολογία, ενώ έκανε καλή πορεία στο κύπελλο ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα τελευταία λεπτά της παράτασης από τον ΠΑΟΚ. Βραχνάς συνεχίζει να είναι το οικονομικό, εξαιτίας του οποίου δεν έλαβε άδεια, τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών και ξεκίνησε την επόμενη σεζόν με -6 βαθμούς. 
Περισσότερα για την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας βλ. στο σχετικό ειδικό άρθρο.


Μπάσκετ ανδρών.
Είχε άλλη μια προβληματική χρονιά, ίσως την πιο επεισοδιακή από τότε που υπάρχει ως ΚΑΕ, αφού υπήρξε μια διαρκής κινητικότητα, συχνά ακατανόητη. Το μόνο που έμεινε σταθερό ως το τέλος ήταν η αποχή των Πανθήρων από τους αγώνες. Κατά τα άλλα έγιναν τόσες αλλαγές, ώστε άλλη ομάδα ξεκίνησε το Σεπτέμβρη κι άλλη τερμάτισε τον Μάη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σεζόν η ΚΑΕ:
[1]. Άλλαξε ιδιοκτησία: το Νοέμβριο ο Σταύρος Αλευρογιάννης έδωσε τις μετοχές στον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο.
[2]. Άλλαξε τέσσερις φορές προπονητή, συχνά με επιπόλαιο τρόπο: ξεκίνησε ο Κρις Χουγκάζ (1ν-3ητ), η νέα διοίκηση τον αντικατέστησε με τον Βασίλη Φραγκιά (1ν-1ητ), έπειτα από δύο ματς τον απέλυσε και κάλεσε ξανά τον Χουγκάζ ο οποίος αρνήθηκε (άλλωστε είχε συμφωνήσει με ομάδα της Τσεχίας), προσλήφθηκε ο Νίκος Οικονόμου (1ν-9ήτ) αλλά προ του φάσματος του υποβιβασμού, το Φεβρουάριο κλήθηκε πάλι ο Φραγκιάς (5ν-4ήτ), ο οποίος έσωσε την ομάδα αλλά στο τελευταίο αδιάφορο ματς δήλωσε ασθένεια και  κοουτσάρισε ο βοηθός Βαγγέλης Κουτσοκέρας (ήττα). Μύλος!
[3]. Άλλαξε έξι! Αμερικανούς παίκτες: μόνο ο Harris και ο Berry παρέμειναν όλη τη χρονιά αλλά κι αυτοί απείχαν στο αδιάφορο τελευταίο ματς καθώς ήταν απλήρωτοι. Να σημειωθεί πως ο Berry, στη στατιστική του πρωταθλήματος, ήταν πρώτος στην αξιολόγηση και στα κερδισμένα φάουλ, δεύτερος στις βολές και δεύτερος σκόρερ με 463 πόντους (ήταν πρώτος ως την τελευταία αγωνιστική που απείχε).
[4]. Άλλαξε έδρα το Φεβρουάριο: μεταφέρθηκε στο «Σοφία Μπεφόν» του Παλαιού Φαλήρου λόγω της επικείμενης κατεδάφισης του ιστορικού γηπέδου «Αρτάκης».
Το μόνο θετικό σε όλα αυτά ήταν ότι η παραμονή στην Α1 συνέβη πιο εύκολα από ό,τι φάνταζε στον α΄ γύρο, όταν ο σύλλογος είχε μόνο τρεις νίκες και πάντως χωρίς τον ντροπιαστικό τρόπο της προηγούμενης σεζόν. Να σημειωθεί πως η ομάδα είχε τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (1.950-2.210π).
Προπονητές (αγωνιστικές): Χουγκάζ (1-4), Φραγκιάς (5-6), Οικονόμου (7-16), Φραγκιάς (17-25), Κουτσοκέρας (26).
Παίκτες (αγώνες-πόντοι-ριμπάουντ):
Έλληνες: Νώντας Παπαντωνίου (22αγ, 248π, 68ρ), Νίκος Δίπλαρος (26αγ, 140π, 44ρ), Γιώργος Καμπερίδης (21αγ, 51π, 16ρ), Νίκος Καμαριανός (17αγ, 39π, 25ρ), Νίκος Χουγκάζ (10αγ, 34π), Ιάσονας Δημητρακόπουλος (8αγ, 16π), Γιάννης Καραμαλέγκος (7αγ, 6π), Ανδρέας Ρουμελιώτης (6αγ, 4π), Ιωάννης Καρακεχαγιάς (0), Γιώργος Παπαδημητρίου (0), Βασίλης Τόλιας (0).
ΗΠΑ: Davion Berry (23αγ, 463π, 111ρ), Darnell Harris (23αγ, 233π, 106ρ), Joey Dorsey (20αγ, 179π, 176ρ), Demetric Austin (15αγ, 132π, 73ρ), Blake Hamilton (8αγ, 62π, 33ρ), Tywain McKee (10αγ, 51π). Έφυγαν πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος: Jimmie Taylor (16αγ, 112π, 85ρ), E.J. Singler (11αγ, 105π, 59ρ), Brandon Brown (4αγ, 35π, 15ρ), Taylor Johns (4αγ, 20π), Muhammad El-Amin (3αγ, 13π), Brandon Wood (1αγ, 5π). 


Μπάσκετ γυναικών.
Είχε μια μέτρια σεζόν, για την οποία σημαντικότερο ρόλο έπαιξε όχι τόσο η αγωνιστική αδυναμία, όσο η αναγκαστική εξορία από το «Αρτάκης» στον Μίλωνα και οι τραυματισμοί. Άλλωστε συγκέντρωσε 32 βαθμούς, μόλις δύο λιγότερους από την τέταρτη ομάδα. Ισοβάθμησε στην έκτη θέση με άλλες τρεις ομάδες αλλά η διαφορά πόντων κατέταξε τον Πανιώνιο στην 8η θέση, η οποία οδηγούσε στα πλέι-άουτ. Εκεί συνάντησε τον ενδέκατο Ηρακλή Θ., με πλεονέκτημα έδρας και νίκες 2-0 από το πρωτάθλημα. Με μια τρίτη νίκη εξασφάλισε εύκολα την παραμονή στην Α1 κατηγορία, στην οποία ανήκει δικαιωματικά. Δυστυχώς, τα οικονομικά του τμήματος δεν επέτρεψαν την ανανέωση της συμμετοχής στην Α1 και ο σύλλογος το 2019-20 θα αγωνιστεί στην Α2.
Προπονητές: Άγγελος Τσίκληρας (1-9 αγ), Γιώργος Ρουμπελάκης (10-22 αγ):
Παίκτριες: Κατερίνα Σπαθάρου, Έφη Γκριτζά, Αριστέα Μαγκλάρα, Τζούλη Στεφανίδου, Σοφία Γρηγορίου, Ιωάννα Δίελα, Δέσποινα Θεοδωρομανωλάκη, Ρούλα Καλογήρου, Καλλιόπη Ηλιοπούλου, Άρτεμις Γιαννακούλια, Αθηνά Κριτσιδήμα. Jordan Korinek (ΗΠΑ), Angela Tompkins (ΗΠΑ), Brooke Johnson (ΗΠΑ, από Φεβρουάριο), Tatiana Zotova (Ουκρανία, ως το Γενάρη).

Ακαδημίες μπάσκετ.
Είχαν μια πολύ επιτυχημένη σεζόν στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ.
Οι έφηβοι και οι νεανίδες κατέλαβαν την 3η θέση, επικρατώντας, στον μικρό τελικό των πλέιοφ, του Ίκαρου Καλλιθέας (οι έφηβοι) και της Δάφνης Αγ. Δημητρίου (οι νεανίδες).
Παίδες και παμπαίδες: πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ.
Οι παμπαίδες νίκησαν στον τελικό του φάιναλ-φορ της ΕΣΚΑΝΑ τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου.
Οι παίδες τριταθλητές Ελλάδος. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ και μάλιστα αήττητοι. Στον τελικό των πλέιοφ νίκησαν δυο φορές τον Ολυμπιακό. Προκρίθηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Μέτσοβο, όπου με 3-2 νίκες κατέλαβαν την τρίτη θέση.
Οι κορασίδες, αν και είχαν μειονέκτημα έδρας σε όλους τους γύρους των πλέιοφ, έφτασαν στον τελικό της ΕΣΚΑΝΑ, όπου ηττήθηκαν από τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου.

Βόλεϊ ανδρών.
Είχε μια καλή σεζόν στην Α2 παρά το γηπεδικό πρόβλημα, αφού ως γηπεδούχος έδωσε δέκα αγώνες σε πέντε έδρες: Αρτάκης, Μίλωνα, Μετς, Σοφία Μπεφόν και Νέας Ερυθραίας. Τερμάτισε στην 3η θέση του Α-1 Νότιου υποομίλου (9ν-5ήτ) και αγωνίστηκε στην α΄ φάση των πλέιοφ (θέσεις 1-4), όπου τερμάτισε ξανά τρίτος (1ν-5ήτ) και δεν προκρίθηκε στην β΄ φάση.
Το ρόστερ (προπ. Οικονόμου): Καρακίτσος, Κούνας, Δημόπουλος, Μουρούτης, Μπεκιάρης, Κωνσταντινίδης, Αντωνιάδης, Μαυραγάνης, Καλογερόπουλος, Παντελούκας, Βλαβιανός, Κυριακόπουλος.


Βόλεϊ γυναικών.
Αγωνίστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Πρε-Λιγκ (ενιαία δεύτερη εθνική κατηγορία). Δυσκολεύτηκε πολύ από το γηπεδικό πρόβλημα (έδωσε 27 ματς σε τέσσερις έδρες: Αρτάκης, Μετς, Μίλωνα, Μοσχάτο), με συνέπεια να έχει πολύ μέτρια παρουσία. Τερμάτισε στην 10η θέση, με πέντε νίκες μόνο, και περιορίστηκε στην εξασφάλιση της παραμονής στα πλέι-άουτ.

φωτ. "ελαρεπανιωνάρες"

Το ρόστερ (προπονητές: Θεοδωρόπουλος 1-12 αγ., Μακρόπουλος 13-22):
Κόνιαρη, Κυπαρίσση, Μικρουδάκη, Οικονομάκη, Πετρακάκη, Φλιάκου, Μαθιουδάκη, Χάνα, Παυλοπούλου, Δημοπούλου, Τριγωνίδου, Κοϊμτζή, Μουχτούρη, Σώλο, Θεοχάρη, Παυλίδου. 

Ακαδημίες βόλεϊ.
Είχαν μια καλή σεζόν στα πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΔΑ.
Οι νεανίδες έφτασαν ως την Γ΄ φάση (προημιτελική) των πλέιοφ.
Οι παίδες αγωνίστηκαν για τις θέσεις 9-13 και τερμάτισαν στην 10η θέση.
Οι κορασίδες (Α΄ ομάδα) τερμάτισαν στην 7η θέση. Η Β΄ ομάδα ήταν πρώτη στον όμιλό της και 8η στην τελική φάση, ενώ η Γ΄ ομάδα τερμάτισε 6η.

Πόλο ανδρών.
Έπειτα από μια εξαιρετική χρονιά στην Α2, αναδείχθηκε δευτεραθλητής και επανήλθε στην Α1. Τερμάτισε αήττητος στην πρώτη θέση του ομίλου, τόσο στην κανονική περίοδο όσο και στα πλέιοφ και προκρίθηκε στην τελική φάση. Με δύο νίκες στον ημιτελικό επί του Ηλυσιακού εξασφάλισε την άνοδο. Στον τελικό πάλεψε για τον τίτλο της Α2 αλλά ηττήθηκε 7-6 από τον ΠΑΟ.
Το ρόστερ (προπ. Κ. Δήμου): Αϊβαλιώτης, Μπουζαλάς, Ζουρίδης, Δημακόπουλος, Ν. Καρακάσης, Αβαγιανός, Αλεβίζος, Μ. Βέκκος, Δούκας, Γ. Γαβαλάς, Τσακιράκης, Παττακός, Λύκαρης, Γεωργακόπουλος, Θ. Παπαδόπουλος, Σταθάς.


Πόλο γυναικών.
Κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα της Α2 και ανέβηκε στην Α1.
Έκανε έξι νίκες στον όμιλο της προκριματικής φάσης και έξι νίκες στον όμιλο ανόδου.

φωτ. "ελαρεπανιωνάρες"

Το ρόστερ (προπ. Σταμάτης Χέλμης): Περάκη, Γαρδέρη, Δουρέκα Αδ., Τσελέντη, Μπακομήτρου, Αντωνίου, Κούβδου Ν., Κωνσταντά, Μαλλιαρού, Τούρου, Μπινιάρη, Χέλμη, Λαδοπούλου, Μπερίκου, Καλογεροπούλου, Πετεινάτου, Παπαφιλίππου.

Ακαδημίες πόλο.
Η ομάδα νέων ανδρών τερμάτισε 4η στον όμιλό της και δεν πέρασε στην Β΄ φάση του πρωταθλήματος Αττικής.
Η ομάδα νέων γυναικών τερμάτισε 3η στον προκριματικό όμιλο και δεν προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος.
Η ομάδα παίδων τερμάτισε 1η στον όμιλο Αττικής και πέρασε στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος (10 ομάδες) που έγινε στη Χίο. Τερμάτισε 2η στον όμιλό της (3ν-1ητ) και πέρασε στο φάιναλ-φορ, όπου έκανε δυο ήττες και κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Χάντμπολ.
Είχε πρωταγωνιστική παρουσία και πήρε τη 2η θέση στον όμιλο της Β΄ Εθνικής που αγωνίστηκε (1ος όμιλος, Β΄ υποόμιλος) με 18β (8ν-2ισ-2ήτ), τρεις λιγότερους από τον πρώτο Ηλυσιακό, τον οποίο ανταγωνίστηκε στα ίσα στα μεταξύ τους ματς (σκορ: 21-22μ 22-22). Η 2η θέση του έδωσε απρόσμενα την άνοδο στην Α2 καθώς κάποιες ομάδες αποχώρησαν. 
Είναι αξιοθαύμαστο το κουράγιο όλων (διοικούντων, παικτών, προπονητή), αφού λόγω έλλειψης έδρας η ομάδα αγωνιζόταν στην Σαλαμίνα!
Στα αξιοσημείωτα η συμμετοχή και της ομάδας των γυναικών στην Α2 την επόμενη σεζόν.

φωτ. "ελαρεπανιωνάρες"

Το ρόστερ (προπ. Κατσαράς): Ρεπούλιας(τ), Τζάνος(τ), Γκόρο (τ), Λάζαρης, Τσικριτζής, Κοντός, Μιχελάκος, Δριμάλας, Μωραΐτης, Κυριακίδης, Μπαξεβανίδης, Σκυφτός, Νούλης, Γιατράκος, Πολίτης, Παπαδόπουλος, Κοντάκος, Ζάγκας, Δαφέρμος, Ατσίδης, Κοκόλης, Τσαλαπάτης, Ζαφειράκος, Κουμασίτης.


Ακαδημίες χάντμπολ.
Μετείχαν στα πρωταθλήματα ΕΣΧΑ.
Οι παίδες, στη Β΄ φάση, αγωνίστηκαν για τις θέσεις 9-15: 13β (6ν-1ισ-5ήτ).
Οι παμπαίδες Β΄, στην Β΄ φάση (Γ΄ όμιλος), αγωνίστηκαν για τις θέσεις 17-24.
Οι ομάδες μίνι αγοριών και των παγκορασίδων αγωνίστηκαν στα ανάλογα πρωταθλήματα.

Ακολουθεί ο πίνακας με τον συνοπτικό απολογισμό των ομαδικών αθλημάτων.

ΑΘΛΗΜΑ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018-19
Ποδόσφαιρο
Α΄ Εθνική: 6η θέση, 38β, 11-5-14 (27-45 γκολ).
Κύπελλο (προημιτελικά): 5-1-1 (15-7 γκολ).
Μπάσκετ [α]
Α1΄ Εθνική: 9η θέση, 34β, 8-18. Παρέμεινε στην Α1.
Κύπελλο: Β΄ φάση: ΠΑΟΚ- Πανιώνιος 81-69
Μπάσκετ [γ]
Α1΄ Εθνική: 8η θέση, 32β, 10-12.  
Πλέι-άουτ: 8η θέση [τελική κατάταξη]
Πανιώνιος-Ηρακλής 3-0 (75-68, 66-56, 78-70)
Κύπελλο: προημιτελικά
Β΄ φάση: Ελευθερία Μοσχάτου-Πανιώνιος 42-60
Προημ.: Πανιώνιος-Νίκη Λευκάδας 49-62
Βόλεϊ [α]
Α2 Εθνική (Α΄ όμιλος-1ος υποόμ): 3η θέση, 25β, 9-5.
Α΄ φάση πλέιοφ (θέσεις 1-4): 3η θέση, 6β, 1-5.
Κύπελλο: δεν μετείχε.
Βόλεϊ [γ]
Πρε-Λιγκ (2η κατηγορία): 10η θέση, 20β, 5-17.
Πλέι-άουτ παραμονής (θέσεις 8-11): 10η θέση.
Πανιώνιος-ΑΟ Αιγάλεω: 1-2 (0-3, 3-2, 2-3)
Πανιώνιος-ΓΑΣ Μεσσαράς: 2-0 (3-0, 3-1)
Κύπελλο: δεν μετείχε.
Πόλο [α]
Α2΄ (Βόρειος όμιλος): 1η θέση, 13-1-0, 40β (153-66 γκολ).
Β΄ φάση (όμιλος, +3 β): 1η θέση, 3-0-0, 12β (36-22)
Πλέιοφ (θέσεις 1-4):
Ημιτελ.: Πανιώνιος-Ηλυσιακός 10-9, 13-8
Τελικός: Πανιώνιος-ΠΑΟ 6-7: 2η θέση, άνοδος στην Α1.
Κύπελλο: δεν μετείχε.
Πόλο [γ]
Α2΄ Εθνική (Α΄ φάση): 1η θέση, 18β, 6-0-0 (84-13 γκολ)
Τελική φάση: 1η θέση, άνοδος, 18β, 6-0-0 (97-45 γκολ)
Κύπελλο: δεν μετείχε.
Χάντμπολ [α]
Β΄ Εθνική (1ος όμιλος-Β΄ υποόμ): 2η θέση, 18β, 8-2-2.
Άνοδος στην Α2 ως επιλαχών.
Κύπελλο: δεν μετείχε

Στον επόμενο πίνακα σημειώνονται οι κατηγορίες που θα αγωνίζονται οι κυανέρυθρες ομάδες το 2019-20.

Οι κυανέρυθρες ομάδες το 2019-20
Κατηγορίες
α/α
Ομάδες
Α΄ Εθνική
Α1΄
Α1΄
Α1΄
4
ποδόσφαιρο
μπάσκετ ανδρών
πόλο ανδρών
πόλο γυναικών
Πρε-Λιγκ
Α2΄
Α2΄
Α2
Α2
5
βόλεϊ γυναικών
βόλεϊ ανδρών
μπάσκετ γυναικών*
χάντμπολ ανδρών**
χάντμπολ γυναικών***
Β΄ Εθνική
-
-
*Παρέμεινε στην Α1 αγωνιστικά αλλά
έπεσε λόγω οικονομικής αδυναμίας
** Άνοδος λόγω αποχώρησης ομάδων
*** Νέο τμήμα

Απολογισμοί προηγούμενων σεζόν:
2017-18.
2016-17.
2015-16.
Θ. Μπελίτσος, 28/8/2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου