Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Πανιώνιος και αντίπαλοι στα πλέιοφ ανόδου

 


Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 6ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής, ο Πανιώνιος καλείται να αντιμετωπίσει τους πρωταθλητές άλλων τεσσάρων ομίλων, στα πλέιοφ ανόδου του Νοτίου ομίλου της κατηγορίας. Πρόκειται για ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (τεσσάρων αγώνων), από το οποίο θα προκύψουν οι δύο ομάδες που θα έχουν δικαίωμα να παίξουν στην ανώτερη κατηγορία, εάν και εφόσον πληρούν τα κριτήρια για την μετατροπή τους σε επαγγελματικά σωματεία. Το ποια θα είναι αυτή η κατηγορία είναι ακόμα ρευστό. Με τα ισχύοντα θα ανέβουν στην Φούτμπολ Λιγκ (3η κατηγορία). Με τα σχεδιαζόμενα θα βρεθούν στο νότιο όμιλο της νέας Σούπερ Λιγκ 2 (2η κατηγορία).

Στο Νότιο όμιλο των πλέιοφ ανόδου ο Ιστορικός θα βρει αντιπάλους τις πρωταθλήτριες των ομίλων: ΑΕ Κηφισιάς (7ος), ΑΠΟ Θύελλα Διασταύρωσης Ραφήνας (8ος), ΑΠΣ Ζάκυνθος 1961 (9ος) και ΠΑΣ Ηρόδοτος Αλικαρνασσού Ηρακλείου (10ος). Με κάποιες από αυτές έχει αγωνιστικό παρελθόν σε αγώνες κυπέλλου αλλά όχι σε αγώνες πρωταθλήματος, αφού δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Α΄ Εθνική ούτε συνέπεσαν με τον Ιστορικό τις δυο σεζόν που είχε υποβιβαστεί στη Β΄ Εθνική. Πάμε να τις γνωρίσουμε.


 

Α.Ε. Κηφισιάς

 


Η ομάδα των βορείων προαστίων έκανε περίπατο στον 7ο όμιλο. Κατέκτησε τον τίτλο κάνοντας 11 νίκες και μόνο μια ήττα την τελευταία αγωνιστική, αφήνοντας γρήγορα πίσω τους επίδοξους ανταγωνιστές: Ρουφ, Ερμιονίδα, Άγιο Ιερόθεο, Παναρκαδικό. Στα πλέιοφ θα της λείψει ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός Χάρης Ρεντζής που υπέστη σοβαρό τραυματισμό, αλλά θεωρώ πως και πάλι είναι φαβορί για την άνοδο. Δέχεται δύσκολα γκολ και θα είναι δυνατός αντίπαλος στην προσπάθεια του Πανιωνίου, ο οποίος θα έχει ως αβαντάζ ότι το ματς θα γίνει στη Ν. Σμύρνη την προτελευταία αγωνιστική. Προπονητής από το 2019 είναι ο φιλόδοξος Νίκος Κούστας, που έχει εργαστεί παλιότερα σε: ΑΕ Μοσχάτο, Ν. Ιωνία, Άγιο Ιερόθεο.

Η ομάδα δεν είναι άγνωστη στον φετινό Πανιώνιο καθώς είχαν βρεθεί αντίπαλοι στην αρχή της σεζόν 2020-21 στον Δ΄ γύρο (32 ομάδες) του Κυπέλλου ΕΠΣΑ, μια διοργάνωση στην οποία η Κηφισιά έχει τρεις τίτλους: 1991, 2013, 2018. Ο αγώνας έγινε στις 28/10/2020 στο Ζηρίνειο. Ο ανώριμος ακόμα τότε Πανιώνιος προηγήθηκε 2-0 στο ξεκίνημα του αγώνα αλλά η Κηφισιά με συνεχή αντεπίθεση στο β΄ ημίχρονο πήρε σχετικά εύκολα την πρόκριση. Στη συνέχεια, βέβαια, η διοργάνωση διακόπηκε λόγω της πανδημίας και τελικά ματαιώθηκε. Θυμίζουμε αποτέλεσμα, συνθέσεις και σκόρερ:

ΑΕ Κηφισιάς-Πανιώνιος 4-2 (1-2). Δρίτσας 1΄, Ζαμάνης 24΄- Ζέλο 29΄, Διονέλλης 62΄, Παυλάκης 65΄, Ρεντζής 70΄.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Κοροπούλης): Αυγερινός, Τριάντης, Κούτρας (72΄ Πίσπας) Καραβίδης, Τσαπατσάρης, Κουτσάκης, Ζαμάνης, Παπαδόπουλος (63΄ Τσιούρης), Λιούμης (72΄ Ψύχας), Νίνο (46΄ Πρόι), Δρίτσας (63΄ Αργυρίου).

ΚΗΦΙΣΙΑ (Νίκος Κούστας): Αντωνόπουλος, Σιμάκου, Διονέλλης, Κουτσογκίλας Ερ., Παπαγγελής (25΄ Τζέλη), Τόσκα (46΄ Παυλάκης), Ρεντζής, Γκότοβος (77΄ Μαμιδάκης), Τεττέι, Ζέλο (46΄ Κοντογιάννης), Θέος (46΄ Παπασάββας)

Αυτός είναι ο μοναδικός επίσημος αγώνας του Ιστορικού με την ΑΕ Κηφισιάς, η οποία δεν έχει μεγάλο παρελθόν. Όπως αναφέραμε και τότε, με αφορμή το ματς κυπέλλου ΕΠΣΑ, η ομάδα ιδρύθηκε το 2012 από τη συγχώνευση του Ελπιδοφόρου και του ΑΠΟ Κηφισιάς και συμμετέχει σταθερά στη Δ΄/Γ΄ Εθνική, εκτός από την περυσινή σεζόν που ήταν στην Α΄ ΕΠΣΑ. Ο ΑΟ Ελπιδοφόρος είχε ιδρυθεί το 1971 κι από το 2009 έπαιζε στη Δ΄ Εθνική. Ενώ ο ΑΠΟ Κηφισιάς συστάθηκε το 2006 ως συνέχεια του ιστορικού ΑΟ Κηφισιάς, που είχε απορροφηθεί από τον Πανερυθραϊκό το 1996, είχε έτος ίδρυσης το 1932 και είχε μετάσχει στη Δ΄ Εθνική επί έξι σεζόν κατά την δεκ. ’80. Από τις τάξεις του ΑΟΚ ξεπήδησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων κάποιοι έκαναν καριέρα στον Πανιώνιο, όπως ο επιθετικός Πονηράκης (1950-1954) και οι νεώτεροι Άκης Μάντζιος, Παντελής Τζούλης, Κώστας Κατσαρός από το 1991 και εξής.

Οι Νεοσμυρνιώτες είχαν βρεθεί αντίπαλοι με τον ΑΟΚ, τον πρόγονο της ΑΕ Κηφισιάς, πριν από 60 χρόνια, τη σεζόν 1959-60, και πάλι στον Δ΄ γύρο αλλά του Κυπέλλου Ελλάδος. Αν και ο ΑΟΚ ήταν τότε ομάδα της Α2 ΕΠΣΑ, ο Ιστορικός προκρίθηκε δύσκολα με 3-2, με γκολ των Θ. Σαραβάκου 2, Χρονόπουλου.

 

Θύελλα Ραφήνας

 


Η ομάδα της Ραφήνας ισοβάθμησε με τον Αιολικό Μυτιλήνης στην κορυφή του 8ου ομίλου αλλά πήρε τον τίτλο καθώς υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων (+18 έναντι +11). Είχε και τύχη βέβαια, διότι τις δυο τελευταίες αγωνιστικές αντιμετώπισε αδύναμους και αδιάφορους αντιπάλους, τους οποίους φιλοδώρησε με πέντε κι έξι γκολ χτίζοντας μεγάλη διαφορά τερμάτων, σε αντίθεση με τον Αιολικό. Πάντως, τερμάτισε αήττητη με 7 νίκες 4 ισοπαλίες (24-6 γκολ) σε έναν όμιλο, στον οποίο μετείχαν κι άλλες δυναμικές ομάδες: ΑΟ Πυλίου Κω, ΑΟ Καραβά Πειραιά, Αίας Σαλαμίνας, Κυανούς Αστήρ Βάρης, Πανελευσινιακός, Κερατσίνι, Ακράτητος. Είναι φιλόδοξο σωματείο, θα χτυπήσει τα ματς κι ο Πανιώνιος πρέπει να εκμεταλλευτεί την έδρα του καθώς το ματς θα γίνει στη Ν. Σμύρνη την 2η αγωνιστική. Προπονητής της ομάδας από το 2018 είναι ο Νίκος Μεσολόγγης, σοβαρός κι έμπειρος στην κατηγορία, με επιτυχημένες θητείες παλιότερα σε Φωστήρα, ΑΟ Λουτρακίου, Ένωση Ασπροπύργου. Είναι ο βασικός συντελεστής της ανέλιξης της ομάδας από μικρομεσαία σε πρωταγωνίστρια στην κατηγορία.

Ο Α.Π.Ο. "Θύελλα" Διασταύρωσης Ραφήνας, όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας, ιδρύθηκε το 1957 αλλά ως το 1980 ήταν ανεξάρτητο σωματείο. Το 1980 εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ και από το 2000 ανήκει στην ΕΠΣ Ανατ. Αττικής. Υπήρξε κατά καιρούς κιτρινόμαυρη, ερυθρόλευκη και ερυθροκίτρινη, ανάλογα με τις συλλογικές συμπάθειες των εκάστοτε διοικούντων. Ώσπου επέλεξε την πρασινόμαυρη εμφάνιση από το πράσινο του πευκοδάσους της περιοχής «Διασταύρωση» Ραφήνας και το μαύρο του κάρβουνου των ορυχείων της ίδιας περιοχής, στα οποία εργάζονταν οι λιγνιτωρύχοι ιδρυτές της.

Ήταν ανέκαθεν μια κλασική τοπική ομάδα Γ΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ κι από το 2000 της Β΄ ΕΠΣΑΝΑ, με ελάχιστες και μικρής διάρκειας ανόδους. Το 2007 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α΄ τοπική και το 2013-14 στη Γ΄ Εθνική. Υποβιβάστηκε αμέσως αλλά κατάφερε να καταγράψει στο ενεργητικό της μια ιστορική νίκη επί της ΑΕΚ με 1-0 (Γιώργος Μητρόπουλος  94΄), στις 22/2/2014. Ήταν η μοναδική ήττα της Ένωσης στη σεζόν που έπαιξε στη Γ΄ Εθνική. Το 2016 η Θύελλα ανέβηκε ξανά στη Γ΄ Εθνική και παραμένει έκτοτε στην κατηγορία. Στο μεταξύ κατέκτησε δυο κύπελλα ΕΠΣΑΝΑ (2015, 2018), ενώ το 2015 έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Ερασιτεχνών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τη Θύελλα ο Πανιώνιος δεν έχει αγωνιστικό παρελθόν αλλά ούτε άλλη σχέση. Εντόπισα μόνο μια μεταγραφή της ομάδας της Ραφήνας από την Κ-20 του Πανιωνίου το 2019, του αμυντικού Γιώργου Ιωαννίδη. Οι κυανέρυθροι διατηρούν πιο στενές σχέσεις με την συνδημότισσα της Θύελλας, την ΑΕ Τριγλίας Ραφήνας, ομάδα των προσφύγων της περιοχής. Από εκεί ήρθε το 1970 στον Πανιώνιο ο Νίκος Πανταζής, διεθνής στις Εθνικές Ελπίδων και Ενόπλων, ο οποίος έπαιξε ως το 1975 στη Ν. Σμύρνη χωρίς να γίνει ποτέ πρώτο όνομα. Έβαλε όμως το λιθαράκι του στην κατάκτηση του Βαλκανικού κυπέλλου 1971 με το γκολ που πέτυχε στην εντός έδρας νίκη 1-0 επί της Αλτάι Σμύρνης. Τα πιο πρόσφατα χρόνια οι ομάδες υποδομών του Πανιωνίου (Κ-17, Κ-19) μετέχουν στο ετήσιο τουρνουά «Χρυσοστόμεια» της ΑΕ Τριγλίας και δίνουν εκεί φιλικά ματς προετοιμασίας.

 

ΑΠΣ Ζάκυνθος 1961

 


Η ομάδα της Ζακύνθου κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα του 9ου ομίλου με 7 νίκες, 5 ισοπαλίες (18-9 γκολ), έπειτα από σκληρή μάχη ως την τελευταία αγωνιστική με τον Παναιγιάλειο και τον Διαγόρα Βραχναίικων, ενώ υπήρχαν κι άλλες δυναμικές ομάδες πιο πίσω, όπως: Αίας Γαστούνης, Ναυπακτιακός Αστέρας, ΠΑΟ Βάρδας, Αχαϊκή, Πάμισος. Είναι φιλόδοξο σωματείο, με σταθερή διοίκηση, επαγγελματική νοοτροπία και θα χτυπήσει την άνοδο. Προπονητή έχει από πέρυσι τον «Αυστραλό» Νίκο Μαρίνο, παλιό αγαπημένο ποδοσφαιριστή της Ζακύνθου αλλά και της Παναχαϊκής (το 2001-03 στην Α΄ Εθνική), ο οποίος για πολλά χρόνια αγωνίστηκε σε επαγγελματικές ομάδες της μακρινής ηπείρου, συνέχισε εκεί ως προπονητής κι αυτή είναι πρώτη του προπονητική προσπάθεια στην Ελλάδα.

Βασικοί συντελεστές της φετινής πορείας είναι τρεις ξένοι: ο 27χρονος Πορτογάλος σέντερ μπακ Μιγκέλ Κούνια, ο 27χρονος Ιάπωνας επιθετικός Γιούτα Κοναγκάγια κι ο 25χρονος Άγγλος φορ Κάμερον Σαούλ καθώς κι ο έμπειρος τερματοφύλακας Δημ. Πατσογιώργος (με θητεία σε Λάρισα, Πιερικό, Σπάρτη) που πλαισιώνουν τους ντόπιους Κολευρή, Καψάσκη, Καλλιβωκά, Σούρμπη κλπ. Στα αξιοσημείωτα το ρεκόρ του βετεράνου τερματοφύλακα της ομάδας Γιώργου Φιλιά, ο οποίος με τη συμμετοχή του φέτος σε κάποια παιχνίδια έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής στη Γ΄ Εθνική σε ηλικία 48 ετών και 4 μηνών.

Στο παιγνίδι με τη Ζάκυνθο, την 3η αγωνιστική, ο Ιστορικός θα έχει την πιο δύσκολη αποστολή από όλα τα ματς των πλέιοφ, καθώς σύμφωνα με την κλήρωση ο αγώνας θα γίνει στο νησί του Ιονίου.

Με την Ζάκυνθο ο Πανιώνιος έχει βρεθεί μόνο μια φορά αντίπαλος στο κύπελλο στη φάση των ομίλων, τη σεζόν 2015-16 που η ομάδα του Ιονίου αγωνιζόταν στη Φούτμπολ Λιγκ. Στις 1/12/2015, στη Ν. Σμύρνη, οι κυανέρυρθροι με πολλούς αναπληρωματικούς επιβλήθηκαν 1-0 με γκολ του Μπρούνο Χαλκιαδάκη (37΄) και προκρίθηκαν ως πρώτοι στον όμιλο, ενώ η Ζάκυνθος έμεινε τρίτη κι αποκλείστηκε. Οι δυο ομάδες είχαν παίξει ως εξής:

Πανιώνιος: Γιαννιώτης, Βλάχος, Χατζηισαΐας, Οικονόμου, Τασουλής, Μητρόπουλος, Καθάριος (57' Σιώπης) Χαλκιαδάκης, Ντουρμισάι (67' Μασούρας), Βιγιάλμπα, Καραμάνος.

Ζάκυνθος: Πολίτης, Κυριακίδης, Βυθούλκας, Μεντούρ, Ναζίμ, Πεχλιβανόπουλος, Ζέλιος (64' Κουρέλλας), Πέττας (74' Κάρδαρης), Βοσνακίδης, Τατταρίδης, Νίκιτς.

Η σεζόν εκείνη αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του παλιού «ΑΠΣ Ζάκυνθος», που είχε ιδρυθεί το 1970 από τη συγχώνευση του κιτρινόμαυρου Ζακυνθιακού (πρώην Αχιλλέα, με έτος ίδρυσης το 1961) και του γαλάζιου Απόλλωνα (ιδρ. 1962). Στα 45 χρόνια της ιστορίας του ο παλιός ΑΠΣ κατέκτησε πολλούς τοπικούς τίτλους της ΕΠΣ Ηλείας/Ζακύνθου κι από το 1987 της ΕΠΣ Ζακύνθου και κατάφερε να αγωνιστεί αρκετές φορές στις ερασιτεχνικές εθνικές κατηγορίες (Γ΄/Δ΄). Από τα μέσα της δεκ. ’90 σταθεροποιήθηκε στη Δ΄ Εθνική, από το 2008 ως ΠΑΕ στην επαγγελματική Γ΄ Εθνική (Φούτμπολ Λιγκ 2) και την τριετία 2013-2016 έφτασε ως την Β΄ Εθνική (Φούτμπολ Λιγκ). Ο υποβιβασμός το 2016 οδήγησε την ομάδα σε αγωνιστική απραξία. Τη σανίδα σωτηρίας πρόσφερε το 2017 ο πρωταθλητής του νησιού «Ζακυνθιακός ΑΟΠ», που είχε επανιδρυθεί από εικοσαετίας, ο οποίος δέχθηκε να απορροφηθεί από τον παλιό ΑΠΣ, με νέο τίτλο «ΑΠΣ Ζάκυνθος 1961», όπως λέγεται πλέον η ομάδα που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της πριν από τέσσερα χρόνια.

 

Ηρόδοτος Ηρακλείου

 


Ο ΠΑΣ Ηρόδοτος Αλικαρνασσού τερμάτισε πρώτος στον 10ο όμιλο, τον όμιλο της Κρήτης με τις 16 ομάδες, τον πιο μεγάλο του νότου. Είχε μια ήττα, τρεις ισοπαλίες κι έντεκα νίκες. Εξασφάλισε τον τίτλο με τη νίκη 1-0 επί του βασικού του αντιπάλου ΑΟ Αγ. Νικολάου. Πιο πίσω έμειναν: ΓΠΣ Αλμυρός, ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ και ΠΟ Ατσαλένιου που πάλεψαν ως ένα σημείο. Προπονητής της ομάδας εδώ κι ένα μήνα είναι ο Μανόλης Σκύβαλος (βοηθός του Γιώργου Πετράκη στη Λαμία το 2020), αντί του Ανδρέα Ξυδάκη που αποχώρησε για προσωπικούς λόγους. Ο Ηρόδοτος μοιάζει ως ο πιο προσιτός αντίπαλος του Ιστορικού, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την άνοδο, αλλά το ματς έχει δυσκολίες καθώς θα είναι το εναρκτήριο και θα γίνει στην Αλικαρνασσό. 

Η ομάδα της Νέας Αλικαρνασσού, των Μικρασιατών προσφύγων του Ηρακλείου Κρήτης, πλησιάζει τα 90 χρόνια ζωής. Έχει πάνω από 30 παρουσίες στις μικρές εθνικές κατηγορίες Γ΄ ή Δ΄ και 13 συμμετοχές στη Β΄ Εθνική: τις 12 ως το μακρινό 1982/83 και μία πρόσφατη το 2018/19. Από το 2019 μετέχει στον κρητικό όμιλο Γ΄ Εθνικής. Ας σημειωθεί πως το 2017 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας Ερασιτεχνών καθώς και το αντίστοιχο Σούπερ Καπ.

Πανιώνιος και Ηρόδοτος έχουν βρεθεί αντίπαλοι μόνο στο Κύπελλο, συνολικά τέσσερις φορές. Σε όλες προκρίθηκε ο Ιστορικός, τις τρεις εύκολα και μία φορά στα πέναλτι. Παραθέτω συνοπτικά την προϊστορία των αγώνων των δύο ομάδων. Πιο αναλυτική παρουσίαση υπάρχει σε παλιότερο σχετικό άρθρο μου:

1977-78 (Α΄ γύρος): Πανιώνιος-Ηρόδοτος: 0-0 (4-2 πέναλτι).

1981-82 (Β΄ γύρος): Πανιώνιος-Ηρόδοτος: 3-0 (Τσουκλείδης, Μπάσο, Καναράς).

1992-93 (Β΄ γύρος): Ηρόδοτος-Πανιώνιος: 0-0, 0-2 (Βερμέζοβιτς, Λαγωνικάκης).

2018-19 (8ος όμιλος, 3η αγων.): Ηρόδοτος-Πανιώνιος 1-2 (Τσιλούλης 37΄, Ντουρμισάι 77΄πέν. – Χαρ. Δαμιανάκης 84΄). Βαθμολογία: 1) Πανιώνιος 9β,… 4) Ηρόδοτος 0β.

Στον Ηρόδοτο αγωνίζεται ο παλιός γνώριμος στη Ν. Σμύρνη Δημ. Κοιλιάρας, παίκτης του Πανιωνίου το 2008/09 και για λίγο το 2010/11. Επίσης, παίζει ο αδερφός του Γιάννης Κοιλιάρας που επίσης έχει εμπειρίες από υψηλότερες κατηγορίες με ΟΦΗ, Εργοτέλη, Παναχαϊκή. Είναι η ομάδα της παιδικής τους ηλικίας καθώς εκεί έπαιζε κι ο πατέρας τους.

Στους έμπειρους της ομάδας συγκαταλέγεται κι ο Νίκος Κουσίδης που ξεκίνησε στον Παναθηναϊκό κι έπαιξε ως επαγγελματίας σε Άρη, ΟΦΗ, Πανθρακικό κ.α. Να σημειώσουμε ότι το 2018/19 έπαιξε στον Ηρόδοτο ο επιθετικός Αλέξανδρος Σμυρλής, κυανέρυθρο δημιούργημα, και διεθνής με την Εθνική νέων,  παίκτης του Πανιώνιου τις σεζόν 2012/13 και 2014/15.

 

Θ. Μπελίτσος, 23/6/2021

 


 

6 σχόλια:

  1. Γεια Θοδωρής, προσπαθώ να ερευνήσω τον Άλαν Μπάκετ (Alan Buckett) που διαχειρίστηκε την Ελλάδα το 1938 και, σύμφωνα με το ιστολόγιό σας, τον Πανιώνιο το 1945. Έχετε περισσότερες πληροφορίες γι 'αυτόν; Ευχαριστώ!

    Συγγνώμη για τους φτωχούς Έλληνες, χρησιμοποιώ τη Μετάφραση Google!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Είμαι σε διακοπές. Θα σας απαντήσω, όταν επιστρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Μπελίτσο γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο κανάλι στο YouTube ή κάποιος ιστότοπος που να έχει συλλέξει στιγμιότυπα από τους αγώνες του Πανιωνίου κάθε χρονιάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή