Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Πανιώνιος και αντίπαλοι στη Γ΄ Εθνική 2020-21

 


Η οδυνηρή κατρακύλα

 Το ξεκίνημα της 14ης δεκαετίας της ιστορίας του, επιφύλαξε στον ιστορικό Πανιώνιο μια τύχη που, κατά κοινή ομολογία, δεν του αξίζει. Βρίσκεται στην χειρότερη ίσως κατάσταση από την ίδρυσή του. Τολμώ να πω ότι είναι μια κατάσταση πιο οδυνηρή ακόμα κι από την προσφυγιά του ’22. Και τούτο διότι τότε ο παρ’ ολίγον αφανισμός του οφειλόταν σε εξωγενείς αιτίες, τις οποίες δεν μπορούσε ούτε να τις αποφύγει ούτε να τις επηρεάσει, μιας και αφορούσαν γενικότερα τον μικρασιατικό ελληνισμό κι όχι μόνο το σύλλογο. Ενώ τώρα η καταστροφή είναι οικονομική και τα αίτιά της έχουν κυανέρυθρο ονοματεπώνυμο, μιας και σχετίζονται με διαχειριστικά, διοικητικά και άλλα ενδο-σωματειακά λάθη.

Τα πιο δημοφιλή τμήματα του συλλόγου, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, εξοβελίστηκαν για οικονομικούς λόγους από τις ανώτερες κατηγορίες, στις οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσαν, η δε γυναικεία ομάδα μπάσκετ δεν θα αγωνιστεί καν φέτος. Τα υπόλοιπα [πόλο, βόλεϊ, χάντμπολ] διατηρούν το πρεστίζ τους αλλά αποδυναμωμένα.


Μόνο οι ομάδες υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών αγωνίζονται πλέον στην Α1΄, όταν μόλις πριν από δέκα χρόνια έπαιζαν και πρωταγωνιστούσαν στην ανώτερη κατηγορία έξι τμήματα [ποδόσφαιρο, μπάσκετ ανδρών-γυναικών, πόλο ανδρών-γυναικών, βόλεϊ γυναικών], με ευρωπαϊκές συμμετοχές, πρωτάθλημα Ελλάδος μπάσκετ γυναικών, δυο ευρωπαϊκούς τελικούς και φιναλίστ κυπέλλου και πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης κλπ, κλπ.

Αλλά ας έρθουμε στο ποδόσφαιρο. Ο υποβιβασμός της ομάδας στη Γ΄ Εθνική, στην 4η κατηγορία ουσιαστικά, είναι αδιανόητος για οποιονδήποτε Πανιώνιο φίλαθλο. Όποιας ηλικίας και αν είναι, κανείς οπαδός δεν έχει βιώσει στο παρελθόν τέτοια κατρακύλα. Αντιθέτως, ο σύλλογος ήταν πάντα πρωταγωνιστής. Παρά τους δύο υποβιβασμούς στη Β΄ Εθνική κατά την δεκ. ’90, παραμένει ακόμα και σήμερα στην πεντάδα των ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α΄ Εθνική κατηγορία, μαζί με ΠΑΟ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Η φετινή εξέλιξη μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον υποβιβασμό στην Γ΄ ΕΠΣΑ το 1933, που είχε ως κατάληξη την διάλυση της ποδοσφαιρικής ομάδας από το 1934 ως το 1940. Αλλά τότε δεν είχε καν γήπεδο και δανειζόταν ξένους αγωνιστικούς χώρους. Από το 1945 και μετά ποτέ δεν έφτασε σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Ήταν πάντα στην Α΄ ΕΠΣΑ κι από το 1959/60 στην Α΄ Εθνική, με εξαίρεση δυο σεζόν στην Β΄ (1992/93, 1996/97), όπως αναφέραμε.

 

Οι αντίπαλοι στη Γ΄ Εθνική (6ος όμιλος)

 Γνωριμία και παρελθόν με τις ομάδες

Βρίσκεται, λοιπόν, φέτος στον ίδιο όμιλο με άλλες δέκα ομάδες, με τις μισές από τις οποίες (Ηλιούπολη, Μοσχάτο, Αήττητο, Πανναξιακό και Μύκονο) δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο παρελθόν, μιας και ο μεν Πανιώνιος ήταν ομάδα Α΄ Εθνικής, ενώ αυτές έπαιζαν κυρίως στις τοπικές κατηγορίες Αθήνας, Πειραιά, Αν. Αττικής, Κυκλάδων, με υψηλότερο στόχο να φτάσουν κάποια στιγμή ως την Δ΄ ή τη Γ΄ Εθνική. Ούτε στο κύπελλο έτυχε να κληρωθεί ποτέ μαζί τους.

Με τις υπόλοιπες πέντε (Φωστήρα, Εθνικό, Προοδευτική, Χαραυγιακό, Μαρκό) ο ιστορικός έχει αγωνιστικό παρελθόν. Με τις τρεις πρώτες πολύ έντονο, αφού έπαιξαν για αρκετά χρόνια στην Α΄ Εθνική και μάλιστα σε τέσσερις σεζόν συνυπήρξε και με τις τρεις, από 1960 ως 1963 και το 1970/71.

Στον όμιλο ανήκε αρχικά και ο νεοσύστατος Α.Σ. Σαντορίνη 2020, που προέκυψε από την απορρόφηση στην κυανέρυθρη Θύελλα Καμαρίου, του Πανθηραϊκού, του ΑΟ Καρτεράδου και του ΑΟ Πύργου. Τελικά, προωθήθηκε στη Β΄ Εθνική (Football League) καθώς η Θύελλα Καμαρίου ήταν δευτεραθλήτρια του ομίλου της την περυσινή σεζόν.

 

Α.Π.Ο. Φωστήρ Ταύρου


Ο Φωστήρας Ταύρου ιδρύθηκε το 1926 και είναι γνωστός ως «Φονέας των γιγάντων», μιας και υπήρξε ένα δυναμικό αθηναϊκό σωματείο κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, με επτά παρουσίες στην Α΄ Εθνική (τελευταία το 1973/74) και πάρα πολλές στην Β΄ Εθνική με τελευταία το 2014/15. Ανέδειξε αρκετούς σπουδαίους παίκτες, μεταξύ των οποίων κάποιους που παίξανε στον Πανιώνιο, όπως το Θανάση Ρέλλη (1974-75), το Θόδωρο Καπίρη (1974-1976), τον τερματοφύλακα Γιάννη Φακή (1994-2000), τον Γιάννη Κοντοέ (2007-2011) που επανήλθε φέτος στην Ν. Σμύρνη και τον Χρήστο Τασουλή (2014-2018).

Να θυμίσουμε πως σε μια αντίστροφή πορεία, στο Φωστήρα έκλεισαν την καριέρα τους οι κυανέρυθροι κυπελλούχοι του ’79 Μήτσος Μαυρίκης και Ζαφείρης Κάκαρης, ο σκόρερ του τελικού του ’98 Δημήτρης Ναλιτζής καθώς και άλλοι παίκτες, ενώ φέτος ο Ιστορικός θα βρει αντίπαλο, ως προπονητή του Φωστήρα, τον παλιό του παίκτη Πάρη Ανδράλα (2012/13).

Με τον Φωστήρα ο Πανιώνιος συνυπήρξε για πρώτη φορά σε πρωτάθλημα, το 1933/34 στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Όμως, οι δυο ομάδες δεν βρέθηκαν αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και οι δύο «ουδεμίαν επέδειξαν δράσιν», με συνέπεια να διαγραφτούν από τη δύναμη της ΕΠΣΑ στο τέλος της σεζόν. Ο μεν Φωστήρας επανήλθε το 1935 ενώ ο Πανιώνιος το 1940. Ξαναβρέθηκαν ως αντίπαλοι στο ανεπίσημο κατοχικό πρωτάθλημα που ξεκίνησε η ΕΠΟ το φθινόπωρο 1943, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε. Στο μοναδικό μεταξύ τους ματς ο Φωστήρας επικράτησε 2-1 στον Ταύρο.

Σε επίσημο ματς έπαιξαν στο πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΑ, του 1944-45, το οποίο διακόπηκε λόγω διαφωνίας ΕΠΣΑ και Παναθηναϊκού, χωρίς να ολοκληρωθεί. Και πάλι ο φονέας επικράτησε 2-1 (το κυανέρυθρο γκολ ο Βενετσάνος) στον Ταύρο. Την επόμενη σεζόν 1945-46, που έληξε κανονικά, ο Πανιώνιος πέτυχε την πρώτη του νίκη επί του Φωστήρα και μάλιστα με το εντυπωσιακό 4-1, με δυο γκολ του Σκορδίλη και δύο του Τσολιά, ενώ ηττήθηκε 4-3 στο β΄ γύρο.

Ως το 1959 οι δυο ομάδες ανταγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ και μετέπειτα στην Α΄ Εθνική, κατά τις επτά σεζόν που η ομάδα του Ταύρου βρέθηκε εκεί. Τελευταία φορά που συνυπήρξαν στο ίδιο πρωτάθλημα, ήταν πριν από μισό αιώνα, τη σεζόν 1973/74. Τότε ο Πανιώνιος νίκησε 2-0 στη Ν. Σμύρνη και πήρε ισοπαλία 0-0 στα Σφαγεία. Στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν, για να ξαναβρεθούν αντίπαλοι στο κύπελλο Ελλάδος την πρόσφατη δεκαετία και μάλιστα δυο φορές.

Το 2012/13, στη φάση των 32, σε διπλούς αγώνες νοκ-άουτ ο Φωστήρας απέδειξε πως παραμένει φονέας αν και ομάδα Γ΄ Εθνικής τότε, καθώς απέκλεισε τον Ιστορικό με 1-0 (Ταύρος 28/11/2012: Ηλ. Καμπάς 34΄), 1-2 (Ν. Σμύρνη 19/12/2012: Ντούνης 13΄, 21΄ - Καμπάς 78΄). Στα ματς αυτά στον Πανιώνιο αγωνιζόταν ο σημερινός προπονητής του Φωστήρα Παρ. Ανδράλας, ενώ στον Φωστήρα ο μετέπειτα κυανέρυθρος Τασουλής.

Η τελευταία επίσημη συνάντηση των δυο συλλόγων ήταν στις 24/9/2014 για τη φάση των ομίλων του κυπέλλου, στη Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος-Φωστήρας 0-0, ισοπαλία που αρκούσε στον Ιστορικό για την πρόκριση, ενώ ήταν ο μοναδικός βαθμός της ομάδας του Ταύρου στον όμιλο και αποκλείστηκε. Μια ιδιαιτερότητα αυτού του ματς είναι πως έπαιξαν αντίπαλοι δυο αδέρφια, ο Μανώλης (Πανιώνιος) και ο Δημήτρης Σιώπης (Φωστήρας).

 

Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ.


Ο Εθνικός Πειραιά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και υπήρξε κυπελλούχος Ελλάδος το 1933 ενώ πρωταγωνιστούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1923 που ιδρύθηκε ως το 1999 που υποβιβάστηκε οριστικά από την Α΄ Εθνική. Έκτοτε πελαγοδρομεί μεταξύ Β΄ και Δ΄ Εθνικής, κατρακύλησε για δυο σεζόν (2012-2014) στην Α΄ ΕΠΣ Πειραιά, ενώ παράλληλα υπέστη διάφορες μετονομασίες: «Εθνικός-ΑΟ Μάνης» (2003-2011), «Εθνικός Πειραιά 1923» (2011-2015), πριν επαναφέρει το αρχικό όνομα «Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς-Φαλήρου».

Ως πειραϊκό σωματείο ο Εθνικός δεν βρέθηκε πολλές φορές αντίπαλος του Πανιωνίου πριν από την καθιέρωση της Α΄ Εθνικής. Η μοναδική προπολεμική αναμέτρηση των δύο ομάδων που καταγράψαμε ήταν το χριστουγεννιάτικο φιλικό, στις 26/12/1927: Εθνικός Πειραιά - Μικτή Πανιωνίου/Δάφνης Αθηνών 5-3, σε μια εποχή που ο Πανιώνιος αγωνιζόταν στην Β΄ ΕΠΣΑ. Οι επόμενες μεταξύ τους συναντήσεις συνέβησαν στη διάρκεια της κατοχής. Τον Δεκέμβριο του 1943 έδωσαν δυο φιλικά, στα οποία μοιράστηκαν τις νίκες: 3-1 ο Εθνικός στο Φάληρο και 6-2 ο Πανιώνιος στη Ν. Σμύρνη. Ακολούθησε ένα ματς για την τελική φάση του ημιεπίσημου πρωταθλήματος Αθηνών-Πειραιώς 1944 (που διεξήχθη από 21/5 ως 23/7/1944), με νικητή τον Εθνικό 3-1 στο Ν. Φάληρο. Το πρώτο μεταπολεμικό ματς ήταν για το «Κύπελλο Ελευθερίας 1945» της ΕΠΟ με νικητή πάλι τον Εθνικό 4-2.

Τη σεζόν 1949-50 έχουμε το πρώτο επίσημο ματς των δύο ομάδων, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Πανιώνιος προηγήθηκε με τον Στάικο στο 57΄ αλλά ο Εθνικός πήρε την πρόκριση στην παράταση με γκολ από τον Γαρύφαλλο ΙΙ 65΄ και τον Βάβουλα 98΄.

Το 1951-52 ξαναβρέθηκαν αντίπαλοι στην πορεία του Πανιωνίου ως τον τελικό του κυπέλλου, στα προημιτελικά. Τον απέκλεισε με δυσκολία μετά από δύο αμφίρροπα ματς: Πανιώνιος-Εθνικός: 2-2 (Φάληρο: Σκορδίλης 4΄, Θ. Σαραβάκος 42΄- Ιωάννου 37΄, Γαρύφαλλος 67΄), 3-2 (Ν. Σμύρνη: Σαραβάκος 15΄, Σκορδίλης 72΄, Νεστορίδης 80΄ - Αγγελίδης 16΄, 20΄). Την ίδια σεζόν οι δυο ομάδες συνδιοργάνωσαν διεθνές τουρνουά καλώντας την αυστριακή Σίμερινγκ, το οποίο κατέκτησε ο Πανιώνιος με δύο νίκες επί Εθνικού 2-0 και Σίμερινγκ 2-1.

Ακολούθησε άλλη μια συνάντηση στο κύπελλο στις 10/4/1955 (γύρος των 16: Πανιώνιος – Εθνικός 2-0, Χρονόπουλος 38΄, Νεστορίδης 69΄), για να φτάσουμε στο 1956-57 που οι δύο ομάδες βρέθηκαν για πρώτη φορά αντίπαλοι σε επίσημο ματς πρωταθλήματος, για την Εθνική κατηγορία, με αποτελέσματα: Πανιώνιος-Εθνικός 0-1, 1-1 (σκόρερ ο Θαν. Σαραβάκος).

Στα χρόνια εκείνα διαμορφώθηκε μια φιλική σχέση ανάμεσα στους δυο συλλόγους που παρέμεινε και στη συνέχεια. Η σχέση αυτή αποδείχθηκε εμπράκτως με τον συχνό αλληλοδανεισμό παικτών για συμμετοχές σε διεθνή φιλικά. Κορυφαία υπήρξε η άδεια για τη συμμετοχή τριών παικτών του Εθνικού (Στάθη Μανταλόζη, Γιάννη Ιωάννου, Συμεωνίδη) στην μεγάλη περιοδεία του Πανιωνίου στην Αιθιοπία, Αίγυπτο, Κύπρο το Μάιο του 1951. Κατά καιρούς παίκτες του Πανιωνίου μετακόμισαν στο Ν. Φάληρο, όπως ο Μίμης Χούμης, ο Θαν. Ιντζόγλου, ο Δημ. Ναλιτζής και αντιστρόφως ήρθαν από τον Εθνικό στη Ν. Σμύρνη, ο Πέτρος Ξανθόπουλος, ο Ρόι Βάσμπεργκ, ο Δημήτρης Μπουγάς, ο Χρήστος Κόντης κ.ά.

Από το 1959 οι δυο ομάδες είχαν τακτικές αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής επί δεκαετίες, μέχρι τη σεζόν 1998/99, που ο Εθνικός υποβιβάστηκε. Την τελευταία εκείνη χρόνια ο Πανιώνιος στις 22/11/98 συνέτριψε τους γαλάζιους με 4-0 στο Φάληρο με γκολ των Φύσσα 2, Σαπουντζή, Θεόφ. Καρασαββίδη και νίκησε 2-0 στη Ν. Σμύρνη στις 26/4/99. Προηγουμένως, είχαν συνυπάρξει και στη Β΄ Εθνική το 1992/93 και 1996/97 που έπαιζε ο Πανιώνιος.

Μια δεκαετία αργότερα ξαναβρέθηκαν αντίπαλοι στον Δ΄ γύρο του κυπέλλου, στις 28/9/2008. Στον αγώνα που έγινε στο γηπ. Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Ελληνικού ο Πανιώνιος, με Ρεκόμπα, Εστογιανόφ στη σύνθεσή του, προκρίθηκε με 2-0 (Κουμορτζί 41΄, Μπάρκογλου 75΄), αλλά όχι τόσο εύκολα καθώς ο Εθνικός είχε δυο δοκάρια. Σε αυτή την τελευταία ως φέτος επίσημη συνάντηση των δυο ομάδων, με τον Εθνικό αγωνίστηκε ο Δημ. Ναλιτζής καθώς και ο τερματοφύλακας Σουλογάνης που πέρασε από τη Ν. Σμύρνη το 1997-2000 χωρίς να καθιερωθεί.

 

Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία Κορυδαλλού


Η Προοδευτική ιδρύθηκε το 1927 και έχει διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε δέκα παρουσίες στην Α΄ Εθνική κατά την δωδεκαετία 1959-1971 κι άλλες πέντε την περίοδο 1997-2004. Στο ενδιάμεσο διάστημα καθιερώθηκε ως μια κλασική ομάδα Β΄ Εθνικής, με εξαίρεση τρεις-τέσσερις σεζόν που έπεσε στην παλιά Γ΄ Εθνική. Μετά το 2004 είχε κατηφορική πορεία, φτάνοντας να παίξει τρεις φορές στην Α΄ ΕΠΣ Πειραιά: το 2014-2016 και ξανά την περυσινή σεζόν 2019/20.

Στα 93 έτη της ιστορίας της αναδείχθηκαν ή αγωνίστηκαν εκεί σημαντικοί ποδοσφαιριστές, κάποιοι από τους οποίους έπαιξαν και στον Πανιώνιο, όπως ο Σταμάτης Βουρδαμής (1972-1974), ο Πέτρος Ξανθόπουλος (1990/91), ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος (2011), ο Πάρης Ανδράλας (2012/13) κ.ά.

Καθώς η Προοδευτική ανήκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιά, οι δυο ομάδες είχαν ελάχιστους επίσημους αγώνες μεταξύ τους ως την καθιέρωση της Εθνικής κατηγορίας. Το πρώτο ματς που καταγράψαμε ήταν ένα φιλικό τη σεζόν 1954-55, στο οποίο ο Πανιώνιος επικράτησε με 6-1. Τις πρώτες επίσημες αναμετρήσεις είχαμε τη σεζόν 1956-57, για το Εθνικό πρωτάθλημα, με αποτελέσματα: 2-2 (Θ. Σαραβάκος 2 γκολ) και 3-0 (Σαραβάκος, Γεωργόπουλος, Χρονόπουλος).

Ακολούθησαν πολλές αναμετρήσεις ως το 1971 που η Προοδευτική έπαιζε στην Α΄ Εθνική, συνυπήρξαν τις δυο σεζόν του Πανιωνίου στη Β΄ εθνική, από την οποία ανέβηκαν μαζί το 1997 και ξανά στην Α΄ Εθνική ως το 2004. Στο μεσοδιάστημα βρέθηκαν αντίπαλοι μόνο σε ένα ματς κυπέλλου, στις 23/12/1982, αξιομνημόνευτο, διότι ο Μήτσος Μαυρίκης πέτυχε τέσσερα γκολ, στη νίκη 5-2 του Πανιωνίου (Μαυρίκης 33΄, 34΄, 55΄, 57΄, Παπαμιχαήλ 10΄- Βογιατζής 34΄, Μανδρέκας 84΄).

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες ήταν τη σεζόν 2003/04, στην Α΄ Εθνική. Ο Πανιώνιος επικράτησε και στα δύο ματς: 3-0 στη Νίκαια στις 20/12/2003 και 3-1 στη Ν. Σμύρνη στις 22/5/2004 (Βαγγ. Μάντζιος 31΄, Πίνο 50΄, Μήτρου 60΄ - Καζαντζής 80΄), κατά την τελευταία αγωνιστική της χρονιάς, ένα αποτέλεσμα που οδήγησε τον Ιστορικό στην Ευρώπη ενώ καταδίκασε τους βυσσινί του Κορυδαλλού.

 

Χαραυγιακός Α.Ο. Ηλιούπολης


Ιδρύθηκε το 1949, έπειτα από συγχώνευση ανεξάρτητων σωματείων. Σταδιακά ανέβηκε τις κατηγορίες της ΕΠΣΑ, με προπονητή το Νίκο Πεντζαρόπουλο, γεγονός που συνετέλεσε στη δημιουργία φιλικών δεσμών με τον Πανιώνιο. Την δεκ. ’80 είχε ένα ξεπέταγμα και μέσα σε τρία χρόνια (1983-1986) από την Α ΄ ΕΠΣΑ ανέβηκε στη Β΄ Εθνική, όπου είχε αξιοσημείωτη παρουσία για εννιά σεζόν (1986/87 ως 1994/95), αγγίζοντας την άνοδο στην Α΄ Εθνική ορισμένες χρονιές. Στη συνέχεια κατρακύλησε στο τοπικό πρωτάθλημα και επανήλθε στη Γ΄ Εθνική 22 χρόνια αργότερα, το 2018.

Την περίοδο της Β΄ Εθνικής, με πρόεδρο το Νικήτα Σκοπελίτη, οι «νερατζούρι» ήταν το πιο φιλικό προς τον Πανιώνιο σωματείο και αποτέλεσε αγωνιστικό καταφύγιο παικτών του Ιστορικού για έναν αξιοπρεπές τελείωμα της καριέρας τους, όπως: Νόνι Λίμα, Χάρης Σοφιανός, Περικλής Παπαπαναγής, Βασίλης Αργυρίου, ο τερματοφύλακας Σάκης Πεφάνης, ενώ ως προπονητής πέρασε ο Στάθης Χάιτας. Στον Χαραυγιακό ξεκίνησε ο Παρ. Παϊτέρης που έπαιξε στη Ν. Σμύρνη (1996-1998) και αναδείχθηκε κυπελλούχος 1998 [ήταν παρών σε όλους τους αγώνες εκτός του τελικού που έμεινε στον πάγκο].

Ο Πανιώνιος με τον Χαραυγιακό έχουν βρεθεί αντιμέτωποι δυο φορές στο κύπελλο, στη Ν. Σμύρνη. Το 1986-87 στον α΄ γύρο ο Πανιώνιος δυσκολεύτηκε αλλά επικράτησε 2-0 στην παράταση (Τσιαντάκης 98΄, Καραμίχαλος 118΄). Στις 28/8/1988 στην α΄ φάση των ομίλων προκρίθηκε άνετα με 4-0 (Αποσπόρης, Αναστόπουλος, Κοπιτσής, Μαύρος). Οι επόμενες και τελευταίες μεταξύ τους επίσημες συναντήσεις ήταν τη σεζόν 1992/93, όταν συνυπήρξαν στη Β΄ Εθνική. Τότε πέτυχαν από μια εντός έδρας νίκη με 2-0.

 

Γ.Σ. Μαρκό


Ο Γ.Σ. Μαρκό, με έδρα το Μαρκόπουλο Μεσογείων, αν και ιδρύθηκε το 1927 παρέμεινε ανεξάρτητο σωματείο ως το 1961 που εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ. Την δεκαετία του ’80 κατάφερε να παίξει τρεις σεζόν στη Δ΄ Εθνική (1984-1987), στην οποία επέστρεψε το 1994. Αμέσως ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική, όπου παρέμεινε επί μια δεκαετία (1995/96 ως 2004/05). Στη συνέχεια υποβιβάστηκε στην Δ΄ και το 2010 στην ΕΠΣ Αν. Αττικής, όπου αγωνιζόταν ως το 2019 που κέρδισε την άνοδο στην τωρινή Γ΄ Εθνική.

Με τον Πανιώνιο καταγράφονται μόνο δύο επίσημα ματς των πράσινων της Μεσογαίας, για τον α΄ γύρο του κυπέλλου 2002/03, στα οποία ο Ιστορικός πέτυχε μια χαλαρή πρόκριση με νίκη 2-1 στη Ν. Σμύρνη (11/8/2002: Βιλτσέκ 50΄, Μουζαουί 63΄- Άγγος 34΄) και ισοπαλία 1-1 στο Μαρκόπουλο (4/9/2002: Μουζαουί 81΄- Άγγος 87΄).

 

Γ.Σ. Ηλιούπολης


Ο Γ.Σ. Ηλιούπολης, με έτος ίδρυσης το 1953 ως ΠΑΟ Ηλιούπολης αρχικά, έχει μετρημένες στα δάχτυλα παρουσίες στη Γ΄ και Δ΄ Εθνική, ενώ έφτασε ως τη Β΄ Εθνική τις σεζόν 2009-2011, από την οποία εξοβελίστηκε λόγω στημένων ματς. Εκείνη την εποχή καταγράφηκαν και κάποια θερινά φιλικά προετοιμασίας με τον Πανιώνιο, τον Αύγουστο 2006 (άγνωστο σκορ) και το Σεπτέμβριο 2010 (3-0: σκόρερ ο Όμο και οι γυρολόγοι Σαλαλί, Οκπάκο).


Η Ηλιούπολη έχει κυανέρυθρα χρώματα και διατηρεί, όπως κι ο συμπολίτης της Χαραυγιακός, πανιώνιες φιλίες. Άλλωστε από το 2018 ο Πανιώνιος διατηρεί Ακαδημία ποδοσφαίρου στη συνοικία αυτή. Επίσης, στο παρελθόν, δυο σπουδαίοι παίκτες του Πανιωνίου προήλθαν από τον Γ.Σ. Ηλιούπολης: ο Δημήτρης Χριστοδούλου το 1969, μέλος της χρυσής ομάδας του 1971, που έπαιξε στη Ν. Σμύρνη ως το 1976 και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Πανιωνίου και ο Γρηγόρης Μάκος το 2003, που έμεινε ως το 2009 και υπήρξε μέλος της ομάδας που βγήκε τέσσερις φορές στην Ευρώπη τις περιόδους των προπονητών Μπουμπένκο και Λίνεν.

 

Α.Ε. Μοσχάτου


Η Α.Ε. Μοσχάτου, με έτος ίδρυσης το 1926, ως Α.Ο. Μοσχάτου (από 1970 ως 2012) έχει μία παρουσία στη Β΄ Εθνική το 1974/75 και πάρα πολλές στην Γ΄ και στη Δ΄ Εθνική. Ούτε με αυτή την ομάδα ο Πανιώνιος έχει ιδιαίτερο παρελθόν. Μόνο ένα φιλικό ματς ανακάλυψα, την περίοδο 1950-51, στο οποίο ο πρωταθλητής Αθήνας τότε Πανιώνιος επιβλήθηκε άνετα με 6-3.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο Πανιώνιος, πριν προωθήσει στην α΄ ομάδα το νεαρό Κώστα Νεστορίδη, τον είχε στείλει για δυο σεζόν (1946-1948) να κάνει το «αγροτικό» του στην Ελευθερία Μοσχάτου, την άλλη ομάδα της συνοικίας, η οποία το 2012 συνενώθηκε με τον Α.Ο.Μ. και δημιούργησαν ξανά την Α.Ε.Μ.

 

Α.Π.Ο. Αήττητος Σπάτων


Ο Αήττητος Σπάτων, που ιδρύθηκε το 1947 αρχικά ως Π.Α.Ο. Αήττητος, επί δεκαετίες ανεβοκατέβαινε στις τοπικές κατηγορίες της ΕΠΣΑ και κατόπιν της ΕΠΣΑΝΑ, με ελάχιστες παρουσίες στη Γ΄ ή στη Δ΄ Εθνική. Η μοναδική του παρουσία στη Β΄ Εθνική ως ΠΑΕ, το 2018/19, κατέληξε στην αποβολή του από την κατηγορία για οικονομικούς λόγους. Στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, τον Σεπτέμβριο 2018, καταγράφηκε κι ένα φιλικό ματς προετοιμασίας με τον Πανιώνιο στα Σπάτα, στο οποίο ο Αήττητος επικράτησε 4-2, αν και οι κυανέρυθροι στο ξεκίνημα προηγήθηκαν 2-0 με δυο γκολ του Τσιλούλη.

Να σημειωθεί ότι από τον Αήττητο ήρθε το 1970 στον Πανιώνιο ο σπουδαίος Κώστας Λαγός, μέλος της χρυσής ομάδας του 1971 και σκόρερ στη Μαδρίτη του καθοριστικού γκολ για την πρόκριση επί της Αθλέτικο, ο οποίος είχε στη Ν. Σμύρνη μια γεμάτη οκταετία ως το 1978. Στα Σπάτα ο Ιστορικός θα βρει αντίπαλο, ως προπονητή του Αήττητου, τον παλιό του παίκτη Ευάγγελο Τσιώλη (2004/05), μέλος της ομάδας που απέκλεισε την Ουντινέζε κι έπαιξε στους ομίλους του Κυπ. ΟΥΕΦΑ.

 

Α.Ε. Μυκόνου


Η Α.Ε. Μυκόνου είναι νεοσύστατη ομάδα, καθώς ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020, από συγχώνευση των παλιών ομάδων: ΑΟ Μυκόνου (από 1981) και ΑΣ Άνω Μερά (από 1989). Ως ΑΟ Μυκόνου αγωνίστηκε μια σεζόν στη Γ΄ Εθνική (2013/14) και αρκετές στη Δ΄ Εθνική, χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις. Ο ΑΣ Άνω Μερά είχε παλιότερα μια παρουσία στη Δ΄ Εθνική, ενώ το 2019/20 αγωνίστηκε και παρέμεινε στη Γ΄ Εθνική, θέση που παραχώρησε φέτος στη νεοϊδρυθείσα ΑΕΜ.

Στη Μύκονο ο Πανιώνιος θα βρει αντίπαλο το Νίκο Καλτσά που είχε ένα σύντομο πέρασμα από τη Ν. Σμύρνη το 2013/14. Άλλη επαφή, αγωνιστική ή μεταγραφική, των κυανέρυθρων με τη Μύκονο δεν διαπιστώσαμε, εκτός από τη συμμετοχή σε τουρνουά στο νησί των ακαδημιών του συλλόγου και φυσικά από τις διακοπές που έκαναν κατά καιρούς στο νησί παράγοντες και παίκτες της ομάδας, όπως ο Κων. Τσακίρης, ο Γ. Τζαβέλας, ο Ρεκόμπα, ο Χούτος κ.ά.

 

Α.Ο. Πανναξιακός


Ο Πανναξιακός, με έτος ίδρυσης το 1960, κάποιες χρονιές ανέβηκε από την ΕΠΣ Κυκλάδων στην Δ΄ ή Γ΄ Εθνική, αλλά ποτέ δεν κατάφερε κάτι περισσότερο. Δεν καταγράφεται κάποια επαφή του με τον Πανιώνιο στον αγωνιστικό ή στον μεταγραφικό τομέα.

Στην ομάδα αγωνίζεται φέτος ένας παλιός κυανέρυθρος, ο Άλμπι-Γιάννης Κόντι, γέννημα-θρέμμα του ιστορικού, παλιός συμπαίκτης του Γιάννη Μανιάτη και του Γιάννη Κοντοέ. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, από τον Γενάρη του 2007 ως τον Δεκέμβρη του 2010, κατέγραψε κάμποσες συμμετοχές στη Ν. Σμύρνη, μεταξύ των οποίων στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της σεζόν 2007/08 με Σοσό, Χέλσινμποργκ, Γαλατασαράι.

 

Α.Ε. Κηφισιάς (στο κύπελλο)


Η ομάδα των βορείων προαστίων αγωνίζεται στον 7ο όμιλο, αλλά την συμπεριλάβαμε στο αφιέρωμα αυτό, καθώς κληρώθηκε ως αντίπαλος του Πανιωνίου στον Δ΄ γύρο (32 ομάδες) του Κυπέλλου ΕΠΣΑ 2020-21.

Η ΑΕ Κηφισιάς ιδρύθηκε το 2012 από τη συγχώνευση του Ελπιδοφόρου και του ΑΠΟ Κηφισιάς και συμμετέχει σταθερά στη Δ΄/Γ΄ Εθνική, εκτός από την περυσινή σεζόν που ήταν στην Α΄ ΕΠΣΑ. Ο ΑΟ Ελπιδοφόρος είχε ιδρυθεί το 1971 κι από το 2009 έπαιζε στη Δ΄ Εθνική. Ενώ ο ΑΠΟ Κηφισιάς συστάθηκε το 2006 ως συνέχεια του ιστορικού ΑΟ Κηφισιάς, που είχε απορροφηθεί από τον Πανερυθραϊκό το 1996, είχε έτος ίδρυσης το 1932 και είχε μετάσχει στη Δ΄ Εθνική επί έξι σεζόν κατά την δεκ. ’80. Από τις τάξεις του ΑΟΚ ξεπήδησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων κάποιοι έκαναν καριέρα στον Πανιώνιο, όπως ο επιθετικός Πονηράκης (1950-1954) και οι νεώτεροι Άκης Μάντζιος, Παντελής Τζούλης, Κώστας Κατσαρός από το 1991 και εξής.

Οι Νεοσμυρνιώτες είχαν βρεθεί αντίπαλοι με τον ΑΟΚ, τον πρόγονο της ΑΕ Κηφισιάς, πριν από 60 χρόνια, τη σεζόν 1959-60, και πάλι στον Δ΄ γύρο αλλά του Κυπέλλου Ελλάδος. Αν και ο ΑΟΚ ήταν τότε ομάδα της Α2 ΕΠΣΑ, ο Ιστορικός προκρίθηκε δύσκολα με 3-2, με γκολ των Θ. Σαραβάκου 2, Χρονόπουλου.

 

Θοδωρής Μπελίτσος

23 Οκτώβρη 2020

Πηγές

Αρχείο εφημερίδων: Εθνική Βιβλιοθήκη, Βουλή των Ελλήνων, Αθλητική Ηχώ.

Θ. Μπελίτσος, Πανιώνιος 125 χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό αθλητισμό, 2015.

Τους αντιπάλους στα πλέιοφ δες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου