Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ο "Δημητρός Δάλλας" του Πέτρου Λινάρδου

 

Στις 28 Μαρτίου 2018, στον πολυχώρο "Γαλαξίας" στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Πέτρου Λινάρδου "Δημητρός Δάλλας - Ο πρωτομάστορας του αθλητισμού της Μικράς Ασίας και της προσφυγικής αναγέννησης του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης" (εκδ. Μπαλτά) .


Για το βιβλίο μίλησαν:
Ανδρέας Μπόμης, συντονιστής της εκδήλωσης
Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Ν. Σμύρνης
Άρης Μισαηλίδης, πρόεδρος Πανιωνίου Γ. Σ. Σμύρνης
Γιώργος Αρχοντάκης, πρόεδρος Ενώσεως Σμυρναίων
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου
Θοδωρής Μπελίτσος, συγγραφέας του βιβλίου "Πανιώνιος, 125 χρόνια προσφοράς"
Νίκος Λινάρδος, γιος του Πέτρου Λινάρδου, παλιός καλαθοσφαιρστής
και ο συγγραφέας Πέτρος Λινάρδος.
Στο τέλος, ο Σ.Φ. Πανιωνίου "Πάνθηρες" απένειμε τιμητική πλακέτα στον Π. Λινάρδο.


Ποιος ήταν ο Δημητρός Δάλλας

 

Ο Δημητρός Δάλλας (Σμύρνη 1867 - Αθήνα 1929) υπήρξε διακεκριμένος αθλητικός παράγων και δημοσιογράφος, που διετέλεσε πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ. από το 1919 ως το 1927. Με τη δράση του συνέβαλε στη συνέχιση της λειτουργίας του συλλόγου στην Αθήνα μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της "Ένωσης Αθλητικών Συντακτών". Υπήρξε αγνός φίλαθλος και οραματιστής με έντονη δράση. 



Καθοριστική ήταν η συνεισφορά του στην καθιέρωση των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, στην εισαγωγή του γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα και στην προώθηση του αθλήματος του βόλεϊ ανδρών και γυναικών. Αποκλήθηκε "Αετός του Πανιωνίου", για τα υψηλά του οράματα αλλά και διότι ως άλλος αετός με τις μεγάλες φτερούγες του προστάτεψε και διέσωσε το σύλλογο.



Περισσότερες πληροφορίες στα άρθρα του Θ. Μπελίτσου στην Βικιπαίδεια:





Η ομιλία του Θ. Μπελίτσου στην παρουσίαση του βιβλίου


Πέτρου Λινάρδου «Δημητρός Δάλλας»
Εκδόσεις Μπαλτά, «εξ Ανατολών» 2018

Ο Πανιώνιος σε δυο χρόνια συμπληρώνει 130 χρόνια πρωταγωνιστικής αθλητικής παρουσίας, χωρίς διακοπή. Το επαναλαμβάνω για να γίνει αντιληπτό: 13 δεκαετίες χωρίς διακοπή και πάντα στην πρώτη γραμμή, όχι σε ένα αλλά σε πάρα πολλά αθλήματα. Αν σκεφτεί κάποιος τι απέγιναν συνομήλικα περίπου σωματεία με τον Πανιώνιο, π.χ. τα 28 σωματεία που ίδρυσαν τον ΣΕΓΑΣ το 1897, τα περισσότερα δεν υπάρχουν. Και όσα υπάρχουν, έχουν μεν ένδοξο παρελθόν (Πανελλήνιος, Εθνικός Γ.Σ., Πειραϊκός Σύνδεσμος, Γ.Σ. Αμαρουσίου) αλλά μέτριο παρόν καθώς έχουν λυγίσει και δεν έχουν πρωταγωνιστική παρουσία.
Αντίθετα, ο Πανιώνιος διατηρεί ακμαία τμήματα σε 11 αθλήματα, 4 ομάδες του αγωνίζονται στην ανώτερη εθνική κατηγορία: ποδόσφαιρο, μπάσκετ ανδρών-γυναικών και υδατοσφαίριση, και παραμένει διαχρονικός τροφοδότης των εθνικών ομάδων, άσχετα αν ο επαγγελματισμός που κυριαρχεί σήμερα δεν του επιτρέπει να συγκρατήσει τους αθλητές που έχει αναδείξει.
Αναρωτιούνται πολλοί πού οφείλεται αυτή η αιωνόβια επιβίωση του συλλόγου και η  συνεχιζόμενη πρωταγωνιστική αθλητική του παρουσία. Η απάντηση είναι απλή. Σε ανθρώπους σαν τον Δημητρό Δάλλα. Σε  ανθρώπους που πίστεψαν στην αθλητική ιδέα, που την ενστερνίστηκαν με ρομαντισμό και αναλώθηκαν για την διάδοσή της, ταυτίζοντας τον Πανιώνιο με την οικογένειά τους. Όσο κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει, η ψυχή εκείνου του πρωτοπόρου αθλητικού παράγοντα, μπόλιασε αυτόν τον σύλλογο. Η νοοτροπία και οι ιδέες του πέρασαν στους διαδόχους του, τον Καραμπάτη, τον Ηλία Μισαηλίδη, μεγάλες μορφές και οι δύο, και εξακολουθούν να είναι ζωντανές μέχρι την εποχή μας.


Κοιτάξτε τι γίνεται σήμερα εδώ. Ένας άνθρωπος, ο Πέτρος Λινάρδος, ένας σπουδαίος συγγραφέας, με τεράστια προσφορά στην ελληνική δημοσιογραφία, δεν είμαι άξιος εγώ να μιλήσω για το έργο του, είναι τιμή μου που κάθομαι στο πλάι του. Ο Πέτρος Λινάρδος, λοιπόν, με το βιβλίο του για τον Δάλλα, μας οδηγεί μέχρι την ίδρυση του συλλόγου στα 1890. Πώς το κάνει αυτό; Απλά αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς του. Οι γονείς, οι παππούδες του, ο θείος του ο Δημητρός Δάλλας υπήρξαν μεταξύ των ιδρυτών του συλλόγου. Ο Πέτρος Λινάρδος δεν έχει παρά να αφηγηθεί την ιστορία τους, για να μας πάει 130 χρόνια πίσω, σε μια πόλη που δεν υπάρχει, σε μια εποχή που κανείς από εμάς δεν έχει αναμνήσεις, αλλά που ο Πέτρος Λινάρδος την μεταφέρει μέσα στις σελίδες του βιβλίου, σαν να την έζησε  χτες. Τα ίδια θα μπορούσε να πει ο Άρης Μισαηλίδης για τον πατέρα του και τον μεταπολεμικό Πανιώνιο και πολλοί άλλοι. Αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι ο Πανιώνιος, μια μεγάλη οικογένεια, με ήσυχα ή με ζωηρά παιδιά, με συνεπείς ή με παραστρατημένους συγγενείς, με τις χαρές και τις λύπες που συμβαίνουν σε κάθε οικογένεια.
Μια οικογένεια που αφήνει τα παιδιά της να τραβήξουν το δρόμο τους, γιατί δεν μπορεί να τα κρατήσει, αλλά που ποτέ δεν ξεχνούν τα όμορφα χρόνια που πέρασαν στο σύλλογο μέχρι να ανοίξουν δικά τους φτερά και να ταξιδέψουν σε πλουσιότερες πολιτείες. Αυτόν το ρομαντισμό, από τον οποίο ξεκίνησε η αθλητική ιδέα, προσπαθεί να μας μεταφέρει και ο κ. Λινάρδος στο βιβλίο του για τον πρωτεργάτη του Πανιωνίου τον Δημητρό Δάλλα. Θεωρώ τιμή μου που μου ζήτησε να συνδράμω με ένα ελάχιστο κείμενο στην έκδοση αυτή, αναγνωρίζοντας πως η έρευνα και η έκδοση που έκανα πριν από μερικά χρόνια για τα 125 χρόνια του Ιστορικού, στέκεται ισάξια παλιότερων έργων για την ιστορία του συλλόγου.
Δεν θα μιλήσω για το δικό μου μικρό κεφάλαιο που υπάρχει στο βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στα χρώματα και στο έμβλημα του Πανιωνίου. Θα το βρείτε και θα το διαβάσετε, όταν αγοράσετε το βιβλίο, που πρέπει να το αγοράσετε οπωσδήποτε. Θα πω μόνο πως το βιβλίο αυτό περιέχει την ψυχή του Πανιωνίου, γιατί ο Δημητρός Δάλλας υπήρξε η ψυχή του Πανιωνίου. Αν δεν υπήρχε ο Δάλλας ίσως ο Πανιώνιος δεν θα είχε αποκτήσει την αίγλη που απέκτησε στη Σμύρνη. Αν δεν υπήρχε ο Δάλλας να ανασύρει τον Πανιώνιο από τις στάχτες της πυρπολημένης Σμύρνης και να τον ξαναστήσει στην Αθήνα, πολύ πιθανόν, σήμερα ο σύλλογος για τον οποίο καμαρώνουμε εδώ στην πόλη μας, στη Ν. Σμύρνη, θα ήταν απλά μια ιστορική αναφορά, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, τους οποίους μόνο οι λάτρεις της αθλητικής ιστορίας γνωρίζουν.
Κύριε Λινάρδο σας ευχαριστούμε για την έκδοση αυτή που τιμά το σύλλογο και την ιστορία του.

Θοδωρής Μπελίτσος
Ομιλία στην παρουσίαση
του βιβλίου του Πέτρου Λινάρδου «Δημητρός Δάλλας»
Πολυχώρος «Γαλαξίας» Ν. Σμύρνης, 28-3-2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου