Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

1931-1940 (β΄)

Οι αθλοπαιδιές
(μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ)

       
Η ομάδα μπάσκετ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος 1938
που αναφέρεται ως "πρωταθλήτρια 1937", αν και δεν ήταν.
Στα εκτός στίβου αθλήματα ο Πανιώνιος είχε σταθερή παρουσία με αρκετές διακρίσεις κυρίως στις αθλοπαιδιές, αφού η ποδοσφαιρική ομάδα είχε διαλυθεί. Στο μπάσκετ ήταν δευτεραθλητής Αθηνών-Πειραιώς το 1938, τριταθλητής Ελλάδος το 1935 και είχε άλλες δυο συμμετοχές στην τελική φάση (1930, 1939). Σημαντικοί παίκτες και διεθνείς: Καμιζούλης, Βάσσης, Χατζηδάκης, Δημητριάδης, Δημάδης. Στο βόλεϊ μετείχε κανονικά στα πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών χωρίς να πετύχει κάποια διάκριση. Το χάντμπολ (11 παικτών) έγινε ολυμπιακό άθλημα το 1936. Ο πάντα πρωτοπόρος σύλλογος είχε ιδρύσει τμήμα από το 1930 και μετείχε στο αθηναϊκό πρωτάθλημα ως το 1940. Το 1935 τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Βασικό μέλος των ομάδων μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ ήταν ο Γιώργος Ρουσσόπουλος, στον οποίο οφείλεται η αναδημιουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος το 1940.
 
Μπάσκετ

Πανιώνιος μπάσκετ: μέσα δεκαετίας '30. Εικονίζονται:
Νίκος Καραβιάς (προπονητής), Στεφανίδης, Δημάδης, Βάσσης.
Παπαδόπουλος, Ρουσσόπουλος, άγνωστος. Καμιζούλης (καθιστός). 

Στο μπάσκετ ο σύλλογος είχε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας και μετείχε με επιτυχία στα ετήσια πρωταθλήματα Αθηνών που διοργάνωνε η Επιτροπή Αθλοπαιδιών του ΣΕΓΑΣ. Στην αρχή της δεκαετίας στην ομάδα αγωνίζονταν οι Κοκκίνης, Δημητριάδης, Καμιζούλης, Βιδωρής, Κτενάς, Βάσσης, Χριστοδούλου, ορισμένοι από τους οποίους ήταν γνωστοί και από άλλα σπορ, όπως στίβο, ποδηλασία, βόλεϊ κλπ. Ήταν μια δυναμική ομάδα που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια της Νήαρ Ηστ και του Πανελληνίου και να φτάσει στον τίτλο. Το 1930 μετείχε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος ως δευτεραθλητής Αθήνας αλλά τα επόμενα χρόνια η διοργάνωση δεν διεξήχθη. Το 1935 που διοργανώθηκε ξανά πανελλήνιο πρωτάθλημα ο Πανιώνιος έλαβε μέρος ως δευτεραθλητής Κέντρου και τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Ηρακλή και τον Πανελλήνιο. Διατηρούσε και εφηβική ομάδα.


Οι ομάδες μπάσκετ Πανιωνίου (όρθιοι) και Εθνικού
πριν από τον μεταξύ τους αγώνα πρωταθλήματος (25/12/1936).

Την επόμενη σεζόν στην ομάδα προστέθηκε ο Γιώργος Ρουσσόπουλος και τα επόμενα χρόνια οι Χατζηδάκης, Δημητριάδης, Δημάδης, Μίτσης, Γραικός, Μαράτος, Κ. Βαλσαμάκης, Ιωάννης Σκορδίλης (μετέπειτα διεθνής ποδοσφαιριστής), Κ. Λάμπρου, Στεφανίδης, Παπαδόπουλος. Προπονητής ήταν ο Νικ. Καραβιάς. Παράλληλα, υπήρχαν ομάδες νέων και παίδων. Είχε δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρωτάθλημα Κέντρου συνέτριψε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 41-0, σκορ που αποτελεί ρεκόρ σε επίσημους αγώνες στην Ελλάδα! Το 1937 αναφέρεται ως άτυπος πρωταθλητής Ελλάδος.


Πανιώνιος - Α.Ε. Παγκρατίου (1938)
 Τη σεζόν 1937-38 αναδείχθηκε δευτεραθλητής Αθηνών-Πειραιώς σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με 13 ομάδες. Στην πρώτη φάση τερμάτισε δεύτερος στον Γ΄ όμιλο με δύο νίκες επί της ΑΕΚ (58-26) και του Εθνικού Γ.Σ. (41-17) και μια ήττα από Πανεπιστήμιο Αθηνών (21-44). Στην τελική φάση ισοβάθμησε στη 2η θέση με Πανελλήνιο και Πανεπιστήμιο με 6β. Νίκησε το Πανεπιστήμιο (26-13), τον Πειραϊκό Σύνδεσμο (33-31) και το Π. Φάληρο (32-22) και ηττήθηκε από Πανελλήνιο (27-30) και Νήαρ Ηστ (15-23). Στους αγώνες κατάταξης για την επιλογή της δεύτερης ομάδας που θα προκρινόταν για το πανελλήνιο πρωτάθλημα επικράτησε ξανά με δύο νίκες. Αλλά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του αθηναϊκού πρωταθλήματος είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση του πανελληνίου. Το 1939 μετείχε ξανά στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος που διεξήχθη στην Αθήνα με 12 ομάδες, με το πρωτότυπο σύστημα νοκ-άουτ «διπλού αποκλεισμού» (μια ομάδα αποκλειόταν όταν έκανε δεύτερη ήττα). Ο Πανιώνιος αν και έχασε στην πρεμιέρα από τον Πανελλήνιο (19-62), με συνεχείς νίκες τερμάτισε στην 4η θέση. Νίκησε τους Π.Ο. Πατρών, Παναθηναϊκό (37-29), ΧΑΝ Αθηνών (37-32), Νέους Βύρωνος (37-26), για να αποκλειστεί στα ημιτελικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (23-35). Το 1940 τερμάτισε στη 2η θέση στην Α΄ κατηγορία του πρωταθλήματος Κέντρου (8 ομάδες), πίσω από τον Πανελλήνιο από τον οποίο ηττήθηκε στο αποφασιστικό ματς (48-62). Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη με σύστημα νοκ-άουτ αποκλείστηκε στο πρώτο ματς.

Σημαντικοί καλαθοσφαιριστές


Πανιώνιος: η ομάδα μπασκετ (1937-1939) με τους τέσσερις διεθνείς.
Χατζηδάκης, Καμιζούλης, Βάσσης, Ρουσόπουλος, Δημητριάδης, Δημάδης.
Οι Καμιζούλης, Ρουσσόπουλος δεν κλήθηκαν στην εθνική λόγω ηλικίας.


Σπύρος Καμιζούλης: αναφέρεται ως αρχηγός και σπουδαιότερος καλαθοσφαιριστής της ομάδας κατά την προπολεμική περίοδο αλλά δεν πρόλαβε να παίξει στην εθνική ομάδα. Μεταπολεμικά υπήρξε διακεκριμένος διεθνής διαιτητής. Υπήρξε επίσης αθλητής στίβου και βόλεϊ. Το 2007 προτάθηκε να συμπεριληφθεί στη λίστα διαιτητών του ευρωπαϊκού «Hall of fame» της ΦΙΜΠΑ. Το 1965 υπήρξε μέλος του ιδρυτικού Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών, η οποία ήταν πρόδρομος των ομοσπονδιών μπάσκετ και βόλεϊ.

Βασίλης Βάσσης: συμμετείχε στον πρώτο αγώνα της Εθνικής Ελλάδος στις 25-6-1936 κατά της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη (ήττα με 12-49) χωρίς να σημειώσει πόντο. Αγωνιζόταν στις θέσεις 1 και 2 και αναφέρεται ως παίκτης του Πανιωνίου από το 1930 ως το 1938.

Μίμης Δημητριάδης: συμμετείχε στο δεύτερο αγώνα που έδωσε η Εθνική Ελλάδος στις 20 Απριλίου 1940 με την Αίγυπτο στο Κάιρο (ήττα με 35-60) και σημείωσε 2 πόντους. Είχε ύψος 1,74 και αναφέρεται ως παίκτης του Πανιωνίου μετά το 1935.

Λευτέρης Χατζηδάκης: συμμετείχε στο δεύτερο αγώνα που έδωσε η Εθνική Ελλάδος στις 20 Απριλίου 1940 με την Αίγυπτο στο Κάιρο (ήττα με 35-60) χωρίς να σημειώσει πόντο. Είχε ύψος 1,84μ και αναφέρεται ως παίκτης του Πανιωνίου από το 1936 και μετά.

Μάριος Δημάδης: συμμετείχε στο δεύτερο αγώνα που έδωσε η Εθνική Ελλάδος στις 20 Απριλίου 1940 με την Αίγυπτο στο Κάιρο (ήττα με 35-60) χωρίς να σημειώσει πόντο. Είχε ύψος 1,78μ και αναφέρεται ως παίκτης του Πανιωνίου από το 1936 και μετά.

Βόλεϊ



Η ομάδα βόλεϊ με το γυμναστή Εμμ. Μπαμιέρο.

Όπως και την προηγούμενη δεκαετία, ο Πανιώνιος υπήρξε πρωταγωνιστής στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων βόλεϊ τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Εξ άλλου πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Αθλοπαιδιών του ΣΕΓΑΣ ήταν για αρκετά χρόνια ο κυανέρυθρος Νικ. Λωρέντης. Έτσι, όποιες χρονιές ο ΣΕΓΑΣ αδυνατούσε να διοργανώσει το πρωτάθλημα Αθήνας, ανέθετε τη διοργάνωση στον Πανιώνιο είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με άλλους συλλόγους. Οι αγώνες διεξάγονταν στο γυμναστήριο του Εθνικού Γ.Σ.




Η προκήρυξη του αθηναϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ
1932 με 12 ομάδες. Τη διογάνωση είχε αναλάβει ξανά
ο Πανιώνιος, εφ. "Αθλητικός Τύπος", 6/4/1932.
 
Στις αρχές της δεκαετίας προπονητής των ομάδων βόλεϊ και μπάσκετ ήταν ο γυμναστής Εμμ. Μπαμιέρος. Τα απόμενα χρόνια ως το 1940 προπονητές διετέλεσαν οι Ορέστης Μαντζαβίνος, Κώστας Νιάτας, Νίκος Καραβίας. Η ανδρική ομάδα μετείχε σε όλα τα αθηναϊκά πρωταθλήματα αλλά δεν πέτυχε κάποια ιδιαίτερη διάκριση. 
Το 1936 μετείχε στο Α΄ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που διεξήχθη με 7 ομάδες του Κέντρου και την ΕΑ Πατρών, με σύστημα νοκ-άουτ, την Δευτέρα (προημιτελικοί, ημιτελικοί) και την Τρίτη του Πάσχα (ο τελικός). Ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τον τελικό πρωταθλητή Πανελλήνιο 7-15, 11-15 κι αποκλείστηκε.
Η ομάδα αποτελείτο κυρίως από αθλητές του στίβου, ενώ κάποιοι ήταν και παίκτες στην ομάδα μπάσκετ, όπως ο Καμιζούλης. Βασικό στέλεχος της ομάδας βόλεϊ μετά το 1935 υπήρξε ο Γιώργος Ρουσσόπουλος.


Αγώνας βόλεϊ γυναικών: Πανελλήνιος-Πανιώνιος
"Αθλητικά Χρονικά", 5/5/1934.
 Γυναίκες: Στις γυναίκες η ομάδα ήταν πιο δυναμική και είχε κάθε χρόνο πρωταγωνιστικό ρόλο. Βασικός στέλεχος και αρχηγός για πολλά χρόνια υπήρξε η Λιλή Καραμπάτη. Στο 1935 στην ομάδα αγωνίζονταν οι Καραμπάτη, Κουλουριώτου, Κακλέα, Ταμπακοπούλου, Προδρομίδου, Βούρλα.

Χάντμπολ



Η ομάδα χάντμπολ στα μέσα της δεκ. '30.
Όρθιος στη μέση με τη μαύρη φανέλλα ο Γ. Ρουσόπουλος.

Το χάντμπολ με ομάδες 11 παικτών είχε αρχίσει να διαδίδεται στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και έγινε ολυμπιακό άθλημα το 1936. Ο πάντα πρωτοπόρος σύλλογος ίδρυσε αμέσως τμήμα και διοργάνωσε πρωτάθλημα από το 1930. Οι αγώνες διεξάγονταν στα γήπεδα Πανελληνίου και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αρκετές χρονιές προκρίθηκε στην τελική φάση (τετράδα), όπως το 1932 που τερμάτισε τρίτος νικώντας στον αγώνα κατάταξης τον Ελληνορωσικό με 4-3. Τα 1935 ήταν δεύτερος πίσω από τον Πανελλήνιο. Από τα μισά της δεκαετίας και εξής βασικό μέλος των ομάδων βόλεϊ και χάντμπολ ήταν ο Γιώργος Ρουσσόπουλος.


Ο Πανιώνιος νικά τον Ελληνορωσικό με 4-3 και
κατακτά την τρίτη θέση, "Αθλητικός Τύπος", 29/2/1932.


Πηγές:
Ψηφιακά Αρχεία Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης και Βουλής των Ελλήνων.
Πέτρος Λινάρδος, "Η Σμύρνη του Πανιωνίου", 1998.
Θ. Μπελίτσος, «ΠANIΩΝΙΟΣ: Δώδεκα δεκαετίες αθλητικής προσφοράς», εφ. "Κυανέρυθρη Πλατεία", φ. 08 (12/11/2011) ως 10 (26/11/2011).


Θοδωρής Μπελίτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου