Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Ο αείμνηστος Κυριάκος Αρώνης στον Πανιώνιο το 1970-71

1970/71, 10η αγων. ΠΑΟ-Πανιώνιος 2-2.
Ο Αρώνης στο καλύτερο ίσως παιχνίδι του με τον Ιστορικό

Ο Κυριάκος (Κούλης) Αρώνης που νικήθηκε την Μεγ. Πέμπτη από μακροχρόνια  αρρώστια στα 76 του χρόνια, είχε γεννηθεί στη Μονεμβασιά το 1947. Υπήρξε ένας αίλουρος γκολκίπερ που διέπρεψε στην εποχή του, από τα τέλη της δεκ. '60 ως τα τέλη της δεκ. '70. Θαυμάστηκε ως στέλεχος της μεγάλης ομάδας του Πανιωνίου που κατέλαβε τη 2η θέση το 1970-71. Ο Ποσειδών Γλυφάδας, ο Πανιώνιος, τα Τρίκαλα κι ο Άρης Βούλας ήταν οι ομάδες που αγωνίστηκε.


1967/68. Ποσειδών Γλυφάδας, πρωταθλητής ΕΠΣ Αθηνών,
 με τον Αρώνη τερματοφύλακα

Το ξεκίνημα

Ξεκίνησε στον Ποσειδώνα Γλυφάδας, με τον οποίο το 1968 κατέκτησε τον τίτλο της ΕΠΣΑ, αφήνοντας δεύτερο τον Ίκαρο Ν. Ιωνίας. Στη συνέχεια η ομάδα του δεν τα κατάφερε στο ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Β' Εθνική, στο οποίο έμεινε πίσω από τον Αργοναύτη του Δεληκάρη κι από τον Ίκαρο που ευνοούσε η χούντα. Στον Ποσειδώνα υπήρξε συμπαίκτης με τους πρώην ή μετέπειτα πράσινους: Γιάννη Νεμπίδη, Γιώργο Δεληγιάννη, Δημ. Φυλακούρη (αδερφό του Τότη). Τον αποκαλούσαν "αεροπλάνο" για τις θεαματικές εκτινάξεις του. Χάρις στις εμφανίσεις του κλήθηκε στην Εθνική Ενόπλων.

1970/71, 1η αγων. Πανιώνιος-Προοδευτική 2-1,
με τον Αρώνη βασικό τερματοφύλακα


Η παρουσία του στον Πανιώνιο

Το καλοκαίρι του 1970 ήρθε στη Ν. Σμύρνη. Το πρώτο παιχνίδι του με τον Ιστορικό ήταν για το θερινό πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ: Πανιώνιος-ΟΦΗ 6-1 (16.8.70), στο οποίο μπήκε ως αλλαγή του Σαραλιώτη στο 75'. Οι καλές εμφανίσεις στα φιλικά οδήγησαν τον Άγγλο προπονητή Τζο Μάλετ να τον εμπιστευτεί στη θεση του βασικού τερματοφύλακα, αντί του Φίλη και του έμπειρου Σαραλιώτη που είχε πρόβλημα από χτύπημα στη μέση. Έπαιξε στα 13 πρώτα ματς του πρωταθλήματος, στα οποία οι κυανέρυθροι έκαναν εκρηκτικό ξεκίνημα με οκτώ νίκες (με Προοδευτική, Φωστήρα, Άρη, ΠΑΟΚ, Απόλλωνα, Βέροια,  ΕΠΑ Λάρνακας, Καβάλα), τρεις ισοπαλίες εκτός έδρας (με Πιερικό, Ηρακλή, ΠΑΟ) και μόνο δυο ήττες από τον Ολυμπιακό 1-2 στο Καραϊσκάκη κι 1-2 στη Ν. Σμύρνη από το φοβερό τότε Αιγάλεω των: Πουπάκη, Ζαντέρογλου, Λυκουρίνου, Εξωμανίδη, Σταυρόπουλου και του πρώην κυανέρυθρου Γιώργου Γιαννακόπουλου. Μεγάλη εμφάνιση είχε κάνει στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, από όπου η φωτογραφία του με την απίθανη εκτίναξη.

Πανιώνιος 1970/71, στο γήπ. Ν. Σμύρνης

Η 13η αγωνιστική, που έφερε την πρώτη εντός έδρας ήττα, υπήρξε γρουσούζικη για τον Αρώνη. Με κεφαλιά-αυτογκόλ του Ντουνιά στο 20' και σουτ από 40 μέτρα του Εξωμανίδη στο 25' είχε γίνει το 0-2 κι ο Μάλετ στο β' ημίχρονο έβαλε στο τέρμα τον Απόστολο Φίλη. Με την απόδοσή του ο Φίλης καπάρωσε τη θεση του βασικού στη συνέχεια. Ο Αρώνης έπαιξε ξανά μετά από έναν ολόκληρο γύρο, την 30ή αγωνιστική, πάλι με το Αιγάλεω στην εκτός έδρας νίκη του Ιστορικού με 1-0, που τον έβαλε σε τροχιά Ευρώπης. 

1970/71, 30ή αγων. Αιγάλεω-Πανιώνιος 0-1.
Επιστροφή του Αρώνη ως βασικού, η προτελευταία του στον Ιστορικό
.

Αλλά ακολούθησε η εντός έδρας συντριβή 0-3 από τον Εθνικό, που υπήρξε το κύκνειο άσμα του Αρώνη ως βασικού, αν και δεν έφερε ευθύνη για τη μέτρια απόδοση της ομάδας. Στα επόμενα ματς επανήλθε ο Φίλης που καθιερώθηκε ως βασικός για πολλά χρόνια (τη σεζόν εκείνη έπαιξε σε 15 ματς, ενώ τέσσερις παρουσίες είχε κι ο Σαραλιώτης). Πριν κλείσει το κεφάλαιο "Πανιώνιος" για τον Αρώνη, πρέπει να αναφέρουμε πως τον Ιούνιο του 1971 ήταν παρών (στον πάγκο της ομάδας) στα δυο πρώτα ματς του Ιστορικού για το Βαλκανικό κύπελλο με την Αλτάι, στις 9.6.1971 στη Σμύρνη (ήττα 1-2) και στο νικηφόρο 1-0 στη Ν. Σμύρνη (23.6.71).


3.1.1973, Κύπελλο Ελλάδος: Τρίκαλα-Καβάλα 1-1.
Ο Αρώνης αποκρούει εν μέσω συμπαικτών και αντιπάλων.

Η συνέχεια στα Τρίκαλα

Το καλοκαίρι του 1971 ο Πανιώνιος απέκτησε τον Ζαφείρη Κάκκαρη. Ο Αρώνης υποβιβάστηκε στη θερινή ομάδα του ΟΠΑΠ και τελικά δόθηκε στα Τρίκαλα, τα οποία μόλις είχαν προαχθεί στην Α' Εθνική. Με τον ΑΟ Τρικάλων έπαιξε δυο σεζόν στην Α' Εθνική (1971-1973), εναλλάξ με τον Γιώργο Σιδηρόπουλο. Το 1971-72 ήταν βασικός στη μεγάλη πορεία του ΑΟΤ ως τα προημιτελικά του κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα έπαιξε λίγο, αλλά ξεχώρισε η συμμετοχή του στη μεγάλη νίκη με 2-1 επί της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, όταν μπήκε στο 78', αμέσως μετά την ισοφάριση του Πομώνη και κατέβασε ρολά μέχρι το 90', ενώ στο μεταξύ ο Σινάτκας πέτυχε το 2-1. Το 1972-73 έπαιξε σε 14 ματς. Την επόμενη χρονιά στη Β' Εθνική ήταν βασικός, καθώς ο Σιδηρόπουλος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ. Υπήρξε συμπαίκτης του Λάκη Κατσιάκου και του Οδυσσέα Βακάλη (πήγαν αργότερα στον ΠΑΟ), του Βαγγέλη Παραπραστανίτη (μετέπειτα στην ΑΕΚ), του Θανάση Σινάτκα κ.ά.

 
ΑΟ Τρίκαλα 1973. Κυρ. Αρώνης (τερμ.), Κατσιάκος (επάνω 4ος από αριστερά),
Παραπραστανίτης (κάτω 1ος αριστερά), Σινάτκας (κάτω 1ος δεξιά)

Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε στον Άρη Βούλας, τον οποίο ανέβασε στην Α' ΕΠΣΑ το 1978. Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αθλητισμό καθώς επί δεκαετίες υπηρέτησε τον ΑΝΟ Γλυφάδας. Επίσης, συμμετείχε σε εκδηλώσεις παλαιμάχων του Ποσειδώνα Γλυφάδας, του Άρη Βούλας και του Πανιώνιου. Ας είναι αναπαυμένος, μας χάρισε όμορφες στιγμές.
 
Ο Κυρ. Αρώνης σε εκδήλωση των παλαιμάχων του Άρη Βούλας,
παρουσία του Δημ. Χριστοδούλου (δεξιά), παλιού συμπαίκτη του
και προέδρου του Συλ. Παλαιμάχων Πανιωνίου.


Ο Κυριάκος Αρώνης το 1970

* Θ. Μπελίτσος, 16.4.23.
 
* Πηγές
- "Ποδόσφαιρο 1971", λεύκωμα εκδ. Ελληνικός Αθλητικός Τύπος.
- "Ποσειδώνας Γλυφάδας - Φίλοι", ομάδα στο FB.
- ΑΕΚ- Τρίκαλα 1-2, Βάση δεδομένων ΑΕΚ.
- https://www.sportrikala.gr.

1 σχόλιο: