Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Η προϊστορία στο Κύπελλο με τον Παναιτωλικό

 


Η κλήρωση έφερε αντίπαλο του Ιστορικού στη φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου τον Παναιτωλικό, μια ομάδα με την οποία, από ό,τι φαίνεται, θα παλέψει και για την παραμονή στην ανώτερη κατηγορία. Πριν δούμε τις προηγούμενες αναμετρήσεις κυπέλλου των δύο ομάδων, αξίζει να αναφέρουμε πως στο Αγρίνιο υπάρχουν πολλοί φίλοι του Πανιωνίου, μια φιλία που ξεκίνησε από τη δεκ. ’50, όταν η ομάδα της Ν. Σμύρνης έδωσε παιχνίδια εκεί, προς όφελος των απόρων της πόλης αλλά και με την αποστολή τροφίμων και άλλων αναγκαίων. Το γεγονός αυτό αναφέρεται ακόμα και στην επίσημη ιστορία του Παναιτωλικού, στην οποία ο Πανιώνιος χαρακτηρίζεται ως δωρητής του συλλόγου του Αγρινίου. Χαρακτηριστικό αυτής της παλιάς αγάπης είναι το ανάγλυφο σήμα του Πανιωνίου που υπάρχει σε δημόσια βρύση στην λίμνη Τριχωνίδα.


Το σήμα του Πανιωνίου σε βρύση
στη λίμνη Τριχωνίδα


Οι πρώτες αναμετρήσεις

Όπως προαναφέραμε, η πρώτη φορά που ο Ιστορικός αγωνίστηκε στο Αγρίνιο ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό. Στις 13 Ιανουαρίου 1952 ο σύλλογος της Ν. Σμύρνης μετέβη στην αιτωλική πόλη, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Παναιτωλικού για φιλικό ματς, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Νυκτερινής Σχολής Απόρων που συντηρούσε ο «Παναιτωλικός Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του αγρινιώτικου σωματείου. Η κοινωνική προσφορά συνεχίστηκε το Πάσχα του ίδιου έτους με την αποστολή δεμάτων στα άπορα παιδιά της Σχολής. Φίλος Αγρινιώτης, μαθητής της Σχολής τότε, με συγκίνηση θυμόταν τη χαρά που τους έδωσε η επίσκεψη και η οικονομική βοήθεια των κυανέρυθρων.
Αθλητική Ηχώ, 12-1-1952

 
Αθλητική Ηχώ, 14-1-1952

Να θυμίσουμε, πως το 1951 ο Πανιώνιος ήταν πρωταθλητής Αθήνας, δευτεραθλητής Ελλάδος και τη συγκεκριμένη σεζόν 1951-52 υπήρξε φιναλίστ του κυπέλλου, με προπονητή τον Κώστα Νεγρεπόντη. Αλλά και ο Παναιτωλικός δεν ήταν αμελητέα ομάδα, καθώς είχε αναδειχθεί υπερ-πρωταθλητής της ΕΠΣ Πατρών, στην οποία αγωνιζόταν τότε. Στον αγώνα ο Πανιώνιος αγωνίστηκε με πλήρη σύνθεση και επικράτησε εύκολα με 3-1. Παράλληλα συνδύασε την εκδρομή με δύο ακόμα ματς στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία νίκησε 5-1 την ΑΕ Μεσολογγίου (με 5 γκολ του Πονηράκη!) και 5-0 τον Ολυμπιακό Αιγίου. Οι λεπτομέρειες του αγώνα:
Κυριακή 13-1-1952, Αγρίνιο: Παναιτωλικός-Πανιώνιος 1-3 (0-1). Τα γκολ: Ρόκκος (β΄ ημίχρ.) - Θ. Σαραβάκος 40΄, 57΄, Πονηράκης 83΄. Διαιτητής: Βαλλιάνος της ΕΠΣ Πατρών.
Παναιτωλικός: Τζανής, Πλατάνας, Μπιστούνης, Δημόπουλος, Τζαβάρας, Μπάκας, Τσάτσος[;], Καμποσιόρας, Παπαδόπουλος, Ρόκκος, Ζημόπουλος.
Πανιώνιος (Κ. Νεγρεποντης): Πεντζαρόπουλος, Ζαρκάδης, Κασάπογλου, Τσολιάς, Παυλίδης, Στάικος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης, Σαραβάκος, Σωτηριάδης.

Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν η μοναδική. Δυο φιλικά παιχνίδια με τον Παναιτωλικό έδωσε και τη σεζόν 1958-59, στη Ν. Σμύρνη 1-1 και στο Αγρίνιο 2-2, πάλι για φιλανθρωπικό σκοπό. Υπήρξαν κι άλλα φιλικά αλλά σε επίσημο ματς οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντίπαλες για πρώτη φορά το 1968 όταν κληρώθηκαν αντίπαλοι στο κύπελλο, καθώς ο Παναιτωλικός ως το 1975 αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική.

Οι αγώνες στο Κύπελλο

Η προϊστορία των δύο ομάδων στο Κύπελλο είναι πολύ πλούσια. Φέτος συναντιούνται για έβδομη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, με πρώτη το 1968 και πιο πρόσφατη το 2015. Όμως, είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται σε διπλά παιχνίδια, μιας και στις έξι προηγούμενες περιπτώσεις, στις τρεις έδωσαν μονούς αγώνες νοκ-άουτ και στις άλλες τρεις μονούς αγώνες στην πρώιμη φάση των ομίλων. Ο Ιστορικός έχει πέντε προκρίσεις (την μία στα πέναλτι) και έναν αποκλεισμό το 1995-96, όταν γνώρισε τη μοναδική ήττα από τους Αγρινιώτες στο Κύπελλο, και μάλιστα στη Ν. Σμύρνη. Συνολικά στα έξι ματς (τρία εντός, τρία εκτός) έχει τρεις νίκες, δυο ισοπαλίες, μία ήττα και 10-4 γκολ.
Φέτος, όπως και το 2015-16, οι δυο ομάδες παίζουν στην Α΄ Εθνική. Σε όλες τις παλιότερες περιπτώσεις ο Παναιτωλικός βρισκόταν είτε στην Β΄ (1967-68, 1970-71, 2009-10) είτε στη Γ΄ Εθνική (1989-90, 1995-96).
Στη συνέχεια παραθέτουμε τις έξι προηγούμενες συναντήσεις Πανιωνίου-Παναιτωλικού στο Κύπελλο Ελλάδος.


Αθλητική Ηχώ, 13-5-1968

1967-68. Γύρος των 32, άνετη πρόκριση
Ν. Σμύρνη, 12/5/1968: Πανιώνιος-Παναιτωλικός 4-0.
Τα γκολ: Κυριαζής 29΄, Δέδες 39΄, Θ. Ιντζόγλου 55΄, 73΄.
Διαιτητής: Παγουρτζής, καλός.
Συνθέσεις:
Πανιώνιος (Λάκης Πετρόπουλος): Κουρκουβέλας, Καραγιαννόπουλος, Σκρέκης, Νέγρης, Καζαντζίδης, Κυριαζής, Καπαματζιάν, Χάιτας, Αθανασούλας, Δέδες, Θ. Ιντζόγλου.
Παναιτωλικός: Ντόκας, Μπάκας (ή Μπάθας), Γιαννόπουλος, Σταρακάς, Σκαμπαρδώνης, Καλαμιδάς, Σταμούλης, Κουτσογιάννης, Ράπτης, Ταλαμάγκας, Παπαμέτης.
Διακρίθηκαν: Δέδες [καλύτερος του αγώνα], Θ. Ιντζόγλου, Χάιτας, Σκρέκης, Καζαντζίδης, Αθανασούλας και από τον Παναιτωλικό: Ντόκας (τ), Καλαμίδας, Σταμούλης, Γιαννόπουλος.
Οι κυανέρυθροι, που ήταν φιναλίστ του κυπέλλου 1967, διατήρησαν πλήρως την υπεροχή και επιβλήθηκαν με άνεση. Ο Παναιτωλικός ήταν μια αξιόμαχη ομάδα της Β΄ Εθνικής και τερμάτισε 5ος στο Νότιο Όμιλο αλλά οι παίκτες του ήταν άμαθοι σε γήπεδο με χόρτο και δυσκολεύτηκαν πολύ. Εκτός από τα τέσσερα γκολ ο Πανιώνιος είχε δοκάρι στο 10΄ με τον Δέδε ενώ δημιούργησε αρκετές ακόμα ευκαιρίες για γκολ που αποσόβησε ο Θεόφιλος Ντόκας, ο οποίος υπήρξε σταθερή αξία κάτω από τα δοκάρια των Αιτωλών για πολλά χρόνια.



Αθλητική Ηχώ, 1-4-1971


1970-71. Γύρος των 16, άνετη πρόκριση
Ν. Σμύρνη, 31/3/1971 (4.000 θεατές): Πανιώνιος-Παναιτωλικός 2-0.
Τα γκολ: Χάιτας 49΄, Λαγός 58΄.
Διαιτητής: Γιαννικάκος, με λάθη.
Συνθέσεις:
Πανιώνιος (Τζο Μάλετ): Σαραλιώτης, Σκρέκης (82΄ Θεοδοσόπουλος), Χ. Ιντζόγλου, Παπασίκας, Κυριαζής, Χάιτας, Μωραϊτέλης, Σπυρόπουλος, Δέδες, Λαγός, Μαύρος.
Παναιτωλικός: Ντόκας, Αγραφιώτης (71΄ Ντέμος), Τσαρμπός, Τσάμης, Σταρακάς, Μπάθας, Ταλαμάγκας, Ζουμπουλάκης, Γκανιάτσας, Παπαμέτης, Παππάς (71΄ Ευθυμίου).
Διακρίθηκαν: Μαύρος [κορυφαίος του αγώνα], Χ. Ιντζόγλου, Παπασίκας, Χάιτας και από την ομάδα του Αγρινίου οι: Τσάμης, Ντόκας, Τσαρμπός.

Λεύκωμα "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 71"

Οι ομάδες γνωρίζονταν καθώς αρκετοί παίκτες είχαν ξανασυναντηθεί το 1968. Και πάλι ο Πανιώνιος προκρίθηκε χωρίς να δυσκολευτεί. Είχε τότε την μεγάλη ομάδα του Μάλετ, που έκανε σπουδαία πορεία στο πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν σε Βαλκανικό Κύπελλο και Ευρώπη. Εκτός από τα γκολ είχε δοκάρι με τον Δέδε στο 60΄, ένα ακυρωθέν γκολ του Χάιτα στο 33΄ και πολλές ευκαιρίες.
Ο Παναιτωλικός διέθετε μια δυναμική ομάδα που τερμάτισε τρίτη στον Α΄ όμιλο της Β΄ Εθνικής, με αρκετούς έμπειρους παίκτες, όπως τον τερματοφύλακα Θεόφιλο Ντόκα και τους Παναγιώτη Παπαμέτη, Βασίλη Σταρακά, Τάκη Μπάθα, Στέλιο Ταλαμάγκα και μερικούς ταλαντούχους νέους, με ξεχωριστό τον 20χρονο διεθνή με την Εθνική Νέων Διονύση Τσάμη, που έκανε καριέρα αργότερα στην ΑΕΚ. Έπαιξε αμυντικά, άντεξε ένα ημίχρονο, αλλά ως εκεί καθώς ήταν ακίνδυνος επιθετικά, εκτός από τον δαιμόνιο Τσάμη που όμως ήταν μόνος του.

1989-90. Α΄ γύρος, 7ος προκριματικός όμιλος, πρωτιά και πρόκριση*
Αγρίνιο, 04/10/1989 (5.000 θεατές): Παναιτωλικός-Πανιώνιος 1-1.
Τα γκολ: Παπαχρήστος 34΄ – Τόγιας 63΄.
Διαιτητής: Κουγιούς, καλός. Συνθέσεις:
Παναιτωλικός: Μιμηγιάννης, Κωνσταντόπουλος, Μπακογιάννης, Κούσουλας, Μακρής, Μπιτσικόκος, Σιούνας, Νταλακούρας, Διώγος (75΄ Κολίδας), Παπαχρήστος, Αρμίρας (87΄ Μπαρμπαγιάννης).
Πανιώνιος (Γιόχανσον): Θ. Παπαδόπουλος, Χατζημωυσιάδης, Τόγιας, Κουτρόπουλος, Ι. Παπουλίδης, Παπαπαναγής, Κοπιτσής, Καναράς, Ζάκκας, (54΄ Μαραγκός), Βασιλάκος (86΄ Αργυρίου), Μπερσεμί.
Διακρίθηκαν: Παπαχρήστος [κορυφαίος] - Κουτρόπουλος, Κοπιτσής, Καναράς.
Οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντίπαλες στο κύπελλο έπειτα από δυο περίπου δεκαετίες, αυτή τη φορά σε όμιλο στην προκριματική φάση. Η προκήρυξη πρόβλεπε μονούς αγώνες. Το ματς έγινε στο Αγρίνιο και ήταν το τελευταίο του ομίλου. Οι κυανέρυθροι με δυο νίκες επί Εορδαϊκού 1-0, Ποντίων Βέροιας 4-0 και μια ισοπαλία 0-0 με τον Ατρόμητο Αθ. είχαν σιγουρέψει την πρόκριση. Αλλά και ο Παναιτωλικός, που τότε ήταν μια μέτρια ομάδα Γ΄ Εθνικής, είχε ήδη προκριθεί με πέντε βαθμούς, οπότε το ματς έκρινε μόνο την πρωτιά στον όμιλο. Έγινε ένας χαλαρός αγώνας, στον οποίο οι Αγρινιώτες μπήκαν πιο δυνατά και προηγήθηκαν στο 34΄ με τον Παπαχρήστο, ο οποίος λίγα λεπτά ενωρίτερα είχε χτυπήσει πέναλτι στο δοκάρι. Ο Πανιώνιος ισοφάρισε στο β΄ μέρος με μακρινό, δυνατό σουτ του Τόγια και με την ισοπαλία τερμάτισε πρώτος στον όμιλο.



Οι κυανέρυθροι, με προπονητή τον Σουηδό Μπο Γιόχανσον, ήταν φιναλίστ του κυπέλλου 1989 και ξεκίνησαν με φιλοδοξίες τη σεζόν αλλά γρήγορα ξέμειναν από «καύσιμα». Πριν από τη μέση της χρονιάς έφυγαν βασικοί παίκτες κι ο προπονητής και παρά τη διαβολεμένη διάθεση του Θωμά Μαύρου που βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, η ομάδα τερμάτισε μόλις 9η.
Εκτός από τον αειθαλή Μαύρο, το βασικό κορμό αποτελούσαν: Θεολ. Παπαδόπουλος (τ), Χατζημωυσιάδης, Αποσπόρης, Ι. Παπουλίδης, Γρηγορίου, Καπουράνης, Κουτρόπουλος, Βασιλάκος, Μίχος, Ζάκκας και ως το Δεκέμβρη: Μαραγκός, Καναράς, Παπαπαναγής, Τόγιας.

1995-96. Α΄ γύρος, 15ος προκριματικός όμιλος, τρίτη θέση κ΄ αποκλεισμός*
Ν. Σμύρνη, 4/10/1995: Πανιώνιος-Παναιτωλικός 1-2.
Τα γκολ: Λάιος (αυτογκόλ) 31΄ - Καρυπίδης 36΄, 88΄. Συνθέσεις:
Πανιώνιος (Γιένεϊ): Αμπαδιωτάκης, Κουρμπανάς, Φύσσας, Σαπουντζής, Βόκολος, Απ. Μάντζιος, Κατσαρός, Κατσιαμπής, Πρεντάτου, Φίγγας (46΄ Τζανετής), Ναλιτζής (61΄ Τζούλης).
Παναιτωλικός (Πέτρος Μίχος): Κοτσαμπασίδης, Φυτόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Λάιος, Βασιλείου, Καρυπίδης, Γκίνο, Μπόλης, Μπελεβώνης (73΄ Σμυρνής), Παπαχρήστος (90΄ Βλάχος), Γιοβάνοβιτς (83΄ Γαλάνης).

Διακρίθηκαν: Γιοβάνοβιτς [κορυφαίος], Καρυπίδης, Παπαχρήστος, Βασιλείου. Από τον Πανιώνιο κανείς.
Έξι χρόνια αργότερα οι δυο ομάδες βρέθηκαν ξανά στον ίδιο όμιλο στην προκριματική φάση του κυπέλλου. Και πάλι τις χώριζαν δυο κατηγορίες. Αυτή τη φορά όμως, ο μεν Παναιτωλικός έκανε πρωταθλητισμό στη Γ΄ και ανέβηκε στη Β΄ Εθνική, σε αντίθεση με τον Πανιώνιο που βίωσε τον υποβιβασμό για δεύτερη φορά στην ιστορία του.
Η κακή χρονιά για τον Ιστορικό φάνηκε από τα ματς κυπέλλου στην αρχή της σεζόν, όταν με αντιπάλους τρεις ομάδες Γ΄ Εθνικής κατάφερε να μείνει τρίτος στον όμιλο και να αποκλειστεί, χωρίς καν οι παίκτες του να σκοράρουν! Έφερε 0-0 εκτός έδρας με τη Νιγρίτα και με το Βελισσάριο και έπαιζε την πρόκριση στη Ν. Σμύρνη με τον Παναιτωλικό. Αντί για νίκη, ήρθε μια απρόσμενη ήττα 1-2, παρά το ό,τι προηγήθηκε με αυτογκόλ του Λάιου, έπειτα από σουτ του Πρεντάτου. Οι Αγρινιώτες ισοφάρισαν γρήγορα, ήταν καλά διαβασμένοι και κρατούσαν την ισοπαλία που σήμαινε πρόκριση. Στο τέλος πήραν και τη νίκη. Η μόνη στιγμή που απειλήθηκαν ήταν στο 70΄, όταν σε προσπάθεια του Σαπουντζή η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι.


Πανιώνιος 1995-96
Κουρμπανάς, Αμπαδιωτάκης, Βόκολος, Κατσιαμπής, Σαπουντζής, Ντεμόλ 
Μάντζιος, [;], Φύσσας, Πρεντάτου, Ντεμολάρι

Μετά από λίγο καιρό ο Ρουμάνος προπονητής Έμεριχ Γιένεϊ αναχώρησε αλλά ούτε οι διάδοχοι του (Αλέφαντος, Εμβολιάδης, Γούναρης, Χάιτας) κατάφεραν να σώσουν την ομάδα. Κι όμως διέθετε και έμπειρους παίκτες: Αμπαδιωτάκης (τ), Κουρμπανάς, Σαπουντζής, Πρεντάτου, Τζούλης και φερέλπιδες που αργότερα έκαναν σπουδαία καριέρα: Φύσσας, Βόκολος, Κατσιαμπής, Απ. Μάντζιος, Ναλιτζής.
Να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Πανιωνίου από την ομάδα του Αγρινίου σε επίσημο ματς, από την οποία ως τότε δεν είχε ηττηθεί ούτε στο κύπελλο ούτε σε αγώνα πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, τη διετία 1975-1977, όταν ο Παναιτωλικός είχε ένα σύντομο πέρασμα από την Α΄ Εθνική, ο Πανιώνιος σημείωσε τρεις νίκες: 1-0, 1-0 (εκτός), 3-0 και μια ισοπαλία 0-0 στο Αγρίνιο, ενώ άλλες δυο νίκες 3-1, 2-0 (εκτός) είχε πετύχει το 1992-93 που συνέπεσαν στη Β΄ Εθνική.


2009-10. Γύρος 32, πρόκριση στα πέναλτι χάρη στον Ανδριόλα
Αγρίνιο, 27/10/2009 (6.000 θεατές): Παναιτωλικός-Πανιώνιος 0-0 (7-8 πέν). Τα πέναλτι:
Πανιώνιος: Καστελιόνε 0-1, Μανιάτης 1-2, Εστογιανόφ 2-3, Κουμορτζί (άουτ), Ριέρα 3-4, Αναστασόπουλος 4-5, Σκούφαλης 5-6, Τζαβέλας 6-7, Όμο 7-8.
Παναιτωλικός: Στογιάνοβιτς 1-1, Μουμίν 2-2, Βούκοβιτς 3-3, Δέντσας (απόκρουση Ανδριόλα), Ζουρούδης 4-4, Μόρετς 5-5, Μπαϊκαρά 6-6, Μπελεβώνης 7-7, Αναστασιάδης (απόκρουση Ανδριόλα)
Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών). Συνθέσεις:
Παναιτωλικός (Νταλαπέρας): Μπαμπανιώτης, Μπακάκης (79΄ Μπελεβώνης), Βούκοβιτς, Αναστασιάδης, Μόρετς, Λόπεζ, Δέντσας, Μπαϊκαρά, Θεοδωρίδης (90΄ Στογιάνοβιτς), Ζουρούδης, Χάντζιτς (75΄ Μουμίν).
Πανιώνιος (Εμίλιο Φερέρα): Ανδριόλας, Τζαβέλας, Νικολάου (89΄ Αναστασόπουλος), Καστελιόνε, Μανιάτης, Κοντοές, Όμο, Μπάλαμπαν (78΄ Σκούφαλης), Ριέρα, Κουμουρτζί, Γουνδουλάκης (66΄ Εστογιανόφ).
Διακρίθηκαν: Ανδριόλας [κορυφαίος, στο καλύτερο ίσως παιχνίδι του στα δυο χρόνια που αγωνίστηκε στη Ν. Σμύρνη], Γουνδουλάκης και Βούκοβιτς, Μπαϊκαρά.
 
Ο Κώστας Ανδριόλας (αριστερά) και το
πανηγύρι για την πρόκριση των παικτών με τους πάνθηρες

Ήταν μια περίεργη χρονιά για τον Ιστορικό που αλλιώς ξεκίνησε, με Ρεκόμπα, Εστογιανόφ και τον φιλότιμο προπονητή Εμίλιο Φερέρα, κι αλλιώς ολοκληρώθηκε καθώς ο Τσακίρης είχε αποφασίσει να αφήσει το σύλλογο. Απέναντί του, στη φάση των 32, ο φιλόδοξος Παναιτωλικός, με μεγαλομέτοχο τον Φώτη Κωστούλα, που πάλεψε στη Β΄ Εθνική να μπει στα πλέιοφ ανόδου αλλά έχασε την ευκαιρία καθώς έμεινε 7ος, ισόβαθμος με τον 6ο.
Στο ματς παίχτηκε καλή μπάλα. Ο Πανιώνιος μπήκε φουριόζος για να καθαρίσει την πρόκριση από το α΄ ημίχρονο και είχε δυο ευκαιρίες σε σουτ του Γουνδουλάκη που αποκρούστηκε και του Κουμορτζί άουτ από καλή θέση. Προς το τέλος του ημιχρόνου κάποιος πέταξε ένα μπουκάλι στο Μανιάτη και χάλασε το ήρεμο κλίμα καθώς το ματς διακόπηκε για ένα πεντάλεπτο.
Στο β΄ μέρος οι Αγρινιώτες ήταν πιο επιθετικοί αλλά τους σταμάτησε ο Κώστας Ανδριόλας που απέκρουσε τρία επικίνδυνα σουτ των Μπαϊκαρά, Χάτζιτς, Βούκοβιτς κι ένα φάουλ του τελευταίου στο 85΄. Στην παράταση οι ομάδες δεν ρίσκαραν ιδιαίτερα. Στην διαδικασία των πέναλτι ο Ανδριόλας με δυο αποκρούσεις έδωσε την πρόκριση στον Ιστορικό.

2015-16: Β΄ φάση (32), 2ος όμιλος, εύκολη πρόκριση
Αγρίνιο, 28/10/2015: Παναιτωλικός-Πανιώνιος 1-2.
Τα γκολ: Λεάντρο Κάπελ 74΄ - Καρίμ Ανσαριφάρντ 10΄, Μπρούνο Χαλκιαδάκης 31΄.
Διαιτητές: Γ. Κύζας (Π. Πάτρας, Α. Δουδούμης), σε ένα ήσυχο ματς μοίρασε 9 κάρτες!
Συνθέσεις:
Παναιτωλικός (Γιάννης Ματζουράκης): Κυριακίδης, Κούσας, Καμαρά (18΄ Μαρκόφσκι), Κουτρομάνος, Βιγιαφάνιες, Παπάζογλου, Μπεχαράνο (59΄ Κάπελ), Πάουλο, Ρομέρο (59΄ Ρουσκουσέδα), Μύγας, Ουαρντά.
Πανιώνιος (Μαρίνος Ουζουνίδης): Διούδης, Ρισβάνης (83΄ Οικόνομου), Μητρόπουλος, Βιγιάλμπα, Χαλκιαδάκης, Τασουλής, Ανσαριφάρντ (72΄ Καραμάνος), Καθάριος (63΄ Σιώπης), Αργυρόπουλος, Χατζηισαΐας, Μασούρας
Ο Καρίμ πανηγυρίζει για το γκολ

Ήταν το πρώτο ματς στη φάση των ομίλων. Αν και οι κυανέρυθροι παρατάχτηκαν με κάποιους αναπληρωματικούς, με δυο γκολ στο α΄ μέρος πήραν άνετα τη νίκη κι έβαλαν τις βάσεις για την πρόκριση, την οποία πήραν εύκολα τερματίζοντας πρώτοι με τρεις νίκες.
Οι δυο ομάδες βρίσκονταν σε μια καλή περίοδο. Ο μεν Πανιώνιος με πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά με μια εξαιρετική ομάδα που τερμάτισε πέμπτη υπό την καθοδήγηση του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο δε Παναιτωλικός χωρίς οικονομικά προβλήματα, στέρεος στην Α΄ Εθνική και με πλήθος ξένων στο ρόστερ του, τερμάτισε στην 11η θέση.

Θ. Μπελίτσος, 11/1/2020

*Ευχαριστώ τον Αλέξ. Βάσιλα για τις χρήσιμες πληροφορίες για τα ματς του 1989 και 1995.

Πηγές:
Θοδ. Μπελίτσος, «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 125 χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Αθλητισμό», 2015.
Νίκος Δημ. Νικολαΐδης «Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική!», 2011.
Περικλής Χαντζής, «Παναιτωλικός ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος», Αγρίνιο 2006.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1971, εκδ. Ελληνικός Αθλητικός Τύπος.
Εφημερίδες «Αθλητική Ηχώ», «Αθλητική Φωνή», «Έθνος», «Μακεδονία».
Ιστοσελίδες ΕΠΟ, RSSSF. Βικιπαίδεια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου