Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Η προϊστορία στο Κύπελλο με τη Λάρισα

 


Με αφορμή το φετινό νικηφόρο ξεκίνημα του Ιστορικού στο Κύπελλο Ελλάδος, ας θυμηθούμε πότε ξανασυνάντησε τους ίδιους αντιπάλους στο παρελθόν. Αρχίζουμε με την ΑΕΛ και θα ακολουθήσουν η προϊστορία με Καλαμαριά και Ηρόδοτο.

Το παρελθόν με την ΑΕ Λάρισα: μία πρόκριση, δύο αποκλεισμοί.
Είναι μόλις η τέταρτη φορά που ο Πανιώνιος βρίσκει αντίπαλο την ΑΕΛ στο Κύπελλο Ελλάδος και για πρώτη φορά στη φάση των ομίλων. Η προηγούμενη ήταν πριν από 24 χρόνια, το 1994-95. Στις μέχρι τώρα τρεις συναντήσεις ο Πανιώνιος έχει μία πρόκριση, στον ημιτελικό του 1989 και δύο αποκλεισμούς, τον ένα στα πέναλτι. Στα επτά ματς που έπαιξαν, μαζί με το φετινό, ο Πανιώνιος έχει σημειώσει 4 νίκες 1 ισοπαλία, 2 ήττες (9-6 γκολ).


1988-89. Ημιτελικά. Πρόκριση στον τελικό.
22/3/1989: Πανιώνιος-Λάρισα 2-0 (Βασιλάκος 50΄, Τόγιας 85΄).
12/4/1989: Λάρισα-Πανιώνιος 0-0.
Ήταν η τρίτη συνεχόμενη πρόκριση του Πανιωνίου επί ισχυρού αντιπάλου στην πορεία του προς τον τελικό κυπέλλου 1989, όπου ηττήθηκε από ΠΑΟ. Είχαν προηγηθεί οι προκρίσεις επί ΠΑΟΚ και Άρη. Στους ισχυρούς λογιζόταν τότε και η Λάρισα, η οποία ήταν η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ελλάδος.

Μπο Γιόχανσον
Ο Πανιώνιος, με προπονητή τον Μπο Γιόχανσον, με ηγέτη το Θωμά Μαύρο και με πολλούς έμπειρους και διεθνείς παίκτες, είχε κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα αλλά οι οικονομικές περιπέτειες της διοίκησης Μοβσεσιάν ανέκοψαν την καλή πορεία στο πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε 10ος. Κατάφερε όμως να φτάσει στον τελικό του κυπέλλου.
1988-89: Παπαδόπουλος, Κουτρόπουλος, Καναράς,
Παπουλίδης,Μαραγκός, 
Χατζημωυσιάδης.
Κάτω:
Μίχος, Ζάκκας, Αποσπόρης, Μαύρος, Τζανετής 

Στον τελικό του Κυπέλλου 1989 στο ΟΑΚΑ
Κουτρόπουλος, Παπαδόπουλος, Καναράς, Παπουλίδης, Μαραγκός, Τόγιας
Μίχος, Ζάκκας, Μαύρος, Αποσπόρης, Χατζημωυσιάδης
Στην ομάδα αγωνίζονταν μεγάλα ονόματα και πολλοί διεθνείς παίκτες: Θεολ. Παπαδόπουλος (τ), Αντώνης Μανίκας (τ), Μάκης Χατζημωυσιάδης, Γιάννης Παπουλίδης, Χρ. Κουτρόπουλος, Στέλιος Αποσπόρης, Σπ. Μαραγκός, Θωμάς Μαύρος, Βασ. Βασιλάκος, Θοδ. Ζάκκας, Πέτρος Μίχος,  Θαν. Καναράς, Γιώργος Τόγιας, Λουιζ. Μπερσεμί (Αλβανία), Κελντ Μπόρντινγκαρντ (Δανία) και στο ξεκίνημά τους οι: Καπουράνης, Παπαπαναγής, Κοπιτσής, Τζανετής, Βόκολος, Μπαρμπαλιάς (τ).

1992-93. Γ΄ γύρος (16). Αποκλείστηκε στα πέναλτι.
Λάρισα – Πανιώνιος 2-0.
Πανιώνιος-Λάρισα 2-0 (Πάντιτς 7΄, Τσαβαλιάς 41΄) 5-6 πέναλτι.
Ήταν ένα εκρηκτικό και περίεργο ζευγάρωμα καθώς εκείνη τη χρονιά ο Ιστορικός αγωνιζόταν για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική και η πλειοψηφία των φιλάθλων θεωρούσε την ΑΕΛ ως υπεύθυνη για αυτόν τον υποβιβασμό, επειδή τον συνέτριψε 4-0 την τελευταία αγωνιστική της προηγούμενης περιόδου, ενώ του αρκούσε η ισοπαλία για να σωθεί.
Γιάννης Κυράστας
Ο Πανιώνιος, με τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα στον πάγκο και με ηγέτη τον Μίλινκο Πάντιτς, αντιμετώπισε στα ίσα την ακόμα δυνατή τότε ΑΕΛ (τερμάτισε 7η στην Α΄ Εθνική). Στη Ν. Σμύρνη ισοφάρισε το 0-2 του α΄ ματς από το α΄ ημίχρονο, σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι με δύο αποβολές, του Τσιμπίνη (ΑΕΛ) στο 17΄και του Άκη Μάντζιου στο 61΄. Τελικά, η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι 6-5 υπέρ των Λαρισαίων, όταν, έπειτα από πέντε εύστοχες εκτελέσεις (Λεμονής, Φαμέλης, Βόκολος, Τσαβαλιάς, Λαγωνικάκης), ο 19χρονος τότε Άγγελος Γεωργίου απέκρουσε το πέναλτι του Παντελή Τζούλη.
1992-93: Μάντζιος, Μπαρμπαλιάς, Μιρτσέκης
Βερμέζοβιτς, Τζανετής, Κοπιτσής.
Κάτω: Πάντιτς. Λεμονής, Γρηγορίου
Τόγιας. Λαγωνικάκης
Στην ομάδα έπαιζαν αρκετά σπουδαία ποδοσφαιρικά ονόματα: Μπαρμπαλιάς (τ), Πάντιτς, Βερμέζοβιτς, Μιρτσέκης, Τόγιας, Απ. Μάντζιος, Κουτρόπουλος, Τζανετής, Γρηγορίου, Λαγωνικάκης, Κατσαρός, Βόκολος, Φύσσας, Κουζινός, Τσακόγιωργας, Γιώργος Φαμέλης, Τάκης Λεμονής, Τζούλης, Κώστας Τσαβαλιάς.

1994-95. Γ΄ γύρος (16). Αποκλείστηκε.
Λάρισα – Πανιώνιος 3-1 (Ντα Σίλβα 39΄, 45΄, Μίλος 82΄ - Κολομητρούσης αυτογκόλ 43΄).
Πανιώνιος-Λάρισα 2-1 (Ντεμολάρι 10΄, Τόγιας 39΄ – Μίλος 83΄).
Δυο χρόνια αργότερα οι δυο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντίπαλοι στον γύρο των 16. Αυτή τη φορά ως ομάδες Α΄ Εθνικής, όπου είχαν μέτρια παρουσία, αφού και οι δύο τερμάτισαν κάτω από την πρώτη δεκάδα.


Ο Πανιώνιος, με τον Ρουμάνο Έμεριχ Γιένεϊ στον πάγκο, πιέστηκε πολύ στο Αλκαζάρ, ισοφάρισε με αυτογκόλ του Κολομητρούση έπειτα από κόρνερ του Πάντιτς αλλά τελικά ηττήθηκε 3-1 διατηρώντας τις ελπίδες του. Στη Ν. Σμύρνη πέτυχε σκορ πρόκρισης 2-0 από το α΄ ημίχρονο και έχασε μια καλή ευκαιρία για τρίτο γκολ στο β΄ μέρος. Όμως, η πολύ καλύτερη Λάρισα, που έχασε κλασικές ευκαιρίες, σκόραρε στο 83΄ και τον απέκλεισε.
1994-95: Μάσιτς, Βόκολος, Αμπαδιωτάκης, Φύσσας
Κουρμπανάς, Απ. Μάντζιος. Κάτω: Πάντιτς,
Κλείσαρης, Ατσίμοβιτς, Μουρατίδης, Μιρτσέκης

Στην ομάδα αγωνίζονταν: Αμπαδιωτάκης (τ), Φύσσας, Βόκολος, Απ. Μάντζιος, Κουρμπανάς, Πάντιτς, Τόγιας, Ναλιτζής, Τζούλης, Τζανετής, Κουζινός, Τάσος Κατσιαμπής, Βασίλης Μουρατίδης, Φαμέλης, Σουλεϊμάν Ντεμολάρι (Αλβανία), Μιχάλης Κούσουλας, Τεντ Χρονόπουλος, Αλεξάνταρ Βλάχοβιτς (Σερβία).

2018-19. Προκριματικός όμιλος.
3/10/2018: Πανιώνιος-ΑΕ Λάρισα: 2-0 (Σπιριντόνοβιτς 17΄, Μασούρας 59΄).
Σύνθεση (Ζοσέ Ανιγκό): Κότνικ, Σαραμαντάς, Κούρντι, Μπανανά, Σταυρόπουλος, Πίρις, Οικονομίδης (80΄ Παπαγεωργίου), Κεϊτά, Μανθάτης, Σπιριντόνοβιτς (61΄ Τσιλούλης), Ντουρμισάι (46΄ Μασούρας).

Θοδωρής Μπελίτσος, 4/10/2018


4 σχόλια:

  1. Πολυ καλη δουλεια, φιλε μου. Συγχαρητηρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σίγουρο για Κυράστα το 1992/93; Νομίζω πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ήταν ακόμα ο Βούκοτιτς... πρώτο ματς του Κυράστα νόμιζα πως ήταν αρχές Φεβρουαρίου με την ΕΑΡ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και το 1994/95 νομίζω στον δεύτερο αγώνα στη Νέα Σμύρνη προπονητής ήταν ο Μαυρίκης (υπηρεσιακός ανάμεσα σε Μιχαλόπουλο και Γένεϊ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή