Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 125 ΧΡΟΝΙΑ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
125 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Η κυανέρυθρη αθλητική ιστορία


Η ιστορική διαδρομή του πιο παλιού ελληνικού αθλητικού σωματείου 
σε ένα βιβλίο 250 σελίδων. Από το 1890 ως το 2015. 
(εξώφ. Άκης Μιχαηλίδης)

Έπειτα από 125 χρόνια το συνολικό αποτύπωμα των κυανέρυθρων στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην κοινωνία των Πανελλήνων ξεπερνά κάθε προσδοκία. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς η λέξη «Πανιώνιος» είναι συνώνυμη με την αθλητική ιστορία, το αθλητικό ήθος και την αθλητική πρωτοπορία. Στις 13 δεκαετίες της ιστορίας του, σε ατομικά και ομαδικά σπορ, ο σύλλογος ανέδειξε εκατοντάδες πανελληνιονίκες: άνδρες, γυναίκες, εφήβους, νεάνιδες κλπ. Τροφοδότησε με εκατοντάδες στελέχη τις εθνικές ομάδες. Συμμετείχε με ομάδες και αθλητές του σε διεθνείς διοργανώσεις στην Ευρώπη, σε ολυμπιακούς και παγκόσμιους αγώνες. Έχει συμπάθειες και φίλους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Και παρά τις δυσκολίες, που ποτέ δεν έλειπαν, συνεχίζει να αποτελεί ζωντανό αθλητικό κύτταρο της συνοικίας αντιμετωπίζοντας με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη, τα εξής:
ΣΜΥΡΝΗ – ΑΘΗΝΑ (1890 ως 1940). Διαιρείται σε τέσσερις ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται η πορεία στη Σμύρνη και στην Αθήνα: «1890-1898. Ίδρυση, διάσπαση, επανασύνδεση», «1899-1922. Πανελλήνια καθιέρωση», «1922-1930. Ξεριζωμός και αναγέννηση στην Αθήνα», «1931-1940. Οι διακρίσεις συνεχίζονται». Στα διάφορα κεφάλαια παρουσιάζονται οι προπάτορες «Ορφεύς» και «Γυμνάσιον», οι Πανιώνιοι αγώνες, το Στάδιο στη Σμύρνη, τα αθλήματα που καλλιεργούσε ο σύλλογος, η εισαγωγή του γυναικείου αθλητισμού, η διοργάνωση των πρώτων αγώνων βόλεϊ στην Αθήνα, οι πρωτοπόροι αθλητές και οι επιτυχίες τους στα διάφορα σπορ (εκτός από το ποδόσφαιρο, το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στο τρίτο μέρος).
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ (1940 ως 2015). Αποτελείται από δέκα ενότητες: Πόλεμος και κατοχή. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Η Ποδηλασία. Ο Στίβος. Το Μπάσκετ. Σύνοψη της μπασκετικής παρουσίας. Το Βόλεϊ. Το Χάντμπολ. Η Υδατοσφαίριση. Τα Ατομικά Αθλήματα. Στα 40 κεφάλαια των ενοτήτων παρουσιάζεται αναλυτικά η πορεία όλων των αθλητικών τμημάτων που λειτουργούν (ή υπήρχαν παλιότερα) στο σύλλογο, η αγωνιστική τους δράση, οι διεθνείς συμμετοχές, οι επιτυχίες των αθλητών και των ομάδων, οι συνθέσεις τους κλπ.
Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Είναι το πιο εκτεταμένο τμήμα του βιβλίου, με 23 ενότητες. Σε 40 κεφάλαια γίνεται αναλυτική και λεπτομερής παρουσίαση της πορείας της ποδοσφαιρικής ομάδας από τις απαρχές στη Σμύρνη ως τη σεζόν 2014-15. Με συνθέσεις, ρόστερ, παρουσίες, σκόρερ, διεθνείς παίκτες κλπ.
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ. Στο τελευταίο μέρος παρουσιάζονται με λεπτομέρειες οι συμμετοχές των ομάδων του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο ποδόσφαιρο, μπάσκετ ανδρών, μπάσκετ γυναικών και υδατοσφαίριση.
Έγινε προσπάθεια να μην λησμονηθεί καμιά σημαντική αγωνιστική επιτυχία και δραστηριότητα, ατομική ή ομαδική, αλλά σε μια μελέτη που αφορά περίοδο 125 ετών είναι πολύ πιθανόν κάτι να ξεχάστηκε. Ο φίλαθλος και ο φιλεύρευνος αναγνώστης που θα εντοπίσει κάποια παράλειψη ή σφάλμα ας το υποδείξει ώστε σε μελλοντική ανατύπωση να διορθωθεί.

Θοδωρής Μπελίτσος

Τιμή: 15 ευρώ (με αντικαταβολή 20 ευρώ).
Θα το βρείτε στην μπουτίκ του συλλόγου, στην κεντρική είσοδο του γηπέδου Πανιωνίου.
Και από τον συγγραφέα: 6972143237

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου