Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

1951: Διεθνής αναγνώριση

Περιοδεία σε Αιθιοπία, Αίγυπτο, Κύπρο
12 κυανέρυθροι σε εθνικές-μικτές ομάδες



1951: Η κυανέρυθρη αρμάδα των 11 διεθνών 
  Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Αθήνας το 1950-51 είχε ως αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να γίνει ομάδα περιζήτητη για φιλικούς αγώνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και από τους ομογενείς του εξωτερικού. Δέχθηκε προσκλήσεις από Τουρκία, Κύπρο, Αίγυπτο, Σουδάν, Αιθιοπία, Αυστρία, όπου υπήρχε ομογενειακό στοιχείο, ενώ υποδέχτηκε ξένες ομάδες στη Νέα Σμύρνη. Η σεζόν έκλεισε με μια εντυπωσιακή περιοδεία σε Αιθιοπία, Αίγυπτο και Κύπρο, στην οποία ο σύλλογος πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις, έγινε γνωστός στο εξωτερικό και δημιούργησε φίλους και όνομα στην ομογένεια.


Αθλητική Ηχώ, 5-1-1951
Παράλληλα, πολλοί κυανέρυθροι καλούνταν στη Μικτή Αθήνας, στους αγώνες προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδος και στην Εθνική Ενόπλων, η οποία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1950 καθώς και σε αγώνες στρατιωτικών ομάδων. Ούτε λίγο ούτε πολύ δώδεκα ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου αγωνίστηκαν με αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν: Πεντζαρόπουλος, Σωτηριάδης, Ι. Ζαρκάδης, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης, Κερδεμελίδης, Ν. Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Κασάπογλου, Φυτιλόπουλος, Πάνου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τη σεζόν αυτή ο Πανιώνιος, με τη δράση του, ανάγκασε τον αθλητικό τύπο να του αφιερώσει τόσα πρωτοσέλιδα, όσα ποτέ άλλοτε παλαιότερα, ίσως ούτε και μεταγενέστερα.

Η εντυπωσιακή τριεθνής μηνιαία περιοδεία
Αιθιοπία-Αίγυπτος-Κύπρος
Αήττητος σε 11 ματς με 49-11 γκολ


Ο διεθνής προσανατολισμός του Πανιωνίου
υπήρξε επιλογή του κοσμοπολίτη Καραμπάτη
Το Μάιο του 1951 οι κυανέρυθροι ταξίδεψαν στην Αιθιοπία, έπειτα από πρόσκληση των Ελλήνων ομογενών της χώρας. Εκεί έδωσαν τέσσερις αγώνες, με τοπικά σωματεία, καθώς και με την Εθνική Αιθιοπίας. Κατά την επιστροφή της η ομάδα στάθμευσε στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, όπου έδωσε δύο φιλικά ματς με αιγυπτιακά και πέντε με κυπριακά σωματεία. Στην αποστολή μετείχαν 20 άτομα: ο πρόεδρος Δ. Καραμπάτης, ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος Ι. Βαρυκόπουλος, ο ιατρός Δασκαλάκης, ο προπονητής Κ. Νεγρεπόντης και 16 ποδοσφαιριστές (12 κυανέρυθροι, 3 του Εθνικού και ένας του Εσπέρου Καλλιθέας ο οποίος στο τέλος της σεζόν πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο). Μετείχαν οι: Πεντζαρόπουλος, Κασάπογλου, Ι. Ζαρκάδης, Στάικος, Τσουχνικάς, Κερδεμελίδης, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Σωτηριάδης, Πονηράκης, Ν. Ζαρκάδης, Τσολιάς και οι: Μανταλόζης, Συμεωνίδης, Ιωάννου (Εθνικού) και Μάντικας (Έσπερου).

Η τριεθνής αυτή περιοδεία υπήρξε πρωτοφανής για ελληνικό σύλλογο και δημιούργησε τεράστια εντύπωση. Είχε διάρκεια πάνω από ένα μήνα, αφού η αποστολή αναχώρησε στις 2 Μαΐου και επέστρεψε στις 11 Ιουνίου 1951. Διαφήμισε το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και το τίμησε, αφού ο σύλλογος επέστρεψε αήττητος έπειτα από 11 αγώνες, με δύο ισοπαλίες και εννιά νίκες, ενώ πέτυχε 49-11 γκολ. Πρώτος σκόρερ της ιστορικής αυτής περιοδείας αναδείχθηκε ο νεαρός Πονηράκης με 13 γκολ. Ιστορικές έμειναν οι νίκες επί της εθνικής Αιθιοπίας και της Τουρκικής Λέσχης Λευκωσίας. Κατέκτησε δύο βαρύτιμα κύπελλα: του αυτοκράτορα Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ και του μητροπολίτη Κιτίου Κύπρου. Με την περιοδεία αυτή ο Πανιώνιος ανέκτησε το διεθνές κύρος που είχε στα χρόνια της Σμύρνης, δεδομένου ότι στις χώρες που πήγε συνάντησε πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Κατά την επιστροφή του επιφυλάχτηκε πάνδημη υποδοχή, από τους δημάρχους Νέας Σμύρνης Αθανάσιο Καρύλλο και Αθηναίων Κώστα Κοτζιά, τον προέδρο της ΕΠΣΑ Βγενόπουλο, εκπροσώπους του Υπ. Παιδείας, της ΕΠΟ, του Εθνικού, του ΠΑΟ, δεκάδες δημοσιογράφους και εκατοντάδες φιλάθλους. Τα μέλη της αποστολής δεν προλάβαιναν να μεταβαίνουν από δεξίωση σε δεξίωση που παρέθεσαν: ο Δήμος Αθηναίων στο δημαρχείο, ο Δήμος Ν. Σμύρνης στην Εστία και η ΕΠΣΑ στα γραφεία της.

Στην Αιθιοπία
Διαδοχικοί θρίαμβοι. Αποθέωση από τους ομογενείς.
Τέσσερις νίκες με συνολικό σκορ 24-1!

Η επίσημη υποδοχή της κυανέρυθρης αποστολής
Στην περιοδεία αυτή δόθηκε εξαρχής μεγάλη δημοσιότητα και υπήρχαν καθημερινές ανταποκρίσεις στον αθλητικό τύπο. Η επίσκεψη απέκτησε επίσημο χαρακτήρα, αφού την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο Έλληνας πρέσβης, οι τοπικές αθλητικές αρχές, η ελληνική κοινότητα, οι μαθητές των σχολείων σε παράταξη και εκατοντάδες ομογενείς. Η κυανέρυθρη ομάδα αποζημίωσε τους χιλιάδες φιλάθλους που συνέρευσαν στο γήπεδο της Αντίς Αμπέμπα, αποδίδοντας φανταστικό ποδόσφαιρο και πετυχαίνοντας τέσσερις νίκες με συντριπτικά σκορ: 10-0, 8-0, 4-0 και 2-1. Να σημειωθεί ότι το μοναδικό γκολ που δέχτηκε στο 89΄ του τελευταίου αγώνα προήλθε από εμφανές οφσάιντ που υπέδειξε ο επόπτης αλλά αγνόησε ο διαιτητής. Η απόδοσή της εντυπωσίασε τους ντόπιους, διότι ξεπέρασε σε αποτελεσματικότητα τη σουηδική Νόρκεπιγκ, η οποία το προηγούμενο έτος είχε πετύχει μεγάλες νίκες με 5-0, 7-0 και 6-3. Τα αποτελέσματα των αγώνων ήταν:


5/5/1951: Αυτοκρατορικό Στάδιο Αντίς Αμπέμπα
Μικτή Ευρωπαίων Αντίς Αμπέμπα  Πανιώνιος: 0-10 (0-3)
Σκόρερ: Σκορδίλης 3, Τσολιάς 2, Ν. Ζαρκάδης 2, Νεστορίδης 2, Σωτηριάδης


Θεατές: 10.000. Μετά το δέκατο γκολ η ομάδα σταμάτησε τις επιθέσεις και έκανε επίδειξη τεχνικής ανωτερότητας, ενθουσιάζοντας το κοινό, το οποίο αποτελούσαν κυρίως Έλληνες ομογενείς.
Διαιτητής: Ισμαήλ Κασσέμπ (Αίγυπτος), επόπτες: Κόντε (Ιταλός) και ένας Σουηδός.
Πανιώνιος: Μανταλόζης, Κασάπογλου, Συμεωνίδης, Ι. Ζαρκάδης, Κερδεμελίδης (46΄ Ιωάννου), Στάικος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Σωτηριάδης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης.
Μικτή: από πέντε Έλληνες ομογενείς, πέντε Αρμένιους και έναν Γάλλο.

6/5/1951: Αυτοκρατορικό Στάδιο Αντίς Αμπέμπα
Εθνική Ενόπλων Αιθιοπίας – Πανιώνιος: 0-8 (0-2)
Σκόρερ: Νεστορίδης 10΄, Πονηράκης 15΄, 70΄, 79΄, 85΄, Τσολιάς 63΄, 65΄, 75΄


Θεατές: 10.000.
Διαιτητής: Ισμαήλ Κασσέμπ (Αίγυπτος), επόπτες: Αιθίοπες.
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Τσουχνικάς, Συμεωνίδης, Ι. Ζαρκάδης, Ιωάννου, Στάικος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης.
Ενόπλων Αιθιοπίας: Εντάλε, Αλιγιού (46΄ Μπιράγκα), Αγέλε, Νεγκός, Τάκα, Ιτσέτσετσερ, Ατιλίλου, Ασαφά, Ουόλιος, Μπέντε (46΄ Αντόμου), Γιμάνε.

13/5/1951: Αυτοκρατορικό Στάδιο Αντίς Αμπέμπα
Μικτή εγχωρίων Αντίς Αμπέμπα – Πανιώνιος: 0-4 (0-2)
Σκόρερ: Σκορδίλης 21΄, Ν. Ζαρκάδης 25΄, Πονηράκης 75΄, Στάικος 77΄


Θεατές: 10.000. Πολλοί Έλληνες ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα βάθη της Αφρικής και γειτονικές χώρες για να δουν τον αγώνα. Τον αγώνα παρακολούθησε ο αυτοκράτορας της χώρας Χαϊλέ Σελασιέ με κιάλια από το γειτονικό παλάτι του.
Διαιτητής: Ισμαήλ Κασσέμπ (Αίγυπτος), επόπτες: Αιθίοπες.
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Τσουχνικάς, Συμεωνίδης, Μάντικας, Ιωάννου, Στάικος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης, Σωτηριάδης, Ν. Ζαρκάδης.
Μικτή: Σεΐντ, Χαϊλού, Αντάλ, Τζορτζ, Ιμπραχίμ, Τεκά, Ασαφά, Ιδναγκάτσο, Γκονετάτσεφ, Τσεγκαγιέ, Μενγκονέσουα.

20/5/1951: Αυτοκρατορικό Στάδιο Αντίς Αμπέμπα
Εθνική Αιθιοπίας – Πανιώνιος: 1-2 (0-2)
Σκόρερ: Ν. Ζαρκάδης 10΄, 15΄ - οι Αιθίοπες μείωσαν στο 89΄
Στη νικήτρια κυανέρυθρη ομάδα απένειμε βαρύτιμο κύπελλο ο Χαϊλέ Σελασιέ.

Θεατές: 15.000. Τον αγώνα παρακολούθησε ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ από ειδικό θεωρείο. Το γκολ της Αιθιοπίας ήταν εμφανώς οφσάιντ. Ο επόπτης σήκωσε σημαία, οι Πανιώνιοι σταμάτησαν αλλά ο διαιτητής δεν το σφύριξε. Έτσι δέχθηκαν το μοναδικό γκολ στα τρία ματς που έδωσαν. Στο ματς αυτό ο διαιτητής ήταν ανεκτικός στο σκληρό παιχνίδι των Αιθιόπων, με αποτέλεσμα τραυματισμούς πέντε παικτών και γενικά αδίκησε τον Πανιώνιο σε αρκετές περιπτώσεις.
Διαιτητής: Ισμαήλ Κασσέμπ (Αίγυπτος), επόπτες: Αιθίοπες.
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Τσουχνικάς, Συμεωνίδης, Ι. Ζαρκάδης, Ιωάννου, Στάικος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης.
Αιθιοπία: Βεχρέ (τερμ. της Ασμάρα), πέντε παίκτες της Ετιόπιαν Άρμι και πέντε της Ρεπρεσαντίβ Σιβίλ.
Αθλητική Ηχώ, 21-6-1951

Στην Αίγυπτο: μια νίκη και μια ισοπαλία


Μικτή Αλεξανδρείας - Πανιώνιος: 3-4
Η φήμη των εντυπωσιακών εμφανίσεων του ιστορικού στην Αιθιοπία, είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί δεκάδες προσκλήσεις. Έτσι κατά την επιστροφή του μετέβη εκτός προγράμματος στην Αίγυπτο, όπου έδωσε δυο ματς, ένα στο Κάιρο και ένα στην Αλεξάνδρεια. Αρχικά επρόκειτο να αγωνιστεί με το σύλλογο «Φαρούκ». Όμως, η νίκη του επί της Εθνικής Αιθιοπίας θορύβησε τους Αιγυπτίους, οι οποίοι τελικά παρέταξαν τη Μικτή των τριών ισχυρότερων ομάδων της πόλης: Άρσεναλ Καΐρου, Νασιονάλ Καΐρου και Ομάδα Τροχιοδρομικών (Τραμ). Η Μικτή περιλάμβανε και τέσσερις διεθνείς Αιγυπτίους, όπως τον τερματοφύλακα Αμπντέλ Κελίλ και τον επιθετικό Τούτου. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 αλλά οι κυανέρυθροι είχαν παράπονα για την ακύρωση ενός τρίτου γκολ. Στην Αλεξάνδρεια, ενώπιον 30.000 θεατών, κυρίως Ελλήνων ομογενών, αντιμετώπισαν την Μικτή της πόλης, την οποία αποτελούσαν οι ομάδες Γιούνιον Ρικριέισον και Α.Ε. Ελλήνων Αλεξανδρείας. Ο ιστορικός επικράτησε με 4-3 έπειτα από συναρπαστικό αγώνα.

25/5/1951: Στάδιο Φουάτ Καΐρου
Μικτή Άρσεναλ/Τραμ/Νασιονάλ Καΐρου – Πανιώνιος: 2-2 (1-2)
Σκόρερ: [;]


27/5/1951: Στάδιο Ρικρέισον Αλεξάνδρειας
Μικτή Αλεξανδρείας – Πανιώνιος: 3-4 (3-2)
Σκόρερ: Ν. Ζαρκάδης 31΄, Πονηράκης 38΄, 59΄, Νεστορίδης 75΄ - Κόρα 8΄, 40΄, 44΄.


Θεατές: 30.000
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Τσουχνικάς (46΄ Κερδεμελίδης), Ιωάννου, Συμεωνίδης, Ι. Ζαρκάδης (46΄ Κασάπογλου), Στάικος, Σωτηριάδης, Νεστορίδης, Πονηράκης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης.
Μικτή Γιούνιον Ρικρέισον/Α.Ε.Ε. Αλεξανδρείας: Κάτο, Αργύρης, Χαμπάσι, Αρμάος, Αλεξάνδρου, Τζίνης, Μουσταφά, Λουκέτι, Κόρα, Μπαγιάρ, Ραμαντάς.

Στην Κύπρο
Τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες, 20 γκολ!

Ο Πεντζαρόπουλος αποθεώνεται από τους Κυπρίους.
Στα χέρια του το Κύπελλο του μητροπολίτη Κιτίου
Στην Κύπρο οι παίκτες του Πανιωνίου αγωνίστηκαν εμφανώς καταπονημένοι από την μακροχρόνια περιοδεία τους, τα ταξίδια και τους συνεχείς αγώνες, ενώ δεν είχαν συνέλθει εντελώς οι τραυματίες Σκορδίλης, Μανταλόζης και Τσολιάς. Εντούτοις πέτυχαν μια εντυπωσιακή νίκη με 7-1 επί της Τουρκικής Λέσχης Λευκωσίας, η οποία ανόρθωσε το κυπριακό εθνικό φρόνημα και έκανε αλησμόνητο το πέρασμα του συλλόγου από το νησί. 

2/6/1951: Λάρνακα
Πεζοπορικός – Πανιώνιος: 3-3 (3-2)
Σκόρερ: Συμεωνίδης 7΄, Κερδεμελίδης 16΄, Πονηράκης 47΄ - 18΄, 25΄, 33΄ τα γκολ των Κυπρίων.


Θεατές: 5.000.
Πανιώνιος: Μανταλόζης, Ι. Ζαρκάδης, Τσουχνικάς (Συμεωνίδης), Μάντικας, Κερδεμελίδης (Ιωάννου), Στάικος, Κασάπογλου, Νεστορίδης, Συμεωνίδης (Πονηράκης), Σωτηριάδης, Ν. Ζαρκάδης.



3/6/1951: Λευκωσία
Τουρκική Λέσχη – Πανιώνιος: 1-7 (1-4).
Σκόρερ: Πονηράκης 2΄, 16΄, 69΄, 77΄, Ν. Ζαρκάδης 14΄, Νεστορίδης 40΄, 75΄ -  Παρτάκ 5΄.


Θεατές: 10.000, οι οποίοι αποθέωσαν τους θριαμβευτές μετά τη νίκη. Ο Πεντζαρόπουλος απέκρουσε δύο πέναλτι στο 67΄ και 85΄.
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Τσουχνικάς (54΄ Μάντικας), Συμεωνίδης, Στάικος (60΄ Κερδεμελίδης), Κασάπογλου, Ιωάννου, Ν. Ζαρκάδης, Τσολιάς, Πονηράκης, Νεστορίδης, Σωτηριάδης (46΄ Σκορδίλης).
Τουρκική Λέσχη: Ναήμ (46΄ Ετέμ), Φαΐκ, Τεφτέραλης, Αχμέτ, Σονάτ, Αλή, Παρτάκ, Ερόλ, Βετάτ, Ντερβίς (46΄ Ετουάν), Τζεμάλ.

7/6/1951: Λεμεσός
ΑΕ Λεμεσού – Πανιώνιος: 0-3 (0-2)
Σκόρερ: Σωτηριάδης, Σκορδίλης, Ν. Ζαρκάδης.
Στο νικητή Πανιώνιο απονεμήθηκε βαρύτιμο κύπελλο από τον μητροπολίτη Κιτίου.


9/6/1951: Αμμόχωστος
Ανόρθωσις – Πανιώνιος: 1-4 (0-1)
Σκόρερ: Πονηράκης, Σκορδίλης 2, Νεστορίδης – το γκολ της Ανόρθωσης με πέναλτι.
Ο Κύπριος τερματοφύλακας Κώτσιος έσωσε την ομάδα του από συντριβή.


10/6/1951: Λευκωσία
ΑΠΟΕΛ – Πανιώνιος: 0-2 (0-0)
Σκόρερ: Τσολιάς 74΄, Ν. Ζαρκάδης 79΄




Οι σκόρερ της περιοδείας στο εξωτερικό

O πρώτος σκόρερ
Πονηράκης (13 γκολ)
13 γκολ: Πονηράκης
9 γκολ: Νίκος Ζαρκάδης
7 γκολ: Κώστας Νεστορίδης, Γιάννης Σκορδίλης
6 γκολ: Φώτης Τσολιάς
2 γκολ: Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας)
1 γκολ: Γιάννης Κερδεμελίδης, Βασίλης Στάικος, Συμεωνίδης (Εθνικού)
2 γκολ: άγνωστοι σκόρερ

Άλλοι φιλικοί αγώνες

Εκτός από τα ματς της τριεθνούς περιοδείας του Μαΐου-Ιουνίου 1951, κατά τη διάρκεια της σεζόν 1950-51 οι κυανέρυθροι έδωσαν άλλα 11 φιλικά ματς, από τα οποία 1 διεθνές, 3 με μικτές ή εθνικές ομάδες, 3 με ομάδες Α΄ κατηγορίας και 4 αγώνες με ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Ξεχώρισε η νίκη επί της αυστριακής Νίκολσον με 4-3 στη Ν. Σμύρνη παρουσία δέκα χιλιάδων θεατών. Στα ματς αυτά ο σύλλογος της Ν. Σμύρνης πέτυχε 6 νίκες, 1 ισοπαλία, 4 ήττες και 30-20 τέρματα. Αναλυτικά τα φιλικά ματς του συλλόγου στην Ελλάδα ήταν τα εξής:

24/9/50, Ν. Σμύρνη, έναρξη σεζόν: Πανιώνιος-Καλλιθαϊκός: 10-1 (4-1). Σκόρερ: Σωτηριάδης 6 γκολ, Τσουχνικάς, Κασάπογλου, Ι. Ζαρκάδης, Νεστορίδης.
1/10/50, Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος-Έσπερος: 3-0 (1-0). Σκόρερ: Σκορδίλης 3.
25/12/1950, Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος-Απόλλων: 0-0. Ο Πεντζαρόπουλος απέκρουσε πέναλτι.

Η νίκη επί της αυστριακής Νίκολσον


4/1/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος-Νίκολσον Αυστρίας: 4-3 (2-0).
Σκόρερ: Πονηράκης 4΄, Σκορδίλης 41΄, 72΄, Ν. Ζαρκάδης 57΄
- Σίλχανεκ 47΄, Σουρπ 74΄, Χούσλερ 75΄.
10.000 εισιτήρια. Τιμές: 15.000 δρχ. (εξέδρα) και 8.000 δρχ. (ορθίων).
Πανιώνιος - Νίκολσον 4-3.
Ο Σκορδίλης σκοράρει το δεύτερο γκολ.
11/2/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος-ΑΕ Μοσχάτου: 6-3 (3-1). Σκόρερ: Νεστορίδης 2, Τσολιάς 2, Σκορδίλης, Κακουλίδης.
7/3/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος - Μικτή Ενόπλων: 0-3 (0-0). Σκόρερ: Μπέμπης 47΄, Πετρόπουλος 60΄, Ραδίτσας 77΄. Τον Πανιώνιο ενίσχυσαν οι: Γαλιώτης (Αστέρα), Γ. Καμάρας και Τριανταφύλλου (Απόλλωνα). Ο Σκορδίλης έπαιξε με την Ενόπλων και ο Πονηράκης ήταν αναπληρωματικός.

Πανιώνιος - Εθνική Ενόπλων: 0-3
Αθλητική Ηχώ, 7/3/1951

12/3/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος – Φωστήρας: 0-1 (0-1). Σκόρερ: Πιλάτος 25΄ (πέναλτι). Ο Πανιώνιος αγωνίστηκε χωρίς τους διεθνείς του, ενώ τον ενίσχυσε ο τερματοφύλακας Μανταλόζης (Εθνικού).
18/3/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος – Αιγάλεω: 2-1 (2-1). Σκόρερ: Νεστορίδης 20΄, 34΄ - Λιοσάτος 5΄.
11/4/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος – Αεροπορία: 3-2 (2-2). Αγώνας διάρκειας 80΄ (45΄+35΄). Σκόρερ: Σκορδίλης 8΄, 49΄, Νεστορίδης 37΄ - Χαρ. Σεραφείδης 22΄, Γ. Καμάρας 39΄. Τον Πανιώνιο, που προετοιμαζόταν για τη διεθνή περιοδεία του σε Αιθιοπία, Αίγυπτο και Κύπρο, ενίσχυσαν δύο παίκτες του Εθνικού που θα έπαιρνε μαζί του, ο Στάθης Μανταλόζης (τερμ.) και ο Γιάννης Ιωάννου. Με την Αεροπορία αγωνίστηκε μόνο ο Φυτιλόπουλος από τους κυανέρυθρους αεροπόρους.



Πανιώνιος - Ομάδα Αεροπορίας: 3-2
(Αθλητική Ηχώ, 11/4/1951)
13/4/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος – Αεροπορία: 2-3. Αγώνας διάρκειας 60΄ (30΄+30΄). Σκόρερ: Πονηράκης 2 – Χαρ. Σεραφείδης, Γ. Καμάρας, Δημ. Παπαδημητρίου. Με την Αεροπορία αγωνίστηκε μόνο ο Φυτιλόπουλος από τους κυανέρυθρους αεροπόρους.
28/6/1951: Αγώνας υπέρ Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ν. Φιλαδέλφεια: ΑΕΚ-Πανιώνιος: 3-0 (2-0). Σκόρερ: Παπαγεωργίου 2, Μαρόπουλος. Ήταν ένας από τους 14 αγώνες που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 1951 έπειτα από κλήρωση μεταξύ 28 εθελοντριών ομάδων της ΕΠΣΑ, των οποίων οι εισπράξεις δόθηκαν στην Αρχιεπισκοπή για την επισκευή και ανακαίνιση εκκλησιών της Αθήνας.

Οι σκόρερ όλων των φιλικών αγώνων 1950-51

Κώστας Νεστορίδης

Γιάννης Σκορδίλης
Συνολικά, μαζί με τα ματς της περιοδείας στο εξωτερικό, σε 22 φιλικούς αγώνες ο Ιστορικός πέτυχε 15 νίκες, 3 ισοπαλίες, 4 ήττες και 79-31 γκολ. Σκόρερ των 79 γκολ αναδείχθηκαν 13 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων ο Συμεωνίδης του Εθνικού στην διεθνή περιοδεία, ενώ δεν είναι γνωστοί οι σκόρερ των δύο γκολ στο παιχνίδι με τη Μικτή Καΐρου. Τα περισσότερα γκολ πέτυχαν ο νεαρός Πονηράκης (16) και ο Γιάννης Σκορδίλης (15). Τα 79 γκολ του ιστορικού πέτυχαν οι παίκτες:

16 γκολ: Πονηράκης.
15 γκολ: Γιάννης Σκορδίλης.
13 γκολ: Κώστας Νεστορίδης.
10 γκολ: Νίκος Ζαρκάδης.
8 γκολ: Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας), Φώτης Τσολιάς.
1 γκολ: Αδάμ Τσουχνικάς, Νώντας Κασάπογλου, Ιάκωβος Ζαρκάδης, Γιάννης Κερδεμελίδης, Βασίλης Στάικος, Κακουλίδης και Συμεωνίδης (Εθνικού).
2 γκολ: άγνωστοι σκόρερ.




Κυανέρυθροι στην Εθνική και προεθνική ομάδα (Επιλέκτων)

Τη σεζόν 1950-51 η Εθνική ομάδα έδωσε δύο παιχνίδια για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, στα οποία αγωνίστηκε μόνο ένας κυανέρυθρος, ο τερματοφύλακας Νίκος Πεντζαρόπουλος. Όμως, στα παιχνίδια επιλογής της προεθνικής ομάδας επιλέκτων εκτός από τον Πεντζαρόπουλο (4), κλήθηκαν άλλοι πέντε Νεοσμυρνιώτες, οι: Κώστας Σωτηριάδης (3 συμ., 1 γκολ), Ιάκωβος Ζαρκάδης (2), Γιάννης Σκορδίλης (2), Κώστας Νεστορίδης (αναπλ.), Πονηράκης (αναπλ.).
Η Εθνική Ελλάδος ταξιδεύοντας για Ιταλία
Σκίτσο του Κ. Μητροπουλου, Αθλητική Ηχώ, 2-4-1951

Πεντζαρόπουλος, μόνιμος
τερματοφύλακας της Εθνικής,
της Μικτής Αθηνών και της
Εθνικής Ενόπλων  
Τα δύο επίσημα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας ήταν:
13/12/1950: Αθήνα: Ελλάς – Β΄ Γαλλίας: 0-1 (0-1). Έπαιξε ο Πεντζαρόπουλος. Αναπληρωματικός ο Σκορδίλης.
8/4/1951: Παλέρμο: Ιταλία (ελπίδων) – Ελλάς: 3-0 (2-0): Έπαιξε ο Πεντζαρόπουλος.

Τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας της ομάδας Επιλέκτων (προεθνικής), στα οποία αγωνίστηκαν κυανέρυθροι ποδοσφαιριστές ήταν (όλα έγιναν στο γήπεδο Λεωφόρου):

15/11/1950: Επίλεκτοι – ΑΕ Αμπελοκήπων: 5-0 (0-0). Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος (α΄ ημ.), Σωτηριάδης (μπήκε στο 80΄, πέτυχε 1 γκολ στο 88΄). Αναπληρωματικός: Νεστορίδης.
29/11/1950: Επίλεκτοι Α΄ (Κυανοί) - Επίλεκτοι Β΄ (Λευκοί): 2-1. Έπαιξαν: Ιάκ. Ζαρκάδης, Σωτηριάδης (Λευκοί) και Σκορδίλης (Λευκοί-Κυανοί, από ένα ημίχρονο).
7/12/1950: Εθνική Α΄ - Εθνική Β΄: 9-2. Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος (Α΄), Ιάκ. Ζαρκάδης, Σκορδίλης, Σωτηριάδης (Β΄).
4/3/1951: Προεθνική – Εθνική Ενόπλων: 4-1. Έπαιξαν με την Ενόπλων: Πεντζαρόπουλος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης (1 γκολ). Μετά το ματς ο Πονηράκης κλήθηκε στην Εθνική ανδρών.
18/3/1951: Προεθνική – ΑΕ Μοσχάτου: 4-0. Έπαιξε: Πεντζαρόπουλος.
23/3/1951: Προεθνική – Β΄ ΑΕΚ: 3-3. Έπαιξε: Πεντζαρόπουλος.

Κυανέρυθροι ποδοσφαιριστές στη Μικτή Αθηνών

Τη σεζόν 1950-51 με τη Μικτή Αθηνών αγωνίστηκαν επτά κυανέρυθροι παίκτες: Σκορδίλης (6 συμ., 3 γκολ), Πεντζαρόπουλος (5), Νεστορίδης (3 συμ., 2 γκολ), Σωτηριάδης (3 συμ., 1 γκολ), Ι. Ζαρκάδης (2), Κερδεμελίδης (1), Πονηράκης (1). Από τους αγώνες της Μικτής σημαντικότεροι ήταν οι δύο διεθνείς αγώνες στο φεστιβάλ της Πόλης, στους οποίους μετείχαν 3 κυανέρυθροι.

Ο Πεντζαρόπουλος με τη Μικτή Αθηνών
στην Κωνσταντινούπολη (Αθλ. Ηχώ, 11-7-1951)

Διεθνές φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης

6/7/1951: Μικτή Αθήνας - Μικτή Τελ Αβίβ: 2-1 (2-0). Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Σκορδίλης, Νεστορίδης (1 γκολ).
8/6/1951: Μικτή Κωνσταντινούπολης - Μικτή Αθήνας: 1-0 (0-0). Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Σκορδίλης, Νεστορίδης.

Ο Κωστάρας (Σωτηριάδης) με τη
Μικτή Αθήνας στο Κύπελλο "ΟΧΙ"
(Αθλητική Ηχώ, 26-10-1950) 

Κύπελλο ΟΧΙ

26/10/1950: Μικτή Αθήνας-Μικτή Θεσσαλονίκης: 4-1 (0-1). Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Σκορδίλης (2 γκολ), Σωτηριάδης (1 γκολ).
29/10/1950: Μικτή Αθήνας-Μικτή Πειραιά: 2-1 (0-0). Έπαιξαν: Σκορδίλης, Σωτηριάδης. Αναπληρωματικός: Ι. Ζαρκάδης.

Ο Πεντζαρόπουλος με τη Μικτή Αθηνών
στο Κύπελλο "ΟΧΙ" (Αθλ. Ηχώ, 26-10-1950)

Ιακ. Ζαρκάδης
Άλλοι αγώνες της Μικτής Αθηνών

17/9/1950: Μικτή Καλαμών-Μικτή Αθηνών: 2-7. Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Σκορδίλης, Σωτηριάδης.
10/12/1950: Μικτή Αθηνών – Μικτή Πατρών: 1-0. Έπαιξαν: Ι. Ζαρκάδης, Κερδεμελίδης.
6/7/1951: Μικτή Χίου – Μικτή Αθηνών: 1-7 (0-6). Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Νεστορίδης (1 γκολ), Σκορδίλης (1 γκολ).
31/8/1951: Μικτή Αθηνών – Μικτή Πειραιώς: 3-3. Έπαιξε ο Πονηράκης. Ο αγώνας μπορεί να θεωρηθεί και ως εναρκτήριος της σεζόν 1951-52.

Κυανέρυθροι στην Εθνική Ενόπλων

Τη σεζόν αυτή δέκα κυανέρυθροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, η οποία τότε είχε διάρκεια σχεδόν δυόμισι χρόνια. Ήταν, ανά σώμα:
Στρατός ξηράς: Σωτηριάδης (ΑΣΔΑΝ-ΚΕΕΜ), Ν. Ζαρκάδης (ΑΣΔΑΝ-ΚΕΕΜ), Κασάπογλου (ΑΣΔΑΝ).
Αεροπορία: Βενετσάνος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Φυτιλόπουλος, Πονηράκης, Πάνου, Πεντζαρόπουλος (είχε απολυθεί αλλά επιστρατεύτηκε το Μάρτιο του 1951 ειδικά για τον αγώνα με την Ιταλία).

Βενετσάνος, Σωτηριάδης, Σκορδίλης με την Εθν. Ενόπλων
αναχωρούν για την Άγκυρα (Αθλ. Ηχώ, 28-12-1950) 
Έξι από τους δέκα στρατευμένους του συλλόγου κλήθηκαν και αγωνίστηκαν στην Εθνική ή Μικτή Ενόπλων, η οποία συγκροτήθηκε για πρώτη φορά τη σεζόν αυτή. Έδωσε τρία διεθνή φιλικά ματς και τρεις αγώνες προετοιμασίας. Διεθνείς ένοπλοι χρίστηκαν οι: Σκορδίλης (3 διεθνή, 3 φιλικά-1 γκολ), Βενετσάνος (2 διεθνή, 1 φιλικό), Σωτηριάδης (1 διεθνές, 1 φιλικό-2 γκολ), Πονηράκης (1 διεθνές, 1 φιλικό-1 γκολ), Νεστορίδης (1 διεθνές, 1 φιλικό), Πεντζαρόπουλος (1 διεθνές, 1 φιλικό). Οι κυανέρυθροι αγωνίστηκαν στους εξής αγώνες:


Σκορδίλης (αριστερά) και Σωτηριάδης (μέσον)
με τη φανέλα της Εθνικής Ενόπλων
(Αθλητική Ηχώ, 29-12-1950)
Διεθνείς αγώνες της Μικτής Ενόπλων

30/12/1950: Άγκυρα: Τουρκία (ενόπλων) – Ελλάδα (ενόπλων): 7-0 (5-0). Έπαιξαν: Βενετσάνος, Σωτηριάδης, Σκορδίλης.
2/1/1951: Κωνσταντινούπολη: Μικτή Ενόπλων Άγκυρας – Μικτή Ενόπλων Αθήνας: 4-1 (2-1). Έπαιξαν: Βενετσάνος, Σκορδίλης.
14/3/1951: γήπ. Λεωφόρου: Ελλάδα (ενόπλων) – Ιταλία (ενόπλων): 0-0. Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Σκορδίλης, Πονηράκης (α΄ ημ.), Νεστορίδης (β΄ ημ.). Αναπληρωματικός: Σωτηριάδης.


Σκορδίλης, Πονηράκης και Πεντζαρόπουλος με την
Εθνική Ενόπλων στον αγώνα με την Ιταλία
(Αθλητική Ηχώ, 15-3-1951)
Αγώνες προετοιμασίας της Μικτής Ενόπλων

24/12/1950: Αθήνα: Μικτή Ενόπλων – ΑΕ Χαλανδρίου: 6-2 (3-1). Έπαιξαν: Βενετσάνος, Σωτηριάδης (2 γκολ), Σκορδίλης (1 γκολ).
4/3/1951: γήπ. Λεωφόρου: Προεθνική Ελλάδος – Εθνική Ενόπλων: 4-1. Έπαιξαν με την Ενόπλων: Πεντζαρόπουλος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης (1 γκολ).
7/3/1951: Ν. Σμύρνη: Μικτή Ενόπλων – Πανιώνιος: 3-0. Έπαιξε με την Ενόπλων ο Σκορδίλης, ενώ ο Πονηράκης ήταν αναπληρωματικός.

Στρατιωτικό πρωτάθλημα

Στο πρωτάθλημα του Στρατού Ξηράς και σε φιλικούς αγώνες αγωνίστηκαν με την ομάδα της ΑΣΔΑΝ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής-Νήσων) οι: Σωτηριάδης (3 ματς, 3 γκολ), Ν. Ζαρκάδης (3 ματς, 2 γκολ), Κασάπογλου (2 ματς, 1 γκολ). Οι τρεις κυανέρυθροι βοήθησαν την ΑΣΔΑΝ να κατακτήσει το Στρατιωτικό Πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας αποφασιστικά γκολ.


Ν. Σμύρνη: ΑΣΔΑΝ - Β΄ Σώμα Στρατού: 5-1
Ο Σωτηριάδης (αριστερά) πέτυχε 2 γκολ
(Αθλητική Ηχώ, 31-1-1951)

28/1/1951: Ν. Σμύρνη (στρατ. πρωτάθλημα): ΑΣΔΑΝ – Β΄ Σώμα Στρατού: 5-1. Έπαιξαν: Σωτηριάδης (2 γκολ), Ν. Ζαρκάδης (1 γκολ), Κασάπογλου.
7/2/1951: Ν. Φιλαδέλφεια (φιλικός): ΑΕΚ – ΑΣΔΑΝ: 0-1. Έπαιξαν: Σωτηριάδης (1 γκολ), Ν. Ζαρκάδης.
11/2/1951: Θεσσαλονίκη, γήπ. ΠΑΟΚ (Τελικός πρωταθλήματος): Γ΄ Σώμα Στρατού – ΑΣΔΑΝ: 2-4. Έπαιξαν: Σωτηριάδης, Ν. Ζαρκάδης (1 γκολ), Κασάπογλου (1 γκολ, αν και έπαιξε μόνο 5΄).


Σωτηριάδης (μέσον) και Ν. Ζαρκάδης (δεξιά) με τη
φανέλα της ΑΣΔΑΝ κατέκτησαν το Πρωτάθλημα 
Στρατού Ξηράς (Αθ. Ηχώ, 8-2-1951)
Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων

Στο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων που διεξήχθη τον Αύγουστο του 1951 αγωνίστηκαν πέντε κυανέρυθροι: ένας με την ομάδα του Στρατού Ξηράς, ο Ν. Ζαρκάδης (3 ματς, 2 γκολ) και τέσσερις με την Αεροπορία: Βενετσάνος (2 ματς), Νεστορίδης (2 ματς, 2 γκολ), Φυτιλόπουλος (2 ματς), Πονηράκης (1 ματς). Οι δυο αυτές ομάδες έφτασαν ως τον τελικό, στον οποίο επικράτησαν οι Στρατιώτες. Έδωσαν τους παρακάτω αγώνες (όλοι έγιναν στη Λεωφόρο):

3/8/1951: Στρατός Ξηράς – Ναυτικό: 3-1. Αγωνίστηκε ο Ν. Ζαρκάδης (1 γκολ).
5/8/1951: Αεροπορία - Λιμενικό: 5-2. Αγωνίστηκαν: Βενετσάνος, Νεστορίδης (2 γκολ), Φυτιλόπουλος.
6/8/1951: Στρατός Ξηράς – Σώματα Ασφαλείας: 5-1. Αγωνίστηκε ο Ν. Ζαρκάδης (1 γκολ).
8/8/1951 (ΤΕΛΙΚΟΣ): Στρατός Ξηράς – Αεροπορία: 3-1. Αγωνίστηκαν: Ν. Ζαρκάδης (Σ), Βενετσάνος, Φυτιλόπουλος, Πονηράκης, Νεστορίδης (Α).

Ο Φυτιλόπουλος (Αεροπορία) στον τελικό
του Πρωταθλήματος Ενόπλων
(Αθλητική Ηχώ, 9-8-1951)

Φιλικοί αγώνες στρατιωτικών ομάδων

14/2/1951: Κόρινθος: ΚΕΝΚ – ΚΕΕΜ: 3-6. Με το ΚΕΕΜ αγωνίστηκαν οι: Σωτηριάδης (2 γκολ), Ν. Ζαρκάδης.
22/2/1951: Λεωφόρος: ΠΑΟ – ΑΣΔΑΝ: 1-1. Αγωνίστηκαν: Σωτηριάδης, Ν. Ζαρκάδης, Κασάπογλου.
1/4/1951: γήπ. Αιγάλεω: Αιγάλεω – ΑΣΔΑΝ: 1-0. Αγωνίστηκαν: Νεστορίδης, Ν. Ζαρκάδης, Κασάπογλου.
8/4/1951: Κιάτο: Πέλοψ Κιάτου – Αεροπορία: 2-6. Αγωνίστηκαν: Νεστορίδης (2 γκολ), Φυτιλόπουλος, Πονηράκης.
11/4/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος – Αεροπορία: 3-2 (2-2). Αγώνας διάρκειας 80΄ (45΄+35΄). Με την Αεροπορία αγωνίστηκαν οι Φυτιλόπουλος, Πάνου από τους κυανέρυθρους αεροπόρους.
13/4/1951: Ν. Σμύρνη: Πανιώνιος – Αεροπορία: 2-3. Αγώνας διάρκειας 60΄ (30΄+30΄). Με την Αεροπορία αγωνίστηκε μόνο ο Φυτιλόπουλος από τους κυανέρυθρους αεροπόρους.
22/4/1951: Μεσολόγγι: ΑΕ Μεσολογγίου – ΚΕΕΜ: 2-3. Αγωνίστηκε ο Πονηράκης.
29/4/1951: Ρόδος: Δωριεύς Ρόδου – Αεροπορία: 1-1. Αγωνίστηκαν: Φυτιλόπουλος, Πάνου.
30/4/1951: Ρόδος: Διαγόρας Ρόδου – Αεροπορία: 1-0. Αγωνίστηκαν: Φυτιλόπουλος, Πάνου.
3/7/1951: Σύρος: Μικτή ΣΕΑΣ/Ελλάς Σύρου – ΑΣΔΑΝ: 0-4. Αγωνίστηκε ο Ν. Ζαρκάδης.
8/7/1951: Τρίπολη: Παναρκαδικός – Αεροπορία: 0-9. Αγωνίστηκε ο Βενετσάνος.
29/7/1951: Λεωφόρος: Μικτή Π.Ο.Κ. – ΑΣΔΑΝ: 2-4. Αγωνίστηκε ο Ν. Ζαρκάδης (1 γκολ).

Θοδωρής Μπελίτσος

Πηγές:
Ψηφιακά Αρχεία Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης και Βουλής των Ελλήνων.
Αρχείο εφ. «Αθλητική Ηχώ»
Θ. Μπελίτσος, «ΠANIΩΝΙΟΣ: Δώδεκα δεκαετίες αθλητικής προσφοράς», εφ. "Κυανέρυθρη Πλατεία", φ. 08 (12/11/2011) ως 10 (26/11/2011).
Πέτρος Λινάρδος, "Η Σμύρνη του Πανιωνίου", 1998.
Θ. Μπελίτσος, «Η κυανέρυθρη αρμάδα του ’50: Πανιώνιος, πρωταθλητής Αθήνας»,blog «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» (10 Απριλίου 2013) και εφ. «Κυανέρυθρη πλατεία», φ. 71 (13-4-2013).
Ημερολόγιο 2010, Λέσχης Φιλάθλων Πανιωνίου.
 

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ. 125 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ



Η ιστορική διαδρομή του πιο παλιού ελληνικού αθλητικού σωματείου
από το 1890 ως το 2015, σε ένα βιβλίο 250 σελίδων.
Τιμή 15 ευρώ (με αντικαταβολή 20 ευρώ)
Θα το βρείτε στην κεντρική είσοδο του γηπέδου Πανιωνίου, 
στη Νέα Σμύρνη,
στο κατάστημα με τα αναμνηστικά του συλλόγου.

Και από τον συγγραφέα, τηλ. 6972143237

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου