Πρωταγωνιστής στην Ελλάδα
4 πανελλήνια ρεκόρ, 3 μετάλλια στους Μεσογειακούς
Το 1951 ήταν μια πετυχημένη χρονιά για τον στιβικό Πανιώνιο. Η ανδρική αθλητική του ομάδα είχε καθιερωθεί στην κορυφαία τετράδα των αθλητικών σωματείων της Ελλάδας, μαζί με Εθνικό Γ.Σ., Πανελλήνιο Γ.Σ. και Παναθηναϊκό. Οι αθλητές του συλλόγου μετείχαν με επιτυχία σε όλα τα διεθνή μίτινγκ που έγιναν στην Αθήνα, κατέρριψαν τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ, κατέκτησαν τρία μετάλλια στους Μεσογειακούς αγώνες, άλλα τέσσερα στους αγώνες Ελλάδας-Αγγλίας και έντεκα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο σύλλογος τερμάτισε τρίτος στα πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών και εφήβων, δεύτερος στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα Αττικής και δεύτερος στους Παναθηναϊκούς αγώνες.
![]() |
Βασίλης Καλλιμάνης: αθλητής της χρονιάς τιμήθηκε με το "Χρυσό Σταυρό" του Πανιωνίου |
Ο αθλητής με τη σημαντικότερη διάκριση ήταν ο Βασίλης Καλλιμάνης που κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο ακόντιο με 64,82μ, το οποίο κρατούσε από το 1935. Αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας αθλητής της καλοκαιρινής σεζόν και ο Πανιώνιος τον τίμησε με την ανώτερη διάκριση του συλλόγου, το Χρυσό Σταυρό. Ο αθλητής με την μεγαλύτερη εξέλιξη ήταν ο έφηβος Ευάγγελος Δεπάστας που κατέρριψε τρία πανελλήνια εφηβικά ρεκόρ (400, 800, 4Χ400). Άλλοι αθλητές που σήκωσαν το βάρος του συλλόγου ήταν οι: Νίκος Σύλλας (δίσκος), Δημήτρης Κηπουρός (μήκος), Λάζαρος Πετροπουλάκης (εμπόδια), Μ. Λιούγκας (σφαίρα), Κόκκορης (δρόμοι αντοχής), Π. Μαυροειδής (ταχύτητες), Γυφτάκης (ύψος, δέκαθλο), Νούσκαλης (σφύρα), Ιωάννης Μερτζιώτης, Απέργης και Ντουνιάς (ανώμαλος δρόμος) και οι έφηβοι: Κων. Σακελλαρίδης (επί κοντώ), Σ. Κολοβός (αντοχή), Γερ. Δεπάστας (εμπόδια), Κ. Σώχος (ταχύτητες).
Απεναντίας η γυναικεία ομάδα υπολειτουργούσε λόγω αδυναμίας της Αργυρίου να μετέχει στους αγώνες στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Η αθλήτρια επανήλθε το φθινόπωρο δυναμικά, κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ στο δίσκο. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ο σύλλογος πήρε μέρος με μία μόνο αθλήτρια, την Β. Χατζησάββα, η οποία κατέκτησε τρία μετάλλια.