Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

1941-1950 (ε΄)

Σεζόν 1949-50
Ξανά δευτεραθλητής Αθήνας


Πανιώνιος 1949-50 
εφ. Αθλητική Ηχώ, 11-6-1950.

            
Τη σεζόν 1949-50, οι κυανέρυθροι έφτασαν ξανά μια ανάσα από τον αθηναϊκό τίτλο αλλά τον έχασαν από την ΑΕΚ, έπειτα από συναρπαστικό συναγωνισμό που κράτησε σχεδόν ως την τελευταία αγωνιστική. Στην ουσία ο τίτλος δεν κρίθηκε στο γήπεδο αλλά από μια απόφαση της ΕΠΣΑ, με την οποία κατακυρώθηκε υπέρ της ΑΕΚ ο αγώνας με τον Αθηναϊκό, στον οποίο είχε ηττηθεί. Να σημειωθεί πως στον α΄ γύρο ο Ιστορικός συνέτριψε την ΑΕΚ με 4-0, αλλά πλήρωσε την απώλεια βαθμών στους αγώνες με ΠΑΟ και Απόλλωνα.

Στα αξιοσημείωτα της σεζόν περιλαμβάνεται η διοργάνωση από το σύλλογο του «Κυπέλλου 60ετηρίδος Πανιωνίου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυσή του, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία και μετείχαν οι κυανέρυθροι με τις τρεις ομάδες του Π.Ο.Κ. Τα έσοδα των αγώνων διατέθηκαν για την ανέγερση της εξέδρας του γηπέδου (της σημερινής σκεπαστής). Επίσης, έγινε επιχωμάτωση στην ανατολική πλευρά (σημερινές θύρες 2-3), που απέκτησε κλίση για την διευκόλυνση της παρακολούθησης των αγώνων.

Ποδοσφαιριστές


Κερδεμελίδης-Τσολιάς-Στάικος
Η σύνθεση της ομάδας παρέμεινε κατά βάση η ίδια, με την καθιέρωση του Νεστορίδη στην Α΄ ομάδα, και με την προσθήκη των: Χούμη που επέστρεψε από τον Εθνικό, Παντελίδη από την ΑΕΚ, Κασάπογλου από τον Αθηναϊκό και του τερματοφύλακα Κατσαΐτη στο β΄ γύρο, που ήρθε από ομάδα της Αιγύπτου. Ο σύλλογος είχε πληθώρα ποδοσφαιριστών και μπορούσε να παρατάξει τέσσερις πλήρεις ομάδες: Α΄, Β΄, Γ΄ και τσικό. Οι αλλαγές που έγιναν σε βασικούς παίκτες ήταν οι εξής:

Έφυγαν: ΟΙκονομόπουλος Ι και ΙΙ (Φωστήρας), Μπαϊρακτάρης (Αιγάλεω), Παπαβασιλείου (Καλλιθαϊκός), Λέκκας και Σμυρνάκης (Δόξα Αθηνών)
Ήρθαν: Μίμης Χούμης (από Εθνικό), Αλέξ. Παντελίδης (από ΑΕΚ), Επαμ. Κασάπογλου (από Αθηναϊκό), Ι. Περρωτής (από Ολυμπιακό Βόλου), Β. Παρασκευόπουλος (από ΠΑΟ), Γ. Κατσαΐτης (τερμ., από Αλεξάνδρεια Αιγύπτου) και Ν. Ρούτσος (από Δάφνη Αθηνών με διετή αποκλεισμό).



Γ. Ρουσσόπουλος, βοηθός
προπονητή και αναπληρ.
τερματοφύλακας στα 38 του!
Ποδοσφαιρικό τμήμα:
Έφορος, επίτροποι: Στ. Νικολαΐδης, Βαρυκόπουλος, Μίχας, Χρυσοστομίδης.
Ιατρική βοήθεια: Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Λαϊκό. Ιατροί: Αλ. Χατζηγεωργίου, Μιχ. Ζαλούμης.
Προπονητές: Γιώργος Παπαδόπουλος (παλιός διεθνής οπισθοφύλακας της ΑΕΚ) και Γιώργος Ρουσσόπουλος (έπαιξε και ως τερματοφύλακας σε ένα επίσημο και κάποια φιλικά ματς).

Α΄ ομάδα: Την Α΄ ομάδα αποτελούσαν 20-22 περίπου παίκτες και ήταν υπερπλήρης.
Τερματοφύλακες: Νίκος Πεντζαρόπουλος, Γιώργος Κατσαΐτης (3 ματς), Γιώργος Ρουσσόπουλος (1 ματς), Φωτεινός, Β. Παρασκευόπουλος, Ευαγγελίδης (μόνο σε φιλικά).

Γιάννης Σκορδίλης
Αμυντικοί: Αντώνης Βενετσάνος (κεντρικός στο σύστημα W), Βασίλης Ευαγγελίδης, Ιάκωβος Ζαρκάδης, Αδάμ Τσουχνικάς.
Χαφ: Αντώνης Γιαννακόπουλος, Γιάννης Κερδεμελίδης, Βασίλης Στάικος, Αλέξανδρος Παντελίδης, Επαμεινώνδας Κασάπογλου.
Επιθετικοί: Γιάννης Σκορδίλης (έξω δεξιά), Κώστας Σωτηριάδης ή Κωστάρας (φορ), Φώτης Τσολιάς (φορ), Νίκος Ζαρκάδης (μέσα αριστερά), Δημοσθενιάδης (έξω αριστερά), Μίμης Χούμης (φορ), Κώστας Νεστορίδης (μέσα δεξιά), Απ. Μπιστούρας, Λυμπερόπουλος, Κακουλίδης.

Β΄ ομάδα: Μετείχε στο οικείο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Παίκτες: Παρασκευόπουλος (τερμ.), Κατροδαύλης, Βουρέκας, Χρονόπουλος, Νικολούζος, Πασιπουλαρίδης, Παντελίδης ΙΙ, Τζώρτζης Ι, Πηλιούρης, Μπουρέκας, Ευσταθίου, Γρηγοριάδης, Κλειδόπουλος, Σπάθας, Σάλτας, Περρωτής, Πίπας, Κωνσταντινίδης κ.ά.

Γ΄ ομάδα: Μετείχε στο οικείο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ.
Παίκτες: Φωτεινός (τερμ.), Μάντης, Παντοσίδης, Συνοδινός, Τζώρτζης ΙΙ, Μαλιάδης, Χρυσολούρης, Ευκαρπίδης, Σαχίνογλου (τερμ.), Νασαφίδης, Λεμπέσης, Ανδριτσόπουλος κ.ά.

Τσικό: Βρεττός (τερμ.), Γεραλέξης Ι (τερμ.) και ΙΙ, Καραμιχάλης, Τσιγκάκος, Ψαλλίδας, Νασουφίδης, Βλάχος, Κουθούρης, Ανδριτσόπουλος, Λεμπέσης, Σαραφίδης, Παυλόπουλος, Μπούνος, Μπούρλος, Καχραμάνης, Μπέλλος, Κόλιας, Τενεδιώτης, Μπουραΐμης, Κισκύρας, Αγγελίδης, Χατζηκωνσταντίνου, Παπαντωνάκης, Χατζηιωάννου, Θανάσης Σαραβάκος κ.ά.


Ο Πανιώνιος στην αρχή της σεζόν 1949-50
(εφ. "Αθλητική Ηχώ", 22-10-1949)
Πρωτάθλημα Α΄ ΕΠΣΑ


Η νίκη επί της ΑΕΚ με 4-0
πανηγυρίστηκε με ενθουσιασμό
στη Νέα Σμύρνη
Για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα συμμετείχαν δέκα ομάδες και ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό αλλά στην πορεία σημαδεύτηκε από την προσπάθεια της ΑΕΚ και του ΠΑΟ να κερδίσουν εξωαγωνιστικούς βαθμούς αδικώντας τους υπόλοιπους. Ο Πανιώνιος ξεκίνησε με ήττα από τον ΠΑΟ αλλά στη συνέχεια με επτά συνεχόμενες νίκες πήρε κεφάλι στη βαθμολογία και παρά την ισοπαλία με τον κακό του δαίμονα Έσπερο Καλλιθέας, τερμάτισε τον α΄ γύρο πρωτοπόρος με 24β, έναν περισσότερο από την ΑΕΚ, την οποία είχε συντρίψει με 4-0, σε έναν εντυπωσιακό αγώνα που παρακολούθησαν 7.000 θεατές. Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης έδωσε εντολή να φωταγωγηθεί η συνοικία. Ο ΠΑΟ είχε χάσει πολλούς βαθμούς και η διεκδίκηση του τίτλου εξελίχθηκε σε υπόθεση του Πανιώνιου και της ΑΕΚ.

Η συντριπτική νίκη επί της ΑΕΚ με 4-0, έχρισε τον Πανιώνιο
διεκδικητή του πρωταθλήματος Αθηνών
(Αθλητική Ηχώ, 13/3/1950)
Κατά το β΄ γύρο οι δυο ομάδες εναλλάσσονταν στην πρωτοπορία ως την 14η αγωνιστική. Ο Πανιώνιος είχε ηττηθεί ξανά από τον ΠΑΟ και έφερε ισοπαλία 4-4 με τον Απόλλωνα, δίνοντας στην ΑΕΚ την πρωτοπορία. Στον αγώνα με τον Απόλλωνα ο διαιτητής έδειξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να δεχτεί την ισοφάριση στο 93΄. Στη συνέχεια ο συμπολίτης Απόλλων ανταπέδωσε τα ίδια στην ΑΕΚ και ο Πανιώνιος συντρίβοντας τον Άρη Αθηνών με 4-0 ξαναπέρασε μπροστά στη βαθμολογία, την οποία διατήρησε και την 14η αγωνιστική νικώντας τον Φωστήρα με 3-2. Όλα έδειχναν πως ο τίτλος θα κρινόταν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Πανιώνιος - Δάφνη Αθ. 2-1 (Αθλ. Ηχώ, 30/6/50)
Αλλά τότε άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα εξωαγωνιστικά γεγονότα. Η ΑΕΚ ζήτησε με ένστασή της να κερδίσει στα χαρτιά το ματς που είχε ηττηθεί από τον Αθηναϊκό, λόγω κακής συμμετοχής του παίκτη Μαυρομάτη που είχε μεταγραφεί στον Αθηναϊκό με διετή αποκλεισμό. Ο Αθηναϊκός μηδενίστηκε και η ΑΕΚ πέρασε πρώτη αλλά η απόφαση θεωρήθηκε σκανδαλώδης, διότι η ένσταση ήταν παράτυπη και εκπρόθεσμη. Η απόφαση λήφθηκε με πλειοψηφία έπειτα από συμφωνία μεταξύ των συμβούλων των παρατάξεων ΠΑΟ και ΑΕΚ. Σε αντάλλαγμα η ΑΕΚ υποστήριξε ένσταση του ΠΑΟ που ζητούσε επανάληψη του αγώνα Φωστήρα-ΠΑΟ 3-1 επειδή ένα γκολ ήταν οφσάιντ. Να σημειωθεί ότι στο ματς αυτό οι παίκτες του ΠΑΟ επιτέθηκαν στο διαιτητή που διέκοψε τον αγώνα. Και αντί να κατακυρωθεί το ματς στο Φωστήρα και να μηδενιστεί άμεσα ο Παναθηναϊκός, η ΕΠΣΑ κωλυσιεργούσε ως τις 7 Ιουλίου που έληξε το πρωτάθλημα. Τότε κατακύρωσε τον αγώνα στο Φωστήρα χωρίς να μηδενίσει τον ΠΑΟ, ο οποίος δεν είχε ελπίδες πλέον για τον τίτλο.

Ο Πανιώνιος φοβόταν το παρασκήνιο, δικαιολογημένα,
όπως αποδείχτηκε, αφού οι αποφάσεις της ΕΠΣΑ 
στέρησαν τον τίτλο από τους κυανέρυθρους.
(Αθλητική Ηχώ, 20/6/50)
Ο Πανιώνιος  βλέποντας πως ο τίτλος δεν θα κριθεί στο γήπεδο, ζήτησε να αναβληθεί ο αγώνας του με τον Αστέρα, διότι είχε δώσει περισσότερα ματς από τις άλλες ομάδες και φοβόταν ότι αν συμπληρώσει νωρίτερα τα δικά του παιχνίδια «άλλοι σύλλογοι θα κάνουν συναλλαγές εναντίον του», όπως έγραφε σε επίσημη ανακοίνωσή του. Ουσιαστικά μόνη του ελπίδα ήταν να νικήσει την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια ώστε να την προσπεράσει στη βαθμολογία. Το κρίσιμο ματς διεξήχθη στις 25 Ιουνίου 1950, με φοβερό καύσωνα. Οι κυανέρυθροι ηττήθηκαν με 2-0, με το δεύτερο γκολ να είναι καθαρό οφσάιντ σύμφωνα με τις εφημερίδες. Ο τίτλος είχε κριθεί, αν και απέμεναν δύο αγωνιστικές που δεν άλλαξαν την κατάσταση. Έτσι οι Νεοσμυρνιώτες έμειναν με το δικαιολογημένο παράπονο πως δεν έχασαν το πρωτάθλημα στον αγωνιστικό χώρο αλλά στα χαρτιά. Συγκέντρωσαν 44β, με 12 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες και 39-26 γκολ.


Πανιώνιος-ΑΕΚ 4-0

Πανιώνιος - ΑΕΚ: 4-0

Πανιώνιος - Δάφνη: 3-2
Στο βάθος η ανεγειρόμενη εξέδρα


Τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα Αθήνας και οι σκόρερ

Η νίκη με 3-2 επί του Αστέρα (Αθλ. Ηχώ, 16/1/50)




Α΄ γύρος:
Παναθηναϊκός: 0-2 (0-1): Πετσανάς 13΄, 72΄.
Απόλλων: 1-0 (1-0): Σωτηριάδης 19΄.
Αθηναϊκός: 3-2 (1-1): Σκορδίλης 27΄, Νεστορίδης 80΄, Μπιστούρας 87΄-  Κουτσουμπάκης 18΄, Αλεξόπουλος 62΄. Αποβλήθηκε ο Κερδεμελίδης στο 80΄.
Άρης Αθηνών: 2-1 (1-0): Τσολιάς 8΄, 87΄ - Καζάκος.
Φωστήρας: 3-1 (1-0): Νεστορίδης 39΄, Σκορδίλης 60΄, Τσολιάς 64΄ - Γιαλαμπίδης 50΄.
Αστέρας: 3-2 (0-1): Ν. Ζαρκάδης 62΄, 72΄, Σκορδίλης 84΄ – Μακρής 38΄, 89΄.
ΑΕΚ: 4-0 (2-0):  Σκορδίλης 12΄, 40΄, Χούμης 70΄, Ν. Ζαρκάδης 81΄ (7.000 θεατές).
Δάφνη Αθηνών: 3-2 (1-0): Σωτηριάδης 12΄, 80΄, Χούμης 46΄ – Πανωλιάσκος 71΄, 82΄.
Έσπερος Καλλιθέας: 1-1 (0-0): Νεστορίδης 56΄ - Χρονόπουλος 70΄.
Βαθμολογία α΄ γύρου (9 αγώνες): 1) Πανιώνιος 24β (20-11), 2 ) ΑΕΚ 23β, 3) Δάφνη Αθ. 21β.


Πανιώνιος - Δάφνη Αθηνών: 3-2
Με τη νίκη αυτή τέθηκε επικεφαλής της Α΄ κατηγορίας
(Αθλητική Ηχώ, 16/3/50)



Πανιώνιος - Αθηναϊκός 2-1 (Αθλ. Ηχώ, 19/5/50)
 

Πανιώνιος - Απόλλων: 4-4 (Αθλ. Ηχώ, 28/5/50)


Πανιώνιος - Άρης Αθ.: 4-0 (Αθ. Ηχώ, 5/6/50)

Πανιωνιος-Φωστήρας: 3-2 (Αθλ. Ηχώ, 12/6/50)

Β΄ γύρος:
Παναθηναϊκός: 1-2 (0-0): Σωτηριάδης 73΄ - Φαράντος 48΄, Μηγιάκης 82΄. Διαιτητής ο Άγγλος ταγματάρχης Ντανξ με επόπτες τους Σαβαρή, Δαλιάνη.
Αθηναϊκός: 2-1 (1-1): Μπιστούρας 22΄, Σκορδίλης 80΄- Κουτσουμπάκης 1΄.
Απόλλων: 4-4 (1-2): Σωτηριάδης 14΄, 50΄, 70΄, Σκορδίλης 46΄, - Γ. Καμάρας 26΄, 76΄, Κανσός 28΄, Καλαμπαλίκης 92΄ (5.000 θεατές). Ο Πανιώνιος υπέβαλε ένσταση ζητώντας να μην μετρήσει το τέταρτο γκολ. Αν και η ΕΠΣΑ δέχθηκε ότι ήταν αδικαιολόγητη η τρίλεπτη καθυστέρηση, η ένσταση απορρίφθηκε.
Άρης Αθηνών: 4-0 (1-0): Ν. Ζαρκάδης 9΄, Σωτηριάδης 51΄, 56΄, Σκορδίλης 65΄ (1.500 θεατές). Τερματοφύλακας έπαιξε ο Ρουσσόπουλος μετά από ένα έτος περίπου.
Φωστήρας: 3-2 (1-2): Σκορδίλης 3΄, Σωτηριάδης 56΄, 90΄ - Τσαλαβούτας 17΄, Γιαλαμπίδης 34΄ (6.000 φίλαθλοι). Τερματοφύλακας ο Γ. Κατσαΐτης, για πρώτη φορά.
ΑΕΚ: 0-2 (0-0): Βλαντής 48΄, Πατάκας 80΄. Στο δεύτερο γκολ τρεις παίκτες ήταν οφσάιντ.
Δάφνη Αθηνών: 2-1 (2-0): Σωτηριάδης 23΄, 26΄ - Ρούτσος 46΄.
Έσπερος Καλλιθέας: 3-2 (1-0): Μπιστούρας 6΄, Ν. Ζαρκάδης 72΄, Νεστορίδης 77΄ - Τριμπόνιας 71΄, 78΄ (1.500 θεατές).
Αστέρας: 0-1 (0-1): Σταματόπουλος 22΄.


Η απόφαση της ΕΠΣΑ με την οποία ουσιαστικά "δόθηκε" 
ο τίτλος στην ΑΕΚ (Αθλ. Ηχώ, 17/6/50).
Τελική βαθμολογία:
1) ΑΕΚ, 46β (37-16)
2) Πανιώνιος, 44β (39-26)
3) Αστέρας, 42β (34-20)






Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει το ποδοσφαιρικό παρασκήνιο
(Αθλητική Ηχώ, 25/6/1950)

Ο τίτλος πήγε στην ΑΕΚ αλλά τα σχόλια στον τύπο
συνεχίστηκαν (Αθλ. Ηχώ, 10/7/50)

Οι σκόρερ στο πρωτάθλημα Αθήνας:

13 γκολ: Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας)
9 γκολ: Γιάννης Σκορδίλης
5 γκολ: Νίκος Ζαρκάδης
4 γκολ: Κώστας Νεστορίδης
3 γκολ: Φώτης Τσολιάς, Απ. Μπιστούρας
2 γκολ: Μίμης Χούμης

Κύπελλο Ελλάδος 1949-50

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει
τον αποκλεισμό του Πανιωνίου
(Αθλητική Ηχώ, 23/3/50)
Στο κύπελλο ο Πανιώνιος προκρίθηκε απευθείας στην Α΄ προημιτελική φάση (των 16), ως δευτεραθλητής Αθηνών της προηγούμενης σεζόν. Εκεί απέκλεισε το Φωστήρα αλλά στη φάση των 8 ηττήθηκε με 1-2 στην παράταση από τον Εθνικό και αποκλείστηκε. Στον αγώνα αυτό οι παίκτες ήταν πολύ κουρασμένοι, διότι είχαν δώσει σε μία εβδομάδα άλλους δύο αγώνες (με ΑΕΚ και Δάφνη Αθηνών), ενώ οι περισσότεροι μετείχαν με την ομάδα της Αεροπορίας σε έναν ακόμα αγώνα που έδωσε στην Ελευσίνα.

Τα αποτελέσματα:
Α΄ Προημιτελική φάση (16):
Πανιώνιος – Φωστήρας: 2-1: Νεστορίδης 27΄, Μπόγδανος [αυτογκόλ] 15΄ - Γιαλαμπίδης 40΄.
Β΄ Προημιτελική φάση (8):
Πανιώνιος – Εθνικός Πειραιά: 1-2 (παράταση, καν. αγώνας 1-1): Στάικος 57΄- Γαρύφαλος ΙΙ 65΄, Βάβουλας 98΄.

Οι σκόρερ στο Κύπελλο Ελλάδος

1 γκολ: Βασίλης Στάικος, Κώστας Νεστορίδης.
1 αυτογκόλ.

Κύπελλο 60ετηρίδος Πανιωνίου


Η προαναγγελία της διοργάνωσης
(Αθλητική Ηχώ, 7/12/1949)
Το διήμερο 25-26 Μαρτίου 1950 ο Ιστορικός διοργάνωσε ποδοσφαιρικό τουρνουά με την επωνυμία «Κύπελλον 60ετηρίδος Πανιωνίου», με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 ετών συνεχούς αθλητικής δράσης του συλλόγου. Στο τουρνουά προσκάλεσε τους τρεις συλλόγους του Π.Ο.Κ., ώστε να δοθεί πανηγυρικός τόνος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν. Πήρε σχετική άδεια από την ΕΠΟ και την ΕΠΣΑ, δεδομένου πως πολλοί παίκτες των τεσσάρων συλλόγων αποτελούσαν βασικά στελέχη της Εθνικής ομάδας και της Μικτής Αθήνας καθώς και ειδική άδεια από τις στρατιωτικές αρχές, διότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου υπηρετούσαν τη θητεία τους και μετείχαν στις στρατιωτικές ομάδες.

Οι ημιτελικοί του Κυπέλλου 60ετηρίδος Πανιωνίου
(Αθλητική Ηχώ, 26/3/1950)
Οι αγώνες διεξήχθησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου, ώστε να υπάρξει οικονομικό όφελος, δεδομένου ότι οι εισπράξεις διατέθηκαν για την ολοκλήρωση της εξέδρας του γηπέδου Πανιωνίου, που είναι η σημερινή σκεπαστή. Για τον ίδιο λόγο πήραν άδεια από την εφορία τα εισιτήρια να έχουν φορολογική ατέλεια. Η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησαν συνολικά 26.000 θεατές. Η τιμές των εισιτηρίων ήταν: 15.000 (κεντρική εξέδρα), 11.000 (νέα εξέδρα) και 6.000 δρχ. (ορθίων).

Το τουρνουά είχε μορφή κυπέλλου. Το Σάββατο 25 Μαρτίου έγιναν οι ημιτελικοί και την Κυριακή ο τελικός ανάμεσα στις δύο νικήτριες ομάδες. Πριν τον τελικό έπαιξαν οι Β΄ ομάδες των δύο ηττημένων σε έναν άτυπο μικρό τελικό. Και οι δύο ημιτελικοί έληξαν ισόπαλοι και δόθηκε 15λεπτη παράταση, χωρίς να αλλάξει το σκορ. Έτσι οι νικητές προέκυψαν έπειτα από κλήρωση. Στους αγώνες επιτρέπονταν οι αλλαγές καθώς και η προσωρινή αλλαγή των τραυματισμένων. Δηλαδή ο τραυματίας γινόταν αλλαγή, αλλά μπορούσε να ξαναμπεί στη θέση του αντικαταστάτη του.

Ο τελικός της διοργάνωσης
(Αθλητική Ηχώ, 27/3/50)
Στον τελικό ο Ολυμπιακός επικράτησε του Πανιωνίου με το ευρύ 4-1, έπειτα από ένα ισόπαλο με 1-1 ημίχρονο, αν και οι κυανέρυθροι προηγήθηκαν στο σκορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ματς αυτό αγωνίστηκαν και οι τρεις αδερφοί Ζαρκάδη, ο Βασίλης με τον Ολυμπιακό και οι Νίκος, Ιάκωβος με τον Πανιώνιο. Στο νικητή σύλλογο απονεμήθηκε βαρύτιμο ασημένιο κύπελλο που είχε αθλοθετήσει ο Πανιώνιος και στους παίκτες μετάλλια. Επίσης, είχαν αθλοθετηθεί τρεις μπάλες ποδοσφαίρου για τους ποδοσφαιριστές που θα κατείχαν την μπάλα τη στιγμή της λήξης του κάθε αγώνα, τις οποίες κέρδισαν, ο Ιακ. Ζαρκάδης και ο Χιονίδης στους ημιτελικούς και πάλι ο Ι. Ζαρκάδης στον τελικό. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:



Πανιώνιος-ΑΕΚ: 1-1

Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-1

Γήπεδο Λεωφόρου:

Ημιτελικοί, 25/3/1950, 16.000 θεατές:
14:45. Πανιώνιος – ΑΕΚ: 1-1 (παράταση 15΄), νικητής ο Πανιώνιος στην κλήρωση.
Σκόρερ: Σωτηριάδης 61΄ - Ξένος 54΄.
Διαιτητής: Καλοφυσούδης. Επόπτες: Κουλαξής, Κουτσομίχος.
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος. Τσουχνικάς, Γιαννακόπουλος (46΄ Ι. Ζαρκάδης). Κερδεμελίδης (54΄-70΄ Ευαγγελίδης), Βενετσάνος, Στάικος. Σκορδίλης, Κασάπογλου, Ν. Ζαρκάδης, Σωτηριάδης, Χούμης (70΄ Νεστορίδης).
ΑΕΚ: Ταβλάς. Γάσπαρης, Γούλιος (46΄-89΄ Δαράκης,). Βλαντής (46΄ Παπαθεοδώρου), Μπράτσος, Ρουσσάκης (Πούλης). Λαζαρίδης, Παπαγεωργίου, Εμμανουηλίδης, Ξένος, Κουντούρης. Έπαιξαν επίσης οι Χατζηβαρδέας (β΄ ημ.), Μαρόπουλος (παρ.).
16:45. Ολυμπιακός – ΠΑΟ: 0-0 (παρ. 15΄), νικητής ο Ολυμπιακός στην κλήρωση. Διαιτητής: Τζίτζης.
Ολυμπιακός: Κουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Β. Ζαρκάδης, Μινάρδος (7΄-13΄ Παπαδημητρίου), Γκιόκας, Κοτρίδης, Δαρίβας, Βασιλείου (9΄-21΄ Κανσός), Δρόσος, Μπέμπης (95΄ Χριστόπουλος), Αποστολόπουλος.
ΠΑΟ: Μαθιός, Σταφυλίδης, Τσαγκαριουσιάνος (40΄ Μπαλάσκας, 46΄ Λαφιός), Χιονίδης, Νικολαΐδης, Σαλεμής, Διαλετής (73΄ Χατζηνικολάου), Σίμος (91΄ Νεμπίδης), Πετσανάς, Τσιτούρας, Φυλακτός.

Τελικός, 26/3/1950, 10.000 θεατές:
16:15. Ολυμπιακός - Πανιώνιος: 4-1 (1-1).
Σκόρερ: Δρόσος 26΄, 83΄, Μπέμπης 58΄, 73΄ – Σωτηριάδης 21΄.
Ολυμπιακός: Κουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Β. Ζαρκάδης, Μινάρδος, Γκιόκας, Κοτρίδης, Δαρίβας, Βασιλείου (21΄ Χριστόπουλος), Δρόσος, Μπέμπης, Αποστολόπουλος.
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος. Τσουχνικάς, Ι. Ζαρκάδης. Κερδεμελίδης, Βενετσάνος (5΄ Γιαννακόπουλος, 10΄ Βενετσάνος, 58΄ Γιαννακόπουλος, 65΄ Ευαγγελίδης), Στάικος. Σκορδίλης, Κασάπογλου (46΄-58΄ Νεστορίδης), Ν. Ζαρκάδης, Σωτηριάδης, Χούμης (46΄-70΄ Μπιστούρας).
Διαιτητής: Τζήλος. Επόπτες: Καλφαμανώλης, Πασσάς (όλοι της ΕΠΣ Πειραιώς).
14:00. Αγώνας Β΄ ομάδων: ΠΑΟ - ΑΕΚ: 4-1.

Σκόρερ της διοργάνωσης:
2 γκολ: Σωτηριάδης (Πανιωνίου), Δρόσος, Μπέμπης (Ολυμπιακού).
1 γκολ: Ξένος (ΑΕΚ).

Συγκεντρωτικά οι σκόρερ των επίσημων αγώνων


Κωστάρας (Κων. Σωτηριάδης)
Πρώτος σκόρερ της σεζόν.
Πέτυχε πάνω από 40 γκολ:
15 σε επίσημα ματς και άλλα
25 τουλάχιστον σε φιλικά
και με στρατιωτικές ομάδες.
Στις επίσημες διοργανώσεις που μετείχε ο σύλλογος κατά τη σεζόν 1949-50 (πρωτάθλημα Αθήνας, Κύπελλο Ελλάδος, Κύπελλο 60ετηρίδος) έδωσε 22 (18+2+2) αγώνες και είχε θετικό ισοζύγιο. Σημείωσε 13 νίκες, 3 ισοπαλίες, 6 ήττες και 44-34 τέρματα. Πρώτος σκόρερ του συλλόγου στα επίσημα ματς της σεζόν αναδείχθηκε ο «Κωστάρας» Σωτηριάδης με 15 γκολ. Τα 44 γκολ πέτυχαν οι εξής 8 παίκτες, ενώ σημειώθηκε και ένα αυτογκόλ.

15 γκολ: Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας)
9 γκολ: Γιάννης Σκορδίλης
5 γκολ: Νίκος Ζαρκάδης, Κώστας Νεστορίδης
3 γκολ: Φώτης Τσολιάς, Απ. Μπιστούρας
2 γκολ: Μίμης Χούμης
1 γκολ: Βασίλης Στάικος.
1 αυτογκόλ.



Φιλικοί αγώνες

Με την αυστριακή Νίκολσον
Στη διάρκεια της σεζόν 1949-50 οι κυανέρυθροι έδωσαν λίγα φιλικά ματς, διότι οι περισσότεροι βασικοί ποδοσφαιριστές ήταν στρατευμένοι και όταν δεν υπήρχαν επίσημοι αγώνες είχαν υποχρεώσεις με τις στρατιωτικές ομάδες. Είναι γνωστά 11 φιλικά, από τα οποία ένα διεθνές, τρία με ομάδες Α΄ κατηγορίας και επτά αγώνες με ομάδες μικρότερων κατηγοριών ή επαρχιακές. Στα ματς αυτά ο σύλλογος πέτυχε συνολικά 6 νίκες, 1 ισοπαλία, 4 ήττες και 28-22 τέρματα. Ξεχώρισε η νίκη επί του ΠΑΟ με 2-1 στη Λεωφόρο. Αναλυτικά τα φιλικά ματς του συλλόγου ήταν τα εξής:

25/9/49, Ν. Σμύρνη, έναρξη σεζόν, με Καλλιθαϊκό: 1-0 (Σκορδίλης 40΄).
2/10/49, Ν. Σμύρνη, με Αττικό: 5-0.
18/12/49, Ν. Σμύρνη, με Δόξα Αθηνών: 3-3 (Τσουχνικάς 30΄, 75΄, Ν. Ζαρκάδης 54΄  - Αδάμας 3΄, Θεοδοσόπουλος 25΄, Πετρίδης 50΄).
25/12/49, Γιάννενα, Κύπελλο Κονίτσης, με  Αβέρωφ Ιωαννίνων: 5-1 (Τσολιάς 2, Νεστορίδης 2, Λυμπερόπουλος). Τα έσοδα υπέρ της «Φανέλας του Στρατιώτου».
26/12/49, Γιάννενα, με Μικτή Ιωαννίνων: 4-1 (Νεστορίδης 8΄, Παντελίδης 37΄, 57΄, Τσολιάς 80΄- Παπαδημητρίου 15΄).
8/1/50, Ν. Σμύρνη, με Έσπερο: 2-1 (Χούμης 49΄, Ν. Ζαρκάδης 56΄ - Περισανίδης 25΄).
19/2/50, Ν. Σμύρνη, με Εθνικό: 2-4 (Σκορδίλης 10΄,  Τσολιάς 17΄- Βάβουλας, Γαρύφαλος, Λεκατσάς 2, όλα στο διάστημα 80΄-90΄).

Η σπουδαιότερη φιλική νίκη της σεζόν:
ΠΑΟ - Πανιώνιος: 1-2 (Αθλ. Ηχώ, 11/4/50)
10/4/50, Λεωφόρος, με ΠΑΟ: 2-1 (Σωτηριάδης 2΄, Κερδεμελίδης 58΄ πέν. – Τσιτούρας 48΄), 5.000 θεατές. Για πρώτη φορά αγωνίστηκε ο ομογενής τερματοφύλακας Γ. Κατσαΐτης.
13/7/50, Λεωφόρος, με Νίκολσον Αυστρίας: 1-4 (Σωτηριάδης 43΄ – Σιλχάνεκ 31΄, Πέουμ 38΄, 57΄, Βάιντις 39΄). Ο Πανιώνιος ενισχύθηκε από τους: Λινοξυλάκη (Αστέρα) και Δημητσάνα (Φωστήρα). Έχασε πέναλτι με τον Κερδεμελίδη στο 60΄.
22/7/50, Βόλος, με Ολυμπιακό Βόλου: 1-3 (Χρονόπουλος [αυτογκόλ] 11΄ - Βολιώτης 10΄, Αρίστος 35΄ πεν., Σκλέντζας 79΄).
23/7/50, Βόλος, με Νίκη Βόλου: 2-4 (Στάικος 50΄, Ζαρκάδης 74΄- Κοκκινάκης 3΄, Βαφειάδης 48΄, 63΄, Κόπανος 80΄). Οι αγώνες έγιναν λόγω της υποχρέωσης των συλλόγων από την ΕΠΟ να δίνουν δυο αγώνες στην επαρχία μετά τη λήξη της σεζόν. Αγωνίσθηκε μια μικτή Α΄/Β΄ ομάδας, με τερματοφύλακα το βετεράνο Ρουσσόπουλο.
 
Σάτιρα της ταλαιπωρίας
των θερινών φιλικών στο Βόλο
(Αθλ. Ηχώ, 27/7/50)

Οι σκόρερ των φιλικών αγώνων 1949-50

4 γκολ: Φώτης Τσολιάς
3 γκολ: Κώστας Νεστορίδης, Νίκος Ζαρκάδης
2 γκολ: Γιάννης Σκορδίλης, Αλέξ. Παντελίδης, Κώστας Σωτηριάδης, Τσουχνικάς
1 γκολ: Βασίλης Στάικος, Λυμπερόπουλος, Μίμης Χούμης, Γιάννης Κερδεμελίδης
1 αυτογκόλ.
5 γκολ: δεν είναι γνωστοί οι σκόρερ.



Κυανέρυθροι στην Εθνική και προεθνική ομάδα (Επιλέκτων)


Ν. Πεντζαρόπουλος
Μόνο ο Πεντζαρόπουλος αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα στο ένα από τα δύο διεθνή ματς που έδωσε κατά τη σεζόν αυτή. Επίσης, ο Ιάκωβος Ζαρκάδης έπαιξε με την Β΄ Εθνική ομάδα (Νέων διεθνών).

25/11/49, Λεωφόρος (φιλικό): Ελλάδα - Συρία: 8-0. Έπαιξε: Πεντζαρόπουλος.
27/11/49, Λεωφόρος (φιλικό): Ελλάδα Β΄ (Νέων διεθνών) - Συρία: 2-0. Έπαιξε: Ιάκ. Ζαρκάδης (β΄ ημίχρονο).
17/2/50, Κάιρο (Κυπ. Αν. Μεσογείου): Αίγυπτος - Ελλάδα: 2-0. Πεντζαρόπουλος (αναπληρωματικός τερματοφύλακας).
18/2/50, Αλεξάνδρεια (φιλικό): Μικτή Αλεξανδρείας – Ελλάδα (Επιλέκτων): 0-1. Πεντζαρόπουλος.

Τρεις κυανέρυθροι παίκτες κλήθηκαν στην προεθνική ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν και αγωνίστηκαν σε φιλικά προετοιμασίας. Ήταν οι εξής: Πεντζαρόπουλος (4 ματς), Ιάκ. Ζαρκάδης (2), Βενετσάνος (1). Τα φιλικά που αγωνίστηκαν ήταν:

13/11/49, Λεωφόρος: Προεθνική Α΄ (Παλαιοί) - Προεθνική Β΄ (Νέοι): 3-3. Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Βενετσάνος, Ιάκ. Ζαρκάδης (Α΄).
20/11/49, Λεωφόρος: Προεθνική Α΄ (Παλαιοί) - Προεθνική Β΄ (Νέοι): 1-2. Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος (Α΄), Ιάκ. Ζαρκάδης (Β΄).
5/2/50, Λεωφόρος: Προεθνική – Κ.Ε.Ε.Μ.: 3-1. Έπαιξε: Πεντζαρόπουλος.
8/2/50, Λεωφόρος: Προεθνική – Αθηναϊκός: 7-0. Έπαιξε: Πεντζαρόπουλος (β΄ ημ.).

Κυανέρυθροι ποδοσφαιριστές στη Μικτή Αθηνών


Γιάννης Σκορδίλης
Τη σεζόν αυτή σε αγώνες της Μικτής Αθηνών για το Κύπελλο ΟΧΙ και σε φιλικούς αγωνίστηκαν δέκα κυανέρυθροι: Ν. Ζαρκάδης (4 ματς - 2 γκολ), Κερδεμελίδης (4-1), Τσουχνικάς (4), Στάικος (2), Πεντζαρόπουλος (2), Σκορδίλης (2), Ι. Ζαρκάδης (2), Τσολιάς (1), Σωτηριάδης (1), Χούμης (1). Σε δύο φιλικούς αγώνες με τη Μικτή Αθηνών αγωνίστηκαν πέντε παίκτες του Πανιωνίου, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για το σύλλογο. Η πρώτη φορά ήταν στις 9 Οκτωβρίου 1949 στην Πάτρα στο νικηφόρο με 1-0 αγώνα με τη Μικτή Πατρών, όταν έπαιξαν όλο το ματς οι: Πεντζαρόπουλος, Κερδεμελίδης, Ι. Ζαρκάδης, Ν. Ζαρκάδης και ο Χούμης στο β΄ ημίχρονο. Η δεύτερη ήταν στις 16 Απριλίου 1950 στο Βόλο στο ισόπαλο 1-1 με τη Μικτή Βόλου, στο οποίο έπαιξαν οι: Τσουχνικάς, Ν. Ζαρκάδης, Κερδεμελίδης και οι Σωτηριάδης, Στάικος ως αλλαγές.

Κύπελλο 28ης Οκτωβρίου «Κώστα Κοτζιά»:
26/10/49, Φάληρο, Μ. Πειραιώς – Μ. Θεσσαλονίκης: 2-1.
28/10/49, Μ. Αθηνών – Μ. Θεσσαλονίκης: 2-4. Στάικος.
28/10/49, Μ. Αθηνών – Μ. Πειραιώς: 2-1. (Στάικος, αναπλ.).

Φιλικά:
9/10/49, Πάτρα: Μ. Πατρών – Μ. Αθηνών: 0-1. Πεντζαρόπουλος, Κερδεμελίδης, Ι. Ζαρκάδης, Ν. Ζαρκάδης, Χούμης (β΄ ημ.).
19/1/50, Ριζούπολη: Μ. Αθηνών – Μ. Θεσσαλονίκης: 6-2 (5-0). Πεντζαρόπουλος (β΄ημ.), Σκορδίλης (β΄ ημ.), Τσολιάς (β΄ ημ.). Δεν έπαιξε: Τσουχνικάς (αναπληρωματικός).
12/2/50, Πάτρα: Μ. Πατρών – Μ. Αθηνών: 2-5 (0-4). Σκορδίλης, Τσουχνικάς, Ν. Ζαρκάδης (2 γκολ 40΄, 44΄), Ι. Ζαρκάδης.
15/4/50, Βόλος: Μ. Βόλου – Μ. Αθηνών: 3-1 (2-1). Τσουχνικάς, Ν. Ζαρκάδης, Κερδεμελίδης. Αναπληρωματικοί: Σωτηριάδης, Στάικος.
16/4/50, Βόλος: Μ. Βόλου – Μ. Αθηνών: 1-1 (0-0). Τσουχνικάς, Ν. Ζαρκάδης, Κερδεμελίδης (1 γκολ), Σωτηριάδης, Στάικος.
23/4/50, Λεωφόρος: Μ. Αθηνών – Μ. Πειραιά: 4-2 (2-0). Τσουχνικάς, Κερδεμελίδης.

Κυανέρυθροι στις ομάδες Ενόπλων


Πεντζαρόπουλος
Δώδεκα παίκτες του Πανιωνίου μετείχαν σε ομάδες των ενόπλων δυνάμεων τη σεζόν αυτή:
Στρατός Ξηράς: Τσολιάς, Σωτηριάδης (Κωστάρας), Κατσαΐτης, Κασάπογλου, Μπιστούρας.
Αεροπορία: Πεντζαρόπουλος, Κερδεμελίδης, Βενετσάνος, Ιάκ. Ζαρκάδης, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης (εντάχθηκε στον Πανιώνιο τον Αύγουστο του 1950 από τον ΑΟ Κηφισιάς με διετή αποκλεισμό).

Κύπελλο Γ.Ε.Σ. (μεταξύ μεγάλων στρατιωτικών μονάδων):
Ημιτελικοί:
Λάρισα, 26/2/50: ΑΣΔΑΝ – Σώμα Κεντρικής Ελλάδος: 3-1.Τσολιάς (1 γκολ, ΑΣΔΑΝ: Ανωτάτη Στρ. Διοίκησις Αττικής-Νήσων)
Κοζάνη, 12/3/50: Γ΄ Σώμα – Β΄ Σώμα Στρατού: 3-0. Σωτηριάδης (Γ΄ Σώμα).
Τελικός:
Λεωφόρος, 2/4/50: Γ΄ Σώμα Στρατού - ΑΣΔΑΝ: 3-3 (καν. αγ. 2-2, παρ.). Σωτηριάδης (Γ΄ Σώμα).
Λεωφόρος, 5/4/50: Γ΄ Σώμα Στρατού - ΑΣΔΑΝ: 5-2. Σωτηριάδης (Γ΄ Σώμα).

Κύπελλο Ενόπλων Δυνάμεων 19-23 Απριλίου, Θεσσαλονίκη:
19/4/50 (ημιτ.), Αεροπορία – Στρατός Ξηράς: 2-0. Πεντζαρόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Σκορδίλης (Α).
23/4/50 (τελικός), Αεροπορία – Ναυτικό: 1-0 (διεκόπη στο 63΄ εις βάρος του Ναυτικού, συνεχίστηκε ως φιλικός με τελικό σκορ 3-0). Πεντζαρόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Σκορδίλης (2 γκολ), Βενετσάνος (Α).


Γιάννης Σκορδίλης, βασικός
στην ομάδα της Αεροπορίας
Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων 6-13 Αυγούστου, Λεωφόρος:
6/8/50 (ημιτ.), Ναυτικό – Στρατός Ξηράς: 5-2. Σωτηριάδης (Στρ., 1 γκολ).
9/8/50 (ημιτ.), Αεροπορία – Σώματα Ασφαλείας: 4-2. Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης (Α).
13/8/50 (τελικός), Αεροπορία – Ναυτικό: 1-3 (διεκόπη στο 77΄, εις βάρος της Αεροπορίας). Σκορδίλης, Νεστορίδης, Πονηράκης (Α).

Φιλικοί αγώνες Ενόπλων που συμμετείχαν κυανέρυθροι:

Αύγ.-Οκτ. 1949: με το 528 Τάγμα Πεζικού ο Σωτηριάδης πέτυχε 10 γκολ στους νικηφόρους αγώνες με Αβέρωφ Ιωαννίνων 6-0, Προποντίδα 5-1, 7-3 και Β΄ Σώμα Στρατού 3-2.
Ρόδος, 9/10/49: Στρατός – Δωριεύς Ρόδου: 10-4. Τσολιάς (2 γκολ).
Κύπρος, 8/4/50: ΑΕ Λεμεσού - Αεροπορία: 2-3. Πεντζαρόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Σκορδίλης, Νεστορίδης.
Κύπρος, 11/4/50: Μικτή Αμμοχώστου - Αεροπορία: 2-6. Πεντζαρόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Σκορδίλης, Νεστορίδης.
Ριζούπολη, 13/4/50: Β΄ Απόλλωνα – Στρατός: 1-3. Σωτηριάδης (2 γκολ).
Χανιά, 23/5/50: Τάλως Χανίων – Αεροπορία: 0-2. Πεντζαρόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Σκορδίλης (1 γκολ).
Ποδηλατοδρόμιο, 15/6/50: Εθνικός – ΑΣΔΑΝ: 1-7. Κατσαΐτης, Κασάπογλου, Σωτηριάδης (5 γκολ).
Πάτρα, 18/6/50: Μικτή Πατρών – ΑΣΔΑΝ: 2-1. Σωτηριάδης.
Λεωφόρος, 21/6/50: ΑΣΔΑΝ – Ηλυσιακός: 2-0. Κατσαΐτης, Σωτηριάδης (2 γκολ).
Ταύρος, 25/7/50: ΚΕΕΜ – Β.Μ.Μ. (Άγγλοι): 8-1. Μπιστούρας.
Χανιά, 25/7/50: ΑΣΔΑΝ – Τάλως Χανίων: 4-0. Σωτηριάδης.
Χανιά, 26/7/50: ΑΣΔΑΝ – Ιωνία Χανίων: 10-1. Σωτηριάδης.

Κυανέρυθροι σε άλλες ομάδες

Λεωφόρος, 11/7/50: ΠΑΟ – Νίκολσον Αυστρίας: 1-2. Έπαιξε: Πεντζαρόπουλος με ΠΑΟ, λόγω τιμωρίας του Μαθιού.


Ο Πεντζαρόπουλος καθιερώθηκε ως σπουδαίος τερματοφύλακας.
Τη σεζόν 1949-50 έπαιξε σε περισσότερους από 40 αγώνες συνολικά!
Με τον Πανιώνιο, την Εθνική ομάδα, τη Μικτή Αθηνών, την ομάδα
της Αεροπορίας, ενώ ενίσχυε και άλλους συλλόγους σε διεθνή φιλικά.
Πηγές:
Ψηφιακά Αρχεία Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης και Βουλής των Ελλήνων.
Αρχείο εφ. «Αθλητική Ηχώ»
Θ. Μπελίτσος, «ΠANIΩΝΙΟΣ: Δώδεκα δεκαετίες αθλητικής προσφοράς», εφ. "Κυανέρυθρη Πλατεία", φ. 08 (12/11/2011) ως 10 (26/11/2011).
Θ. Μπελίτσος,  «Η κυανέρυθρη αρμάδα του ’50: Πανιώνιος, πρωταθλητής Αθήνας»,blog «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» (10 Απριλίου 2013) και εφ. «Κυανέρυθρη πλατεία», φ. 71 (13-4-2013).
Ημερολόγιο 2010, Λέσχης Φιλάθλων Πανιωνίου.
Πέτρος Λινάρδος, "Η Σμύρνη του Πανιωνίου", 1998 

 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ. 125 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Η ιστορική διαδρομή του πιο παλιού ελληνικού αθλητικού σωματείου
από το 1890 ως το 2015, σε ένα βιβλίο 250 σελίδων.
Τιμή 15 ευρώ (με αντικαταβολή 20 ευρώ)
Θα το βρείτε στην κεντρική είσοδο του γηπέδου Πανιωνίου, 
στη Νέα Σμύρνη,
στο κατάστημα με τα αναμνηστικά του συλλόγου.

Και από τον συγγραφέα, τηλ. 6972143237

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου