Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

1941-1950 (β΄)


Σεζόν 1946-47
Πρωταθλητής Αθήνας παρά… ένα γκολ
Τριταθλητής Ελλάδος



ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1946-1947

             
Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 επί τρεις σεζόν ο Ιστορικός έχασε τον τίτλο στο παρά πέντε. Το 1946-47 αφού έδωσε συναρπαστική μάχη με ΑΕΚ και ΠΑΟ, έχασε τον τίτλο λόγω χειρότερου συντελεστή τερμάτων. Ως δευτεραθλητής Αθήνας προκρίθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο διεκδίκησε ως το τέλος, τερματίζοντας τρίτος, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ήταν η ομάδα των: Νίκου Πεντζαρόπουλου, Γιάννη Κερδεμελίδη, Βασίλη Ευαγγελίδη (ή Μπαρμπαγιώργου), Ιάκωβου και Νίκου Ζαρκάδη, Βασίλη Στάικου (κυρά-Μαρία), Γιάννη Σκορδίλη, Φώτη Τσολιά, Κώστα Σωτηριάδη (Κωστάρα), Αδάμ Τσουχνικά, Ανδρέα Λέκκα, Αντώνη Βενετσάνου, Μίμη Χούμη, οι οποίοι συνέχισαν την επόμενη δεκαετία στον Πανιώνιο ή σε άλλους συλλόγους, και πολλοί στελέχωσαν την Εθνική ομάδα. Ο Ρουσσόπουλος φρόντισε να βρει δουλειά στους άνεργους, έτσι δέθηκαν με το σύλλογο και αφιερώθηκαν σε αυτόν.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Αθλητική Ηχώ, 14/11/1946)

Οι ποδοσφαιριστές

Τη σεζόν 1946-47 ο Πανιώνιος παρουσίασε μια νεανική ομάδα γεμάτη ταλέντο, την οποία καθοδηγούσε αμισθί ο Άγγλος προπονητής Άλαν Μπάγκετ, που ήταν και προγυμναστής της εθνικής ομάδας, στην οποία προπολεμικά υπήρξε προπονητής. Ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών της Α΄ ομάδας του Πανιωνίου δεν ξεπερνούσε τα 22 χρόνια. Οι θέσεις που έπαιζαν και οι ηλικίες τους ήταν:

Νικ. Πεντζαρόπουλος

Τερματοφύλακας: Νίκος Πεντζαρόπουλος (19 ετών), υπάλληλος σε εργοστάσιο θειικού χαλκού. Οι εφημερίδες τις περισσότερες φορές τον αναφέρουν ως Παντζαρόπουλο. Από 14 ετών ήταν στον Πανιώνιο. Μόνιμος κάτω από τα δοκάρια, δεν έχασε κανέναν επίσημο ή φιλικό αγώνα. Εξαιρετικά σταθερός, άρχισε να δημιουργεί όνομα.




Μπακ:

Α. Βενετσάνος

Αντώνης Βενετσάνος (29 ετών), πανύψηλος, ο πιο έμπειρος παίκτης του συλλόγου και αρχηγός της ομάδας. Στο σύλλογο ήρθε το 1944 από την ομάδα της Αεροπορίας, καθώς ήταν ιπτάμενος αξιωματικός.

Βασίλης Ευαγγελίδης ή Μπαρμπαγιώργος (24 ετών), έμπορος αποικιακών, αγωνιζόταν και με την ομάδα του ναυτικού, όπου υπηρετούσε τη θητεία του. Μαχητικός και δυναμικός.

Ιάκωβος Ζαρκάδης (ΙΙΙ) (19 ετών), δημ. υπάλληλος, ο νεότερος των τριών αδελφών Ζαρκάδη, αντικαθιστούσε τον Ευαγγελίδη που έλειπε συχνά λόγω της θητείας του στο ναυτικό. Μεγαλύτερα αδέρφια του ήταν ο επιθετικός Νίκος Ζαρκάδης (ΙΙ) και ο χαφ του Αθηναϊκού Βασίλης Ζαρκάδης (Ι).

Χαφ:

Βασ. Στάικος
Αντώνης Γιαννακόπουλος (29), τραπεζικός υπάλληλος, έμπειρος αλλά λίγο βραδύς. Βασικός στο κέντρο. Ήρθε το 1944 από τη Μικρασιατική Ν. Κόσμου.

Γιάννης Κερδεμελίδης (22), στρατιώτης πεζικού, παίκτης κλάσεως, τεχνίτης, μαχητικός με ισχυρός σουτ, μόνιμος στην ενδεκάδα. Από το 1942 στην ομάδα.

Βασίλης Στάικος ή Κυραμαρία (23), μαχητικός που μάρκαρε με αυτοθυσία, ο πιο φιλότιμος παίκτης. Από 15 ετών στο σύλλογο.

Αδάμ Τσουχνικάς, προωθήθηκε στην α΄ ομάδα από τα Χριστούγεννα του 1946 και μετά.


Επιθετικοί

Φώτης Τσολιάς
Έξω δεξιάΓιάννης Σκορδίλης (22), σπουδαστής Γυμναστικής Ακαδημίας, ταχύτατος (11.8 τα 100μ) με εξαιρετική σέντρα, σπουδαίος σκόρερ.

Μέσα δεξιά: Ανδρέας Λέκκας (24), στρατιώτης, μηχανικός κλωστοϋφαντουργίας, τεχνίτης, με καλή ατομική ντρίπλα και καλό στοπάρισμα της μπάλας. Είχε καλή συνεργασία με τον Τσολιά.

Φορ: Φώτης Τσολιάς (22), υπάλληλος σε εργοστάσιο θειικού χαλκού, σπουδαίος σκόρερ, ο πιο επικίνδυνος σουτέρ. Από 15 ετών στο σύλλογο.





Κων. Σωτηριάδης
(Κωστάρας)
 Κώστας Σωτηριάδης ή Κωστάρας (20), υπάλληλος σε εργοστάσιο θειικού χαλκού, από τα Χριστούγεννα του 1946 προωθήθηκε στην α΄ ομάδα στη θέση του τιμωρημένου Τσολιά και σταδιακά καθιερώθηκε. Ήρθε από ανεξάρτητη ομάδα του Π. Φαλήρου. Ταχύς, πονηρός, καλός σουτέρ.

Μέσα αριστερά: Νίκος Ζαρκάδης (ΙΙ) (22), υπάλληλος σε εργοστάσιο θειικού χαλκού, τεχνίτης, δυναμικός επιθετικός και εξαίρετος σκόρερ. Από 15 ετών στο σύλλογο. Το 1943 τραυματίστηκε από γερμανική χειροβομβίδα και έχασε δύο πλευρά αλλά δυο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην ομάδα.






Μίμης Χούμης
Έξω αριστερά: Μίμης Χούμης (29), άνεργος, αδερφός του σπουδαίου Κώστα Χούμη που αγωνιζόταν στη Ρουμανία και υπήρξε διεθνής τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τη Ρουμανία. Πονηρός παίκτης, βασικός σκόρερ μαζί με τον Τσολιά, καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες εξτρέμ. Ήρθε από τον ΓΣ Αμαρουσίου και αργότερα πήγε σε Εθνικό και Απόλλωνα.

Αναπληρωματικοί: Απ. Μπιστούρας (22), ιδιωτικός υπάλληλος, επιθετικός, αγωνίστηκε σε λίγα ματς. Από 15 ετών στην ομάδα. Μαρουλίδης, έπαιξε ελάχιστα.

Β΄ ομάδα: Δυνατή ήταν και η Β΄ ομάδα, η οποία τερμάτισε στην 3η θέση στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ. Την αποτελούσαν οι παίκτες (σε παρένθεση τα γκολ που είχαν πετύχει στον α΄ γύρο): Κωδωνίδης (τερμ.), Τζανετάτος, Σωτηρόπουλος, Σκιαδάς, Αδάμ Τσουχνικάς (5 γκολ, τα Χριστούγεννα μεταπήδησε στην α΄ ομάδα), Θεοφίλου, Γιουργιτόπουλος (ή Γεωργουτόπουλος), Σπαθάς (5), Ευσταθίου (4), Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας, 5 γκολ, τα Χριστούγεννα μεταπήδησε στην α΄ ομάδα), Βρεττός (1), Καλφαμανώλης, Τζώρτζης, Νάτσιος, Παντελίδης (1), Ζησόπουλος, Ζερβουδάκης, Στεφανίδης (1), Μανωλάς.

Γ΄ ομάδα: Ο σύλλογος είχε και Γ΄ ομάδα που μετείχε στο οικείο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ. Συνολικά στον Πανιώνιο προπονούνταν 100 ποδοσφαιριστές.


1η αγωνιστική: Πανιώνιος - Αστήρ: 2-0

Πρωτάθλημα Α΄ ΕΠΣΑ

2η Αγωνιστική: Η απίθανη νίκη με 6-4 επί του Φωστήρα
 (Αθλητική Ηχώ, 14/10/1946).
Ο Πανιώνιος ξεκίνησε δυνατά τη σεζόν με δυο νίκες επί Αστέρα (2-0) και Φωστήρα (6-4) αλλά την 3η αγωνιστική προσγειώθηκε απότομα χάνοντας 0-4 από τον ΠΑΟ. Ακολούθησε η νίκη με 3-0 επί του Αθηναϊκού και μια ήττα από την ΑΕΚ με 2-3 εντός έδρας, σε έναν αγώνα που οι επιθετικοί έχασαν πολλές ευκαιρίες και η άμυνα έκανε πολλά λάθη που απέφεραν τα γκολ.

Αθλητική Ηχώ, 28/10/1946.
Στη συνέχεια πέτυχαν δυο ακόμα νίκες, με Απόλλωνα (2-1) και Παγκράτι (4-0). Έτσι παρά τις ήττες από τους δύο διεκδικητές του τίτλου, στο τέλος του α΄ γύρου οι κυανέρυθροι είχαν 17 β. και βρέθηκαν να ισοβαθμούν στη 2η θέση με ΠΑΟ και ΑΕΚ, ένα μόλις βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα. Είχαν την καλύτερη επίθεση με 19 γκολ αλλά αδύναμη άμυνα (12 γκολ), κάτι που τους έφερνε σε μειονεκτική θέση στο συντελεστή τερμάτων που ίσχυε τότε (πηλίκο άμυνας/επίθεσης).


Αθλητική Ηχώ, 25/11/1946.
Στο β΄ γύρο ξεκίνησαν νωθρά με ισοπαλία 1-1 με τον Αστέρα, αλλά ακολούθησαν τρεις σημαντικές νίκες με Φωστήρα (6-2), Παναθηναϊκό (3-1), Αθηναϊκό (3-0), με τις οποίες έπιασε την ΑΕΚ στην πρώτη θέση με 28β. Άρχισε να γίνεται φανερό πως η ομάδα της Ν. Σμύρνης μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο στα ίσια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει άγχος και εκνευρισμός. Στον αγώνα με το Φωστήρα ο Τσολιάς, που τραυματίστηκε και αποχώρησε για λίγα λεπτά από το ματς, δέχθηκε σκληρό μαρκάρισμα από τον Χατζηιωάννου στο 88΄, καυγάδισε μαζί του και αποβλήθηκε για να τιμωρηθούν και οι δυο με ένα μήνα αποκλεισμό.



Η μεγαλειώδης νίκη επί του ΠΑΟ (Αθλ. Ηχώ, 20/1/1947)
Η απόδοση των θριαμβευτών
επί του ΠΑΟ (Α. Ηχώ 20/1/47)
Στο ματς με τον ΠΑΟ, που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές στη Ν. Σμύρνη, διότι κρινόταν αν οι πράσινοι θα παρέμεναν σε τροχιά τίτλου, στο 73΄ ο Νικολόπουλος επιτέθηκε στο Λέκκα που αντέδρασε και αποβλήθηκαν και οι δύο. Ο Λέκκας τιμωρήθηκε με 1 μήνα αποκλεισμό και ο Νικολόπουλος με 6 μήνες. Όμως, η κυανέρυθρη αρμάδα δεν είχε πρόβλημα. Οι Κωστάρας και Τσουχνικάς, από τη β΄ ομάδα, αντικατέστησαν επάξια τους τιμωρημένους.

Ακολουθούσε το ματς με την ΑΕΚ που θα έκρινε τον τίτλο. Ο αγώνας είχε αναβληθεί για ένα μήνα περίπου, γιατί καθυστέρησε η εκδίκαση ένστασης του Φωστήρα (που τελικά απορρίφθηκε) για αντικανονική χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστή από την ΑΕΚ στο μεταξύ τους ματς. Στο κρίσιμο ματς η τύχη γύρισε την πλάτη στους κυανέρυθρους. Ήταν καλύτεροι επιθετικά, αλλά τους σταμάτησε ο τερματοφύλακας Δελαβίνιας που αναδείχθηκε σε ήρωα του αγώνα. Και σαν μην έφτανε αυτό στο 28΄ η ΑΕΚ πέτυχε ένα τυχαίο γκολ με τον Παντελίδη, όταν σε μια ψηλή άστοχη σέντρα που έκανε, ο ισχυρός άνεμος παρέσυρε την μπάλα και την έστειλε στο αριστερό «Γ» της εστίας του Πεντζαρόπουλου που αιφνιδιάστηκε. Έτσι η ΑΕΚ ξέφυγε δύο βαθμούς.

Πανιώνιος-Απόλλων 4-1
(Αθλ. Ηχώ, 27/2/47)
Απέμεναν δύο αγώνες με Απόλλωνα και Παγκράτι και το ενδιαφέρον περιορίστηκε στην κατάληψη της 2ης θέσης που έδινε την πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Απόλλων υποτάχτηκε εύκολα με 4-1, αφού οι Τσολιάς και Χούμης είχαν πάρει φόρα και σκόραραν «κατά ριπάς». Πριν από την τελευταία αγωνιστική ο Πανιώνιος βρισκόταν δύο βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ, η οποία είχε πολύ καλύτερο συντελεστή τερμάτων (σ.τ.): ΑΕΚ 34β (29-10, σ.τ. 10/29=0,345), Πανιώνιος 32β (36-18, σ.τ. 18/36=0,500). Έτσι παρά το ότι υπήρχε πιθανότητα ισοβαθμίας (αφού η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον ΠΑΟ), ήταν απίθανο να καλυφθεί ο συντελεστής. Όμως, η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε φαντασία και έφερε τον Πανιώνιο μια ανάσα από τον τίτλο, τον οποίο έχασε από καθαρή ατυχία.

Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 2-0 ενώ οι Νεοσμυρνιώτες συνέτριψαν την ουραγό Α.Ε. Παγκρατίου με 9-1. Το μοναδικό γκολ που πέτυχαν οι Παγκρατιώτες στέρησε τον τίτλο από τον Πανιώνιο. Και τούτο διότι ισοβάθμησε με την ΑΕΚ αλλά είχε μεγαλύτερο συντελεστή τερμάτων κατά 0,008 (0,422 έναντι 0,414), δηλαδή: ΑΕΚ 35β (29-12, σ.τ. 12/29=0,414), Πανιώνιος 35β (45-19: σ.τ. 19/45=0,422). Αν το σκορ ήταν 8-0 ή 9-0, ο τίτλος θα ήταν κυανέρυθρος, διότι ο σ.τ. θα γινόταν, με 8-0: 18/44=0,409 και με 9-0: 18/45 = 0,400. Επίσης, αν πετύχαινε ένα γκολ ακόμα, πάλι θα είχε μικρότερο σ.τ. από την ΑΕΚ, διότι με σκορ 10-1 ο σ.τ. θα γινόταν: 19/46=0,413<0,414. Και να φανταστεί κανείς πως στο α΄ ημίχρονο οι παίκτες ήταν χαλαροί και σημείωσαν μόνο δύο γκολ, ενώ ο Τσολιάς έχασε πέναλτι. Επιπλέον, στην αρχή του β΄ ημιχρόνου, το Παγκράτι μείωσε σε 2-1, σε μια άστοχη έξοδο του Πεντζαρόπουλου. Και για να τριτώσει η ατυχία, προς το τέλος του αγώνα ακυρώθηκε κακώς γκολ του Ζαρκάδη, κάτι που εξόργισε τους φιλάθλους που τα έβαλαν με το διαιτητή, όταν μετά το ματς πληροφορήθηκαν το σκορ της ήττας της ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Η πίκρα μετριάστηκε, διότι ως δευτεραθλητής Αθήνας ο Πανιώνιος προκρίθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.


Η επιβλητική νίκη με 9-1 επί του Παγκρατίου δεν έφερε τον τίτλο
(Αθλητική Ηχώ 3/3/1947)

Τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα Αθήνας και οι σκόρερ

Α. Βενετσάνος

Α΄ γύρος:
Αστέρας: 2-0 (Χούμης 2).
Φωστήρας: 6-4 (Χούμης 3, Τσολιάς 3).
Παναθηναϊκός; 0-4.
Αθηναϊκός: 3-0 (Zαρκάδης, Τσολιάς 2).
ΑΕΚ: 2-3 (Τσολιάς 40΄, 48΄ - Μαρόπουλος 15΄, Ξένος 55΄, Παπαντωνίου 58΄).
Απόλλων: 2-1 (Χούμης 51΄, Βενετσάνος 65΄ – Καρπόζηλος 75΄).
ΑΕ Παγκρατίου: 4-0 (Μπίστουρας 30΄, Σκορδίλης 44΄, 70΄, Χούμης 65΄)
Βαθμολογία Α΄ γύρου: 1) Απόλλων 18β, 2) ΠΑΟ, ΑΕΚ, Πανιώνιος 17β.

Β΄ γύρος:
Αστέρας: 1-1 (Σκορδίλης 49΄- Ρεμούνδος 30΄)
Φωστήρας: 6-2 (Λέκκας 25΄, Ν. Ζαρκάδης 45΄, Σκορδίλης 47΄, 70΄, 75΄, Τσολιάς 68΄- Δημητσάνας 46΄, Πιλάτος 65΄).
ΠΑΟ: 3-1 (Βενετσάνος 12΄, Σκορδίλης 38΄, Τσολιάς 72΄ - Σίμος 60΄ πεν.).
Αθηναϊκός: 3-0 (Ν. Ζαρκάδης 20΄, 36΄, Τσολιάς 80΄).
ΑΕΚ: 0-1 (Παντελίδης 28΄).
Απόλλων: 4-1 (Χούμης 1΄, 38΄, Κωστάρας 65΄, Τσολιάς 74΄ - Τζαβάρας 29΄).
ΑΕ Παγκρατίου: 9-1 (ημ. 2-0) (Χούμης 3, Λέκκας 2, Σκορδίλης 2, Τσολιάς 2 - Γρηγοριάδης 46΄). Στο α΄ ημίχρονο έχασε πέναλτι ο Τσολιάς (άουτ). Στο β΄ ακυρώθηκε κακώς γκολ του Ζαρκάδη. Σύνθεση: Παντζαρόπουλος, Ιακ. Ζαρκάδης, Ευαγγελίδης, Γιαννακόπουλος, Στάικος, Κερδεμελίδης, Χούμης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης, Λέκκας, Σκορδίλης.
Τελική βαθμολογία: 1) ΑΕΚ 35β (29-12, συντ. 0,414), 2) Πανιώνιος 35β (45-19, συντ. 0,422), 3) ΠΑΟ 34β (33-12).

Οι σκόρερ στο πρωτάθλημα Αθήνας: Φώτης Τσολιάς 13 γκολ, Μίμης Χούμης 12, Γιάννης Σκορδίλης 9, Νίκος Ζαρκάδης 4, Ανδρέας Λέκκας 3, Αντώνης Βενετσάνος 2, Απ. Μπίστουρας 1, Κωστάρας Σωτηριάδης 1.

Ο Νίκος Πεντζαρόπουλος
(Αθλ. Ηχώ, 13/1/1947)

Τρίτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1947


Πανιώνιος - ΑΕΚ 2-0
(Αθλητική Ηχώ, 14/7/1947)
Ως δευτεραθλητής Αθηνών ο Ιστορικός μετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1946-47, στο οποίο τερμάτισε στην 3η θέση με 23β (23-17 γκολ), δυο βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και έναν από τον Ηρακλή. Γνώρισε δυο καθαρές ήττες από τον Ολυμπιακό (1-5, 0-4), ενώ με τον Ηρακλή είχε ήττα και ισοπαλία (1-1, 1-2). Όμως, κατάφερε να πάρει ρεβάνς από την ΑΕΚ για τον άδοξο χαμό του πρωταθλήματος Αθήνας νικώντας την δυο φορές (2-0, 2-1). Επίσης, πέτυχε δυο νίκες με εντυπωσιακά σκορ: 8-4 (7-1 ημ.) το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη και 5-0 τον Ατρόμητο Πειραιά.

Τα αποτελέσματα (α΄και β΄γύρου):
Ολυμπιακός Πειραιά: 1-5 (Χούμης 46΄), 0-4.
Ηρακλής Θ.: 1-2 (Κωστάρας), 1-1 (Κωστάρας 50΄).
ΑΕΚ: 2-1 (Κωστάρας 18΄, Τσολιάς 22΄), 2-0 (Σκορδίλης 44΄, Ν. Ζαρκάδης 63΄).
Ατρόμητος Πειραιά: 1-0 (Τσολιάς 9΄), 5-0 (Κωστάρας 15΄, 93΄, Τσολιάς 80΄, Χούμης 87΄, Ν. Ζαρκάδης 92΄, παίχτηκαν 7΄ καθυστερήσεων λόγω επεισοδίων).
Μακεδονικός: εκτός 8-4 (Ν. Ζαρκάδης 1΄, 25΄, 40΄, Λέκκας 2΄, 30΄, Τσολιάς 10΄, Γιαννακόπουλος (φάουλ) 20΄, Χούμης 80΄ – Ρίζος 4 γκολ), 2-0 (χωρίς αγώνα, παραιτήθηκε ο Μακεδονικός).

Οι σκόρερ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα: Νίκος Ζαρκάδης 5, Κωστάρας Σωτηριάδης 5, Μίμης Χούμης 3, Φώτης Τσολιάς 4, Ανδρέας Λέκκας 2, Αντώνης Γιαννακόπουλος 1, Γιάννης Σκορδίλης 1.

Κύπελλο Ελλάδος

Στο κύπελλο Ελλάδος που ξαναέγινε για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο Πανιώνιος μετείχε απευθείας στη Β΄ προκριματική φάση της αθηναϊκής περιφέρειας. Στον πρώτο αγώνα απέκλεισε δύσκολα τον Έσπερο Καλλιθέας σε επαναληπτικό αγώνα. Στο 2ο γύρο αποκλείστηκε άδοξα από τον Άρη Αθηνών, σε έναν αγώνα που οι παίκτες ήταν αδιάφοροι καθώς διεξήχθη λίγες ημέρες πριν από τον κρίσιμο αγώνα με το Παγκράτι, από τον οποίο κρινόταν η πρόκριση στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Έτσι εμφανίστηκαν νωθροί και γνώρισαν τη συντριβή με 1-4 μέσα στη Ν. Σμύρνη.

Τα αποτελέσματα:
Β΄ προκριματική φάση:
1η αγωνιστική:
8/12/1946: Έσπερος Καλλιθέας: 2-2 (Τσολιάς 10΄, Ν. Ζαρκάδης 44΄ - Τριμπόνιας 15΄, Χατζηαλεξίου 25΄).
29/12/1946: Έσπερος Καλλιθέας: 5-3 (Ν. Ζαρκάδης 30΄, 65΄, 85’, Χούμης 70’, 80΄– Θεοδοσιάδης 35΄, 66΄, Τριμπόνιας 50΄).
2η αγωνιστική:
27/2/1947: Άρης Αθήνας: 1-4 (Χούμης 35΄- Θεοχάρης 5΄, 80΄, Κοντογιώργος 50΄, Πρωτονοτάριος 86΄).
Οι σκόρερ στο Κύπελλο Ελλάδος: Ν. Ζαρκάδης 4, Χούμης 3, Τσολιάς 1.

Τουρνουά για την 50ετηρίδα ΣΕΓΑΣ

Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Μαρτίου 1947, στο γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε ποδοσφαιρικό τουρνουά με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του. Μετείχαν οι σύλλογοι Πανιώνιος, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, που έδωσαν από δύο αγώνες. Το Σάββατο έγιναν οι ημιτελικοί και την Κυριακή ο μικρός και ο μεγάλος τελικός. Ο Πανιώνιος απέκλεισε τον ΠΑΟ και στον τελικό ήρθε ισόπαλος 2-2 με τον Ολυμπιακό έπειτα από ημίωρη παράταση. Έτσι ο νικητής αναδείχθηκε έπειτα από κλήρωση, η οποία ευνόησε τον Ολυμπιακό, στον οποίο απονεμήθηκε το κύπελλο της 50ετηρίδος του ΣΕΓΑΣ.
Τα αποτελέσματα:
Σάββατο 22/3/1947:
Πανιώνιος - ΠΑΟ: 3-1 (0-0): Χούμης 2, Τσολιάς
ΟΣΦΠ - ΑΕΚ: 3-2
Κυριακή 23/3/1947:
Τελικός: Πανιώνιος – ΟΣΦΠ: 2-2 (0-1): Τσολιάς 2 (53΄, 58΄) – Βάζος 2 (38΄, 48΄), ακολούθησε άκαρπη παράταση 30΄ και νικητής αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός έπειτα από κλήρωση.
3η θέση: ΑΕΚ-ΠΑΟ: 1-0
Κατάταξη: 1) Ολυμπιακός, 2) Πανιώνιος, 3) ΑΕΚ, 4) Παναθηναϊκός
Οι σκόρερ του Πανιωνίου: Τσολιάς 3, Χούμης 2 γκολ.

Συγκεντρωτικά οι σκόρερ όλων των επίσημων ματς 1946-47

Στις επίσημες διοργανώσεις που μετείχε ο σύλλογος τη σεζόν 1946-47 (πρωταθλήματα Αθήνας και Ελλάδος, Κύπελλα Ελλάδος και ΣΕΓΑΣ) πέτυχε 18 νίκες, 4 ισοπαλίες, 7 ήττες και 81-48 τέρματα. Πρώτος σκόρερ του συλλόγου στα επίσημα ματς της σεζόν αναδείχθηκε ο Φώτης Τσολιάς με 21 γκολ. Τα 81 γκολ πέτυχαν οι εξής 9 παίκτες:

21 γκολ: Φώτης Τσολιάς.
20 γκολ: Μίμης Χούμης.
13 γκολ: Νίκος Ζαρκάδης.
10 γκολ: Γιάννης Σκορδίλης.
6 γκολ: Κωστάρας Σωτηριάδης.
5 γκολ: Ανδρέας Λέκκας.
2 γκολ: Αντώνης Βενετσάνος.
1 γκολ: Αντώνης Γιαννακόπουλος, Απ. Μπίστουρας.
2 γκολ: χωρίς αγώνα (με τον Μακεδονικό που παραιτήθηκε)

Επιστροφή στη Σμύρνη

Από την επίσκεψη στη Σμύρνη (Αθλ. Ηχώ, 28/7/1947)
Τον Ιούλιο του 1947 ο Πανιώνιος μετέβη στη Σμύρνη, όπου έδωσε τρεις αγώνες με τοπικές τουρκικές ομάδες, επιστρέφοντας στην γενέθλια πόλη έπειτα από 25 χρόνια. Γνώρισε εγκάρδια υποδοχή και το πρώτο ματς το έδωσε στο πάλαι ποτέ γήπεδό του. Την ομάδα ενίσχυσαν τρεις παίκτες άλλων συλλόγων, σε αντικατάσταση των στρατευμένων. Ήταν οι Δελαβίνιας, Ξένος ή Μαρκόπουλος της ΑΕΚ και Μινάρδος του ΟΣΦΠ.

Επιστροφή στη Σμύρνη, στο γήπεδό του, με νίκη επί της Αλτάι
(Αθλητική Ηχώ, 14/7/1947)

Οι κυανέρυθροι πέτυχαν δύο νίκες και μια ισοπαλία και εντυπωσίασαν το κοινό. Μετά το τρίτο ματς τους ζητήθηκε να παίξουν έναν ακόμα αγώνα με τη Μικτή Σμύρνης και μετά να μεταβούν στην Πόλη για αγώνες με τις Φενέρ Μπαξέ και Πέρα Κλουμπ αλλά λόγω της καταπόνησης και μικροτραυματισμών των παικτών καθώς και μιας κρίσης σκωληκοειδίτιδας του Βενετσάνου αρνήθηκε. Τα αποτελέσματα:
13/7/1947, γηπ. Αλσαντζάκ (πρώην Πανιωνίου), με Αλτάι Σμύρνης: 4-2 (2-1): Σωτηριάδης, Μαρκόπουλος (Ξένος) 3.
19/7/1947, με Αλτίν Ορντού (πρωταθλήτρια Σμύρνης): 2-2 (1-0): Σωτηριάδης, Ν. Ζαρκάδης.
20/7/1947, με Καρσίγιακα (Κορδελιό): 2-0 (2-0): Σωτηριάδης, Σκορδίλης.

Από την περιοδεία στη Σμύρνη
(ευχαριστούμε τον Άκη Μιχαηλίδη για τη φωτογραφία)

Άλλοι φιλικοί αγώνες

Άλλα φιλικά ματς του συλλόγου που είναι γνωστά κατά τη σεζόν 1946-47 είναι τα εξής:

Αθλητική Ηχώ, 23/12/1946.
22/12/46, Φάληρο: με Ολυμπιακό: 5-4 (ημ. 4-1): Κωστάρας Σωτηριάδης (ήταν το πρώτο του ματς στην α΄ ομάδα στη θέση του τιμωρημένου Τσολιά) 15΄, 20΄, 40’, Σκορδίλης 25΄, Μπιστούρας 88΄.

Πανιώνιος - Ολυμπιακός 5-4 (Α. Ηχώ, 23/12/1946)
7/1/47, Φάληρο: με ΑΕΚ 0-1 (αγώνας 70’  λόγω βροχής): Καραγκιαούρης 28΄.

12/1/47, Λεωφόρος: με Επιλέκτους Αθήνας (προεθνική ομάδα): 1-3 (0-2): Χούμης 87΄- Παπαντωνίου 14΄, Κλάψης 16΄, Φερλέμης 65΄. Σύνθεση: Παντζαρόπουλος, Βενετσάνος, Ευαγγελίδης, Στάικος, Γιαννακόπουλος, Κερδεμελίδης, Χούμης, Μπιστούρας, Ν. Ζαρκάδης, Λέκκας, Σκορδίλης.

Μεγ. Πέμπτη, 10/4/47, Λεωφόρος:  με ΠΑΟ 0-5.

Κυανέρυθροι ποδοσφαιριστές σε Μικτές ομάδες


Η αναγέννηση της ποδοσφαιρικής ομάδας
(Αθλ. Ηχώ, 14/7/1947)
Το Φεβρουάριο του 1947 ο Ευαγγελίδης αγωνίστηκε σε δύο ματς της Μικτής Πολεμικού Ναυτικού με ομάδα του αγγλικού στρατού, την οποία συνέτριψε με 5-3 και 11-1 .

Στις 26/2/1947 στη Μικτή Αθήνας για ένα φιλικό με την ΑΕΚ κλήθηκε ο Ζαρκάδης αλλά τελικά δεν αγωνίστηκε λόγω του επικείμενου αγώνα Πανιωνίου-ΑΕΚ.

Στις 16/3/1947 στον αγώνα Μικτής Πάτρας – Μικτής Αθήνας: 1-7, μετείχαν με γκολ οι κυανέρυθροι: Τσολιάς 2 γκολ (48΄, 90΄) και Χούμης (89΄).

Στις 10/7/1947 ο Σκορδίλης επιλέχτηκε για τον αγώνα Μικτής Αθηνών – ΧΙ Μεραρχίας Θεσσαλονίκης, αλλά δεν μετείχε λόγω αναχώρησης του Πανιωνίου για φιλικούς αγώνες στην Σμύρνη.

Πηγές:
Ψηφιακά Αρχεία Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης και Βουλής των Ελλήνων.
Αρχείο εφ. «Αθλητική Ηχώ»
Θ. Μπελίτσος, «ΠANIΩΝΙΟΣ: Δώδεκα δεκαετίες αθλητικής προσφοράς», εφ. "Κυανέρυθρη Πλατεία", φ. 08 (12/11/2011) ως 10 (26/11/2011).
Θ. Μπελίτσος,  «Η κυανέρυθρη αρμάδα του ’50: Πανιώνιος, πρωταθλητής Αθήνας»,blog «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» (10 Απριλίου 2013) και εφ. «Κυανέρυθρη πλατεία», φ. 71 (13-4-2013).

Θοδωρής Μπελίτσος

 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 125 ΧΡΟΝΙΑ


Η ιστορική διαδρομή του πιο παλιού ελληνικού αθλητικού σωματείου 
σε ένα βιβλίο 250 σελίδων. Από το 1890 ως το 2015. 
(εξώφ. Άκης Μιχαηλίδης)

Τιμή: 15 ευρώ (με αντικαταβολή 20 ευρώ).
Θα το βρείτε στην μπουτίκ του συλλόγου, στην κεντρική είσοδο του γηπέδου Πανιωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου